Valvottu käyttötila vähentää huumehaittoja
Tammikuussa 2022 antamassaan suosituksessa THL ehdotti valvottujen käyttötilojen perustamista Suomeen. Tämän jälkeen valvottujen käyttötilojen puolesta on tehty muun muassa valtakunnallinen kansalaisaloite sekä kuntalais- ja valtuustoaloitteet Turussa.
Huumeiden ongelmakäyttö on Suomessa lisääntynyt, ja sen näkyminen katukuvassa on arkipäivää myös Turussa. Ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan päihdetyön kehittämisen ohessa olisikin nyt aiheellista panostaa myös haittoja vähentävään päihdetyöhön ja huumausainelainsäädännön päivittämiseen.
Haittoja vähentävät toimenpiteet eivät kannusta huumeiden käyttöön, vaan niiden avulla pyritään vähentämään ilmiöstä koituvia haittoja niin käyttävälle ihmiselle itselleen, yhteisölle kuin myös koko yhteiskunnalle. Kielloilla ja rangaistuksilla huumeiden käyttö haittoineen ja kustannuksineen sen sijaan ei vähene eikä lopu.
Valvottujen käyttötilojen ensisijainen tarkoitus on vähentää huumeiden käytöstä koituvia haittoja yksilötasolla: infektioita, kudosvaurioita, yliannostuksia, kuolemia. Terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa tapahtuvan huumeiden käytön myötä voidaan siis vähentää inhimillistä kärsimystä, mutta säästää myös yhteiskunnan varoja.
Lisäksi käyttötilojen tarkoituksena on vähentää huumeiden käytöstä muille ihmisille ja ympäristölle koituvia haittoja. Kun huumeita käytetään hallitusti tähän tarkoitukseen suunnitelluissa turvallisissa tiloissa esimerkiksi julkisten wc-tilojen, puistojen ja bussipysäkkien sijaan, turvattomuus yleisissä tiloissa vähenee, samoin likaisten käyttövälineiden esiintyvyys.
Tämän lisäksi näin varmistetaan myös huumeita käyttäville henkilöille mahdollisuus turvalliseen tilaan, jossa riski joutua riippuvuussairaudesta johtuen syrjityksi tai erinäisten konfliktien osapuoleksi on nykyistä pienempi.
Turku on viime aikoina kertonut satsaavansa keskustan turvallisuuteen monin eri keinoin. Voisivatko valvotut käyttötilat olla yksi niistä keinoista?
Sanna Järvensivu
Emilia Kunnaton