Ongelmia on hoitotyössä ja muissakin ammateissa
Turun Sanomissa 29.4. oli artikkeli "Työtä nyrkiniskujen ja tappouhkauksien pelossa". Siinä terveydenhoitoalan ja sosiaalityön hoitajat kertoivat potilaiden ja asiakkaiden heihin kohdistamasta fyysisestä, henkisestä ja seksuaalisesta väkivallasta.
On valitettavaa, että tällaista tapahtuu, kun autetaan huolenpidon tarpeessa olevia ihmisiä.
Miten tästä ongelmasta päästään eroon? Se on monivaiheinen kysymys.
Tarvitaan ammatinvalinnan ohjausta hoitoalalle aikoville. Alalla olevilta työntekijöiltä edellytetään tietoa ja taitoa kohdata potilas tai asiakas ystävällisesti ja auttamishalulla; ei komentelemalla. Tarvitaan riittävästi työskentelyaikaa kunkin työtehtävän kohtuullisen hyvin suorittamiseksi viivyttelemättä. Tarvitaan kilpailukykyinen palkkataso, jotta hoitoalalle hakeutuneet ja sinne soveltuvat henkilöt myös siellä pysyvät.
Työssä jaksamista edistävät työntekijöiden ja työnjohdon hyvät henkilösuhteet ja vuorovaikutustaidot.
Ihmisten sairauksien ja heidän sosiaalisten ongelmiensa hoitaminen ei ole kuitenkaan ainoa ammattiala, jossa työntekijä joutuu tahtomattaan kohtaamaan fyysistä tai henkistä väkivaltaa.
Esimerkiksi eläinten ammatillisessa hoitamisessa koira voi purra hoitajaa. Hevonen saattaa potkaista kengitysseppää. Pässi saattaa "tyrmätä" lammastarhurin. Mehiläinen voi pistää hunajantuottajaa. Eläinlääkärikään ei aina saa kiitosta hoidettaviltaan.
Hotelli- ja ravintola-alalla työskentelevät järjestyksenvalvojat ja tarjoilijat kohtaavat humaltuneilta asiakkailtaan fyysisiä haasteita, henkistä halveksuntaa ja seksuaalissävytteisiä vihjailuja.
Ruokakauppojen kauppiaat ja henkilökunta joutuvat "painimaan" kalja-anastajien kanssa. Varsinkin murrosikäisten lasten opettajat kokevat työssään tahallista häirintää muutamien oppilaiden taholta.
Maanviljelijät kamppailevat kannattavuuden alarajalla, kun syysviljojen oraiden talvehtiminen epäonnistui oikullisen talven johdosta ja lannoitteiden ja polttoaineiden ostohinnat kohosivat.
Joten lienee niin, että tuskin hoitoalan työntekijöillä Suomessa on kaikkein vaikeimmat työolot. Ihmisten hoito tapahtuu enimmäkseen sisätiloissa. Hoitajan ei tarvitse työskennellä pakkassäässä eikä sateen kastelemana. Työllistyminen on koulutuksen jälkeen tällä hetkellä taattua. Kokonaispalkka on enempi kuin peruspalkka, sillä kokemuslisät, yö- ja pyhätyölisät sekä ylityökorvaukset kasvattavat sitä.
Nyt käydään hoitotyöalan palkkaneuvotteluja. Saatakoon sellainen palkkasopimus, joka kohottaa hoitajien ansiotason vastaamaan työn vaatimaa kouluttautumista, rasittavuutta ja vastuullisuutta. Hoitoalan palkan pitää olla kilpailukykyinen muiden ammattien palkkojen kanssa.
Jos yhteiskunnan rahat eivät palkkalisään riitä, niin korotettakoon veroja.
Seppo Kouki
Rusko