Hallintohimmeli vai palvelut?
Sote-uudistus saatiin parin vuosikymmenen taistelun jälkeen aikaan ja uudet hyvinvointialueet tulivat "leventämään hartioita" ja takaamaan palvelujen saatavuutta.
Tammikuussa saimme äänestää hyvinvointialueelle valtuuston, jonka piti turvata mahdollisimman laajasti paikallinen näkemys tulevaisuuden palvelutarjonnasta.
Hyvinvointialue on nyt aloittanut toimintansa täydellä teholla. Tuosta tehosta valtaosa näyttää suuntautuvan hallinnollisiin toimenpiteisiin. Hallinto on toki olennainen osa toimivaa demokratiaa, mutta samanaikaisesti kun kunnissa lisätään kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia päätöksentekoon, näyttävät hyvinvointialueen rakennelmat kovin erikoisilta.
Kansanvallan kannalta varsin vieraalta näyttää hyvinvointialueen hallituksen "tilapäisten" sote-keskusten rakentelu, jossa yksittäisiä kuntia runnotaan pienempiin sote-yksiköihin.
Kansanvallan kannalta varsin vieraalta näyttää hyvinvointialueen hallituksen "tilapäisten" sote-keskusten rakentelu, jossa yksittäisiä kuntia runnotaan pienempiin sote-yksiköihin.
Masku, Mynämäki ja Nousiainen siirrettiin äänestyspäätöksellä kuntien lausuntojen vastaisesti pönkittämään Vakka-Suomea ja samoin kävi Liedolle, joka survottiin osaksi Loimaan seutua.
Toivottavasti kunnat saavat yhdessä aikaan muutospaineen, jolla näiden kuntien luontainen toiminnallinen suunta palautuu alkuperäisen esityksen mukaiseksi.
Hyvinvointialueen hallitus äänesti viime viikolla lukemin 8–7 pohjaesityksen nurin keskustan ja vasemmistopuolueiden voimin.
Kokoomus, Perussuomalaiset, vihreät ja Rkp olisivat pitäneet näiden neljän Turun seutukuntaan kuuluvan kunnan luontaisen aluejaon voimassa.
Ensi vuoden alusta ei nykyisiä kuntayhtymiä ole enää olemassa. Sen paremmin Maskussa Akselia kuin Liedossa Härkätietäkään.
Kokemuksesta tiedämme, että kerran rakennettujen hallintohimmelien purku kestää aina varsin pitkään.
Toivottavasti tämä hyvän hallinnon vastainen epäkelpo päätös saadaan vielä muutettua kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyötä palvelevaksi.
Uskottavan ja läpinäkyvän päätöksenteon kannalta olisi vähintä, että hallituksen äänestyspäätös alistettaisiin vaaleilla valittujen päättäjien arvioitavaksi. Hyvinvointialueen valtuustossa edustuksellisuus toteutuu paremmin ja alueellinen näkemys tulisi läpinäkyvästi kaiken kansan arvioitavaksi.
Palvelutarjonta täytyy hyvinvointialueellakin rakentaa käyttäjien tarpeiden ja toiveiden, ei puoluepoliittisten karttaharjoitteiden pohjalta.
Aki Simola
Perusturvakuntayhtymä Akselin yhtymävaltuuston puheenjohtaja
hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja
(kok)
Masku