Kasvinsuojelulla turvataan sato ja suomalaisten ruoka
Euroopan komissio julkaisi kasvinsuojeluaineiden kestävää käyttöä koskevan esityksensä kesäkuun lopulla. Esityksen hyvänä tavoitteena on siirtyä kohti vähemmän haitallisia kasvinsuojeluaineita.
Kasvinsuojelu on erittäin tärkeä osa-alue kasvintuotantoa. Kasvinsuojelulla varmistetaan sekä määrältään että erityisesti laadultaan hyvä sato.
Tehokkaasti yhteyttävä ja terve kasvusto käyttää maassa olevat sekä annetut ravinteet tehokkaasti hyväkseen. Tämän varmistaminen on mahdollista vain, jos viljelijällä on käytössään riittävän laaja kasvinsuojeluaineiden valikoima.
Onkin välttämätöntä, että uusien biologisten suojeluaineiden saatavuus markkinoilla varmistetaan ennen nykyisten aineiden poistamista käytöstä. Näin voidaan välttää yksittäisten tehoaineiden liiallinen ja yksipuolinen käyttö, parantaa tehoaineiden tehokkuuden säilymistä sekä ehkäistä resistenssin kehittymistä.
Kasvinsuojeluaineiden käyttötarve vaihtelee vuosittain kasvukauden sääolosuhteiden ja vallitsevan rikka-, tauti- ja tuholaispaineen mukaan. Kasvinsuojeluaineiden käytössä periaatteena on käyttö todetun tarpeen mukaan.
Laillisesti sitovat ja ilman tieteellistä perustetta asetetut käytön vähentämistavoitteet eivät sovi maataloustuotantoon, jossa toimitaan luonnon ehdoilla.
EU:ssa kasvinsuojeluaineiden käytön määrä jäsenvaltioittain vaihtelee suuresti riippuen sijainnista ja viljelykasveista. Suomessa käyttö on huomattavasti keskiarvoa vähäisempää. Onkin erityisen tärkeää huomioida kunkin maan lähtötaso ja paikalliset olosuhteet sääntelyä luodessa. Sääntelyn on perustuttava tieteeseen.
EU-tasolla uudistuksessa on myös keskityttävä laadukkaan datan keräämiseen. Tämä pitää toteuttaa tavalla, joka ei lisää hallinnollista taakkaa viljelijöille. Kerätyn datan olisi oltava myös viljelijöiden ja neuvontajärjestöjen hyödynnettävissä.
On välttämätöntä, että uusien biologisten suojeluaineiden saatavuus markkinoilla varmistetaan ennen nykyisten aineiden poistamista käytöstä.
MTK suhtautuu kriittisesti komission ehdotuksessa mainittuun siirtymisen rahoittamiseen yhteisen maatalouspolitiikan (cap) rahoista. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää panostaa kansallisten cap-strategioiden nopeaan hyväksymiseen, eikä cap:iin voi sisällyttää enää uusia vaatimuksia.
Vaihtoehtoisten viljelymenetelmien, toimintatapojen ja uusien tekniikoiden kehittäminen ja käyttöönotto sekä käyttöönoton tukeminen on tärkeää, jotta riippuvuutta kemikaalien käytöstä voidaan hallitusti vähentää.
Uudet kasvinsuojelumenetelmät, kuten täsmäviljely, mekaaninen rikkatorjunta, biohajoavat kalvot, hyönteisverkot ja biologiset valmisteet, yhdessä kasvinjalostuksen kanssa, toimivat kemiallisen kasvinsuojelun rinnalla ja auttavat vähentämään kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä siten, että sadon määrä ja laatu eivät vaarannu.
Nykyisessä maailmantilanteessa satoa ei ole varaa menettää kasvintuhoajille ja sääntely on suoraan yhteydessä huoltovarmuuden ylläpitoon. Uusiin menetelmiin siirtyessä on myös tärkeää taata viljelijöille tarvittava siirtymäaika sekä investointivarat.
Kasvinsuojeluaineiden käyttäjien koulutus sekä kasvinsuojeluaineiden levitysvälineiden testaus ovat myöskin tärkeitä elementtejä kestävän käytön kannalta. Käyttäjien tietoisuutta lisäämällä tunnistetaan kasvinsuojeluaineiden käytön riskit ja niitä osataan ennakoida.
Hyvässä kunnossa olevilla levitysvälineillä valmisteet menevät tasaisesti oikeaan kohteeseen. Tämä vähentää käytöstä aiheutuvia riskejä ympäristölle ja ihmisten terveydelle.
Max Schulman
vilja-asiamies
Vilma Lintunen
Brysselin toimisto
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK