Eläkeläisillä on osaamista ja voimavaroja – Selvä este työnteolle eläkeiässä on kuitenkin, ettei ikäihmisiä arvosteta
Eläkkeelle siirtymisaika on Suomessa viime vuosina noussut hieman alle 63 vuoteen, mikä ei ole kovin korkea sekään. Kun eläkeläiset ovat pitkään eläkeiän saavuttamisen jälkeen terveitä ja hyväkuntoisia, yhä useampi heistä osallistuu jossain muodossa työelämään.
Ilmarisen tutkimuksen mukaan 37 prosenttia eläkkeellä olevista on tehnyt ja peräti 64 prosenttia haluaisi tehdä töitä eläkkeellä ollessaan. Eläkeläiset työskentelevät mielellään uusissa tehtävissä muun kuin aikaisemman työnantajansa palveluksessa. Osa-aikatyö ja keikkatyö ovat monen suosikkeja. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto.
Hieman yli puolet eläkkeellä olevista kokee, että eläke ei ole riittävä. Ei siis ihme, että juuri lisätulot houkuttelevat ihmisiä osallistumaan työntekoon eläkeiässä. Muita houkuttimia ovat oman osaamisen hyödyntäminen ja se, että työssä käynti toisi mukavaa sisältöä arkeen. Työssäkäynti ylläpitää toimintakykyä ja vireyttä ja hyödyttää sekä yksilöä että yhteiskuntaa.
Selvä este työn tekemiselle eläkeiässä on se, ettei ikäihmisiä arvosteta työelämässä. Jo 55 vuotta täyttäneitä kutsutaan ikääntyneiksi ja eläkeiän kynnyksellä olevan työntekijän työtehtäviä voidaan ryhtyä vähentämään.
Jo 55 vuotta täyttäneitä kutsutaan ikääntyneiksi ja eläkeiän kynnyksellä olevan työntekijän työtehtäviä voidaan ryhtyä vähentämään.
Kuitenkin tuoreilla eläkeläisilläkin on kykyä ja haluja jatkaa työntekoa eläkkeellä. Työnantaja saa eläkkeellä olevan palkatessaan käyttöön tämän ammattitaidon, kokemuksen ja verkostot.
Lisäksi 68 vuotta täyttäneen osalta ei tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja. Lisätöitä verotetaan Suomessa ankarasti. Eläkeläisiä voitaisiin kannustaa työntekoon keventämällä progressiivista verotusta.
Työnantajat, yritykset ja julkinen sektori voisivat panostaa siihen, että kehitetään keinoja lisätä eläkeläisten työpanosta. Joustavat työmahdollisuudet ja ikääntyneiden työntekijöiden arvostus ovat hyvä lähtökohta muutoksiin. Suomessa on todennäköisesti maailman koulutetuimmat eläkeläiset. Osaamista kannattaisi hyödyntää.
Työvoima vähenee seuraavat 20 vuotta. Siten jokainen, joka tekee töitä lakisääteisen eläkeiän saavuttamisen jälkeen, tuottaa plussaa yhteiskunnalle.
Eläkeläisten työskentely parantaa julkisen talouden asemaa ja voi helpottaa työvoimapulaa esimerkiksi hoitoalalla. On suomalaisen yhteiskunnan etu, että omasta halustaan työtä tekeviä eläkeläisiä olisi jatkossa yhä enemmän.
Anneli Taina
Puheenjohtaja
Kansallinen senioriliitto