Lukijoilta

Ylpeinä rakkauden nimissä ja yhdenvertaisesti!

EPA/SARAH YENESEL
Sateenkaaressa ovat kaikki värit tärkeitä ja saavat loistaa ylpeinä rakkauden nimessä, kirjoittaja toteaa. Tällä viikolla Pridea juhlitaan Helsingissä, sunnuntaina se marssittiin New Yorkissa (kuvassa). Helsingissä koko kesäkuu on tänä vuonna Pride-kuukausi.
Sateenkaaressa ovat kaikki värit tärkeitä ja saavat loistaa ylpeinä rakkauden nimessä, kirjoittaja toteaa. Tällä viikolla Pridea juhlitaan Helsingissä, sunnuntaina se marssittiin New Yorkissa (kuvassa). Helsingissä koko kesäkuu on tänä vuonna Pride-kuukausi.

Joensuun torilla vihreiden puoluekokouksen aikoihin huomasin ryhmän nuoria ihmisiä työssään. Asfalttiin oli maalattu eri tekniikoin sateenkaaren värinen räsymatto. Hyvää työtä, sanoin, ja kiitos, vastattiin.

Sateenkaaressa ovat kaikki värit tärkeitä ja saavat loistaa ylpeinä rakkauden nimessä, niin kuin U2-yhtyekin laulaa. Itse valitsen vihreän, koska se kuvastaa monille ihmisille toivoa. Toivo on tärkeätä kun ajattelemme omaa pientä, mutta äärimmäisen merkittävää arkeamme.

Koronan aika, ilmastonmuutos ja sota Euroopassa haastavat kaikkien perusturvallisuuden tunnetta. Turvan ja toivon tunteita vahvistavat arjen rutiineihin perustuva toiminta, tunne kuulumisesta yhteisöön ja kokemus omasta toimijuudesta, minkä avulla voi tehdä ylipäänsä jotakin omien arvojen suuntaista, ympäristöön ja arkeen liittyvään kokemukseen vaikuttavaa.

Toimija kohtaa epäkohtia tavalla, jossa myönteinen muutos tulee nähdä portaittaisena. Alussa on se porras, jossa ei ole tehty vielä mitään. Sitä seuraa ensimmäisen vaiheen toimi ja sen tuottaman muutoksen arviointi. Muutos jatkuu vaiheittain myönteisten toimien tuloksena ja niiden todentamisena. Toimijuuden merkitys korostuu etenkin pieniin vähemmistöryhmiin kuuluvilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällöin haasteiden ryppääseen voivat kuulua myös erilaiset vähemmistöasemaan sisään rakentuneet paineet ja riskit joutua ulkoisesti eriasteisen syrjinnän, pilkan, kiusaamisen ja jopa suoranaisen vainon kohteeksi. Näillä on varsin keskeinen merkitys ihmisen kehollisen ja mielellisen hyvinvoinnin kannalta.

Turvan ja toivon tunteita vahvistavat arjen rutiineihin perustuva toiminta, tunne kuulumisesta yhteisöön ja kokemus omasta toimijuudesta.

Aivan liian usein pienen ryhmän jäsen joutuu selviytymään arjestaan yksin, ja tällöin alttius jäätävän kovalle itsekritiikille ja siitä johtuvalle itseä koskevan myötätunnon puutteelle kasvaa. Moni ammattiauttaja ja kokemusasiantuntija tietää tämän.

Isossa kuvassa Venäjän Ukrainassa tekemät teot sotivat äärimmäisellä tavalla kansojen ja ihmisten välistä YK:n hyväksymää ihmisoikeuksien julistuksen määrittelemää yhdenvertaisuutta vastaan. Myös äänetön mitätöinti toimii samalla mekanismilla, vaikka toiminnan tulos ei olekaan aivan samaa kokoluokkaa järkyttävyydessään.

Kaksinaismoralismi on hienovaraisesti verhoiltu ja kavalasti naamioitu hyökkäys yhdenvertaisuutta vastaan. Teemakuukauden taikka viikon liputtamatta jättäminen on syrjinnän muoto siinä kuin seksuaalivähemmistöjen avioliitto-oikeuden vesittäminenkin.

Toisaalta sateenkaaria voi maalata asfalttiin, puiston penkkeihin, tauluiksi taikka vain sanoitetuiksi mielikuviksi ihmisten välisesti jaettaviksi erilaisissa kohtaamisissa, kirjoituksissa ja keskusteluissa. Totalitääriselläkin toiminnalla on usein toivoa luova tärkeä vastavoimansa.

Näennäisen demokraattisessa järjestelmässäkin voi olla kehittyviä rakenteellisen syrjinnän ja väkivallan muotoja. Nämä on hyvä tunnistaa ja käynnistää tarvittavat toimenpiteet.

Yhdenvertaisuustoimintaa voidaan käytännössä edistää monin tavoin, kuten esimerkiksi Turun kaupungin organisaatiossa tehdään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämän myönteisen muutoksen tekemiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi vuoksi vietämme Pride-viikkoja; ylpeinä rakkauden nimessä ja sanaa "armo" painottaen. Olkaamme armollisia niin toisillemme kuin myös itsellemme! Antakaamme toisillemme se arvostus, jota toivomme myös itsellemme.

Annetaan valon eri sävyjen täydentää toisiaan!

Kari Saarinen

Varsinais-Suomen vihreiden piirihallituksen jäsen

Luitko jo nämä?