Suomen turva on Nato-jäsenyydessä, vai onko sittenkään?
Suomi ja Ruotsi veivät yhdessä Nato-hakemuksensa Brysseliin. Naton pääsihteeri otti hakemukset tyytyväisenä vastaan. Suurimmat Nato-maat olivat jo aiemmin asettuneet Suomen ja Ruotsin jäsenyyshalukkuuden kannalle.
Nyt on kuitenkin ilmaantunut mutkia matkalle heti, ennen kuin varsinaiset jäsenyysneuvottelut ovat päässeet edes alkamaan. Yksi suurista jäsenmaista eli Turkki on asettunut vastustamaan sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyspyrkimyksiä.
Ihmetystä herättävät ne perustelut, joilla Turkki on ryhtynyt vastustamaan molempien Pohjoismaiden jäsenyyshalukkuutta.
Tuntuu todella kummalliselta, että Turkki yrittää puuttua jopa Suomen lainsäädäntöön, jota se haluaa muutettavan niin, että jäsenyytemme puolustusliitto Natoon tulisi hyväksytyksi.
Olisikohan nyt niin, että Venäjän presidentti Putin on vetänyt hihastaan sellaisen valttikortin, jolla Turkki on saatu vastustamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä?
Olemme joutuneet vaikeaan tilanteeseen, koska Turkki, vaikka Nato-maa onkin, on jonkin verran riippuvainen Venäjän asetoimituksista. Vastaavasti Yhdysvallat on jäädyttänyt Turkin toiveet hävittäjähankinnoista ja muista asejärjestelmistä.
Solmujen avaaminen tässä pattitilanteessa on osoittautunut hyvin vaikeaksi.
Tilannetta voitaisiin arvioida niin, että Nato-maa Turkki kulkiessaan Putinin talutusnuorassa yhdessä Venäjän kanssa voisi varmuudella estää Suomen Nato-jäsenyyden.
Tämä olisi voitto Putinille ja Suomen tie Natoon sulkeutuisi. Näin Suomi voisi edelleen sotilaallisesti liittoutumattomana ja omin asevoimin puolustautua mahdollista vihollista vastaan.
Voidaan sanoa, että ns. liittoutumattomuuden juna on mennyt menojaan.
Ruotsille, jos ei Nato-ovi aukene, ratkaisu olisi helpompi, koska sillä ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Näin olisimme edelleen jäämässä yksin.
Joskus tulee ajatelleeksi, että voisiko Natosta tulla erotetuksi? Turkki on oiva esimerkki häirikköjäsenestä, josta olisi hyvä päästä eroon.
Kuitenkin näyttää siltä, että yksi jäsenmaa pystyy estämään nyt Suomen ja Ruotsin jäsenyydet. Nyt olisi aika suurten jäsenmaiden Yhdysvaltojen johdolla ryhtyä toimeen häirikköjäsenen kuriin saattamiseksi.
Erkki Santala
merikapteeni