Ruisrock – kiertotalousfiasko digitalisaation myötä
Vierailin Ruisrockissa perjantaina ja pettymykseksi koin, että vuonna 2019 käytössä ollut nerokas panttijärjestelmä ja hieno esimerkki toimivasta kiertotaloudesta oli tuhottu digitalisaation myötä.
Aikaisemmin asiakkailta maahan jääneet tyhjät lasit, pullot ja tölkit olivat valuuttaa tiskillä ja panttipisteellä kolikot vaihtoivat omistajaa sekunneissa. Panttirahat sai välittömästi käyttöön lisäämään tuotteiden myyntiä.
Lisäksi tyhjät juomalasit päätyivät uudelleen käyttöön sekä tölkit ja pullot tulivat asianmukaisesti lajiteltua ja järjestäjät saivat apua alueen siistimisessä. Kaikki hyötyivät, kuten kiertotalousajattelun ideologiaan kuuluu.
Perjantaina käytössä ollut maksukorttipohjainen panttijärjestelmä ja ohjeistus olivat epäonnistuneet. Pantin palautuksen ohjeistuksen mukaan pantti maksetaan takaisin sille kortille, jolla alkuperäinen juomaostos on tehty eli muiden maahan jättämiä laseja ei kannata kantaa panttipisteelle, koska näistä ei minulle voida panttia maksaa. Hyvästi kiertotalousajattelu.
Ihmettelen myös pantin korttikohtaisuutta, koska lasit eivät olleet mitenkään koodattuja. Henkilökunta ei perjantaina osannut antaa tarkentavia vastauksia, kun kysyin heiltä pantin palautuksesta.
Muovilasi päätyi portilla sekajätteeksi järjestysmiehen valvovan katseen alla.
Kortille palautus oli hidasta ja korttijärjestelmässä oli katkoksia. Käteinen olisi toiminut sujuvammin, mutta tätä vaihtoehtoa ei ollut perjantaina tarjolla.
Yllätyksenä tuli myös se, että turvallisuusriskin takia tyhjää muovilasia ei saanut viedä anniskelualueelta pois. Muovilasi päätyi portilla sekajätteeksi järjestysmiehen valvovan katseen alla. Se siitä uudelleenkäytöstä.
Odotan edelleen innoilla, koska pantit mahtavat ilmestyä tililleni ja pääsen niitä hyödyntämään.
Esa Toukoniitty TkT
Lehtori, Kiertotalouden teemavastaava
Metropolia Ammattikorkeakoulu