Liedon Säästöpankki on pelastettava
Liedon Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ilmoittivat, että pankin liiketoiminta myydään Oma Säästöpankille, joka ei nimestään huolimatta ole säästöpankki vaan pörssiyhtiö.
Perusteluina olivat mahdollisesti tulossa olevat kustannusnousut, jotka voisivat vaikeuttaa pankkitoimintaa. Liedon Säästöpankki on reilusti yli miljardin taseella toimiva pankki, jonka kannattavuus on todella huippuluokkaa.
Pankki on yli sadan vuoden historiansa aikana yhdessä asiakkaidensa kanssa luonut vahvan pankin, joka kestää markkinoilla suuriakin taloudellisia kolhuja, eikä missään nimessä ole vaarassa joutua taloudellisiin vaikeuksiin.
Mikäli Säästöpankkiliiton kanssa rakennettavat uudet järjestelmät vaativat joidenkin miljoonien panostuksen, on pankin taseeseen varattu juuri tätä varten puskuria, josta kyseiset kustannukset pystytään kattamaan pankkia mitenkään vaarantamatta. Liedon Säästöpankin lopettamiselle ei ole mitään perusteita.
No miten pankin asiakkaat? Heille lähetettiin kirje, jossa kerrotaan, että asiakkuus siirtyy pörssiyhtiölle, joka ei ole täyden palvelun pankki. Liedon Säästöpankki ennen tilien siirtoa lakkauttaa muun muassa arvo-osuustilit.
Käsittääkseni arvo-osuustiliasiakkaita Liedon Säästöpankilla on tuhansia, ellei kymmeniätuhansia. Asiakkailla on kesken kuumimman lomakauden runsas kuukausi aikaa siirtää arvo-osuustili muualle, tai pankki pitää oikeutenaan myydä kaiken tileillä olevan varallisuuden asiakasta kuulematta.
Todella uskomaton uhkaus, jonka ilmeisesti myös toteuttavat. Uudeksi arvo-osuustilin haltijaksi suositellaan täysin vierasta tanskalaista pörssiyhtiötä, sen sijaan, että Suomessakin olisi tarjolla useita toimijoita, kuten muut Säästöpankit tai Paikallisosuuspankit.
Mistä siis on kysymys. Kun pankki lopetetaan ja liiketoiminta, siis lue ”ikävät ja rasittavat asiakkaat”, on siivottu pois, jää myyjien käsiin huomattava varallisuus, joka säätiöidään.
Asiakkailla on kesken kuumimman lomakauden runsas kuukausi aikaa siirtää arvo-osuustili muualle, tai pankki pitää oikeutenaan myydä kaiken tileillä olevan varallisuuden asiakasta kuulematta.
Liedon Säästöpankin säätiö toimii siis yleishyödyllisyysperiaatteella, jossa säätiön asiamies ja hallitus ”pelaavat” satojen miljoonien omaisuudella itse säädekirjassa määrittämällään tavalla. Toki Patentti- ja Rekisterihallitus hyväksyy säännöt.
Säätiön asiamies ja hallitus ottavat omaan haltuunsa pankin yhdessä asiakkaidensa kanssa rakentaman varallisuuden. Tämä takaa asiamiehelle, hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille todellisen hillotolpan, jossa huomattavat vuosittaiset palkkiot ovat ihan mahdollisia, kun säätiö itse päättää palkkiotasonsa.
Raadollisesti ja kuvainnollisesti voi sanoa, että säätiö ryösti Liedon Säästöpankin omaisuuden, joka oli tarkoitettu tallettajien turvaksi.
Säästöpankilla ei ole suoraan omistajaa vaan se on tallettajien muodostama yhteisö. Säästöpankin isännistö on valittu valvomaan ylimpänä päättäjänä pankin asiakkaiden etua. Säästöpankin hävittäminen ei sitä ole.
Vaikuttaa siltä, että Liedon Säästöpankin isännistöä on viety kuin pässiä narussa piirtämällä uhkakuvia tulevaisuudesta. Uhkakuvia pitäisi olla edes näkyvissä ja todettavissa ennen, kuin ryhdytään näin rajuihin päätöksiin.
Tällä päätöksellä ei pankilla todellakaan ole tulevaisuutta, koska jatkossa sitä ei enää ole.
Päätöksen seurauksia tuskin on kovin vahvasti mietitty. Muun muassa Lieto ja lähikunnat menettävät merkittävät verotulot, joita pörssiyhtiö ei tule samassa määrin kunnille tilittämään. Kun Lieto menettää Säästöpankkiryhmän kruununjalokiven, ei mikään ole Turun talousalueella enää ennallaan.
Isännistö voi vielä pelastaa pankin. Nyt pitäisi heti viheltää peli poikki, ennen kuin vahingot merkittävästi kasvavat ja palauttaa pankki normaalille Säästöpankkiuralle.
Isännistö on ratkaisijan roolissa. Nyt toivotaan päättäjiltä rohkeutta tehdä se, mitä pitää. Lopullinen päätös tehdään syksyllä.
Asiakkaat toivovat Liedon Säästöpankin säilyvän.
Mikko Lindberg
Paimio