Lukijoilta

Korjausrakentamisen
tunnetta ja tuskaa

Kannanotossani (TS 2.6.) toivoin julkista keskustelua tiedonkulusta taloyhtiöissä. Kiitos kantaa ottaneille, niin painetussa sanassa kuin myös useissa saamissani puhelinsoitoissa.

Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto tarttuivat valppaina aiheeseen. Juhlapuhetyylisten julistusten rivien välistä oli luettavissa suuri huoli kapiaishenkistä komentokulttuuria toteuttavista isännöitsijöistä ja sitä kautta omien liittojen julkisivujen tahrautumisesta. Pienin sanankääntein syitä etsittiin osallistumaan innottomista asukkaista tai taloyhtiöiden hallitusten osaamattomuudesta tilata viestintäpalveluja isännöintisopimusta tehtäessä. Arkirealistisempi todellisuus tuli ilmi omilla nimillään kirjoittaneiden kansalaisten puheenvuoroista ja synkistä kokemusvuodatuksista puhelimitse.

Mikäli Isännöinti- ja Kiinteistöliiton korostamat hyvät hallintotavat ja tiedottamisen avoimuus ja laajuus toteutuisivat, emme olisi siinä tilanteessa, missä omassa asuinyhtiössämme olemme. Isännöitsijä ei ole suostunut purkamaan huoltomiehille osoittamaansa ”pysyväismääräystä” poistaa ei-toivotut ilmoitukset asuntoyhtiöiden ala-auloista tai ulko-ovista. Samanaikaisesti vaarattomat vaatekeräys-, myyjäis- tai isännöitsijän omat koirankakkailmoitukset saavat viestintärauhan. Tarkennattakoon, että minulla ei mitään kansalaisjärjestöjen, asukkaiden tai isännöitsijänkään seinäilmoittelua vastaan. Vaadin vain tasapuolisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alueellamme suunnitteilla oleviin ulkovuorausremontteihin liittyy useitakin ihmetystä herättäviä asioita. Tiedotusongelmien lisäksi olemme joutuneet tilanteeseen, jossa yhtiökokoukset on hallitusten tahoilta ahdistettu korjausrakentamisten päätöksiin vain yhtä vaihtoehtoa tarjoten. Yhdessä ja samassa kokouksessa pääasiassa valikoidun markkinahenkisen tiedottamisen päätteeksi olisi asukkaiden pitänyt pystyä ota tai jätä -päätöksentekoon ainoasta tarjotusta ehdotuksesta. Hämmingiltä ei voitu välttyä.

Kaisa Leiwo ja Kimmo Salo korostivat kannanotossaan (TS 3.6.) riittävän ja luotettavan korjausrakentamisen tiedottamista, jota voisi yhtiökokousten lisäksi toteuttaa keskustelu- ja tiedotustilaisuuksissa. Aivan tälle tasolle isännöitsijä ja taloyhtiöiden hallitukset eivät ole alueellamme halunneet tai kyenneet. Auktorisoidut isännöitsijät ja isännöintiyhteisöt ovat sitoutuneet noudattamaan hyvää isännöintitapaa. Hyvän isännöintitavan eettisissä ohjeissa sanotaan: isännöitsijä edistää avoimuutta ja suhtautuu viestintään myönteisesti sekä ylläpitää ja kehittää isännöinnin arvostusta.