Panostukset hyvinvoinnin edistämiseen vähentävät korjaavien palvelujen tarvetta
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestön SOSTEn tuoreen sosiaalibarometrin mukaan peräti kolmannes kuntien sote-johtajista ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattoreista näkee riskin, että joidenkin väestöryhmien hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ heikkenee hyvinvointialueiden käynnistyessä.
Barometriin vastanneet sosiaali- ja terveysjärjestöt ennakoivat vielä kuntien vastaajia useammin heikennyksiä joidenkin ihmisryhmien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Lainsäädännön valossa riskiä ei pitäisi olla, sillä uudessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on säädetty sekä hyvinvointialueiden että kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi. Myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rahoituksesta säädetään lailla.
Sekä kunnat että hyvinvointialueet voivat jatkossa saada valtionosuutta niin sanotun hyte-kertoimen perusteella, jonka tarkoituksena on kannustaa niitä hyvinvointia ja terveyttä edistäviin toimiin omilla toimialoillaan. Rahoitusta ei kuitenkaan ole erikseen korvamerkitty hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, joten lopulta kuntien ja hyvinvointialueiden valtuutetut päättävät, miten rahat käytetään.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt toimivat kuntien ja pian myös hyvinvointialueiden kumppaneina asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Sekä kunnat että hyvinvointialueet voivat jatkossa saada valtionosuutta niin sanotun hyte-kertoimen perusteella.
Järjestöt tukevat ihmisiä vaihtelevissa elämäntilanteissa, osallistavat syrjäytymisvaarassa olevia, tarjoavat matalan kynnyksen harrastemahdollisuuksia ja vahvistavat erityisryhmien toimintakykyä. Kohderyhmänsä arjen asiantuntijoina järjestöt tuottavat myös tietoa ihmisten tarpeista.
Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta avusti vuonna 2022 kansanterveystyötä ja ehkäisevää päihdetyötä tekeviä sekä sosiaalista hyvinvointia edistäviä yhdistyksiä ja järjestöjä yhteensä 400 000 eurolla. Lisäksi muuta sote-järjestöjen kaupungin hyvinvointipalveluiden tavoitteita tukevaa toimintaa avustettiin yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla.
On hienoa, että myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus on tunnistanut järjestöjen tuoman lisäarvon asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen hyväksymällä järjestöavustusten periaatteet vuodelle 2023.
Tämä on oikea suunta, sillä koko sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisen kannalta on keskeistä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden painopistettä siirretään kalliista, korjaavista sote-palveluista hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä perustason palveluihin.
Minttu Ojanen
Erityisasiantuntija, SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry