Hoitoalan lakko on hyvin perusteltu
Lakot eivät ole mukavia, eikä niihin ryhdytä kevein perustein. Tehyn ja Superin ja laajemmin kunta-alan lakoissa sympatiani ovat täysin työntekijöiden puolella. Haluttomuus maksaa tehtävien vaativuuden ja vastuun mukaisia palkkoja on tyly viesti työnantajilta. Se kertoo, minkä verran työnantajat arvostavat hoitoalan työtä.
Sairaanhoitajan tutkinto vaatii kolmen ja puolen tai neljän vuoden opiskelun ammattikorkeakoulussa. Työ on vastuullista ja raskasta, useimmiten kolmivuorotyötä.
Silti monessa tehtävässä muun muassa markkinoinnin ja myynnin alalla on mahdollisuus kaksin-, jopa kolminkertaisiin palkkoihin lyhyehkön tehtävään perehdyttävän koulutuksen jälkeen. Tällaisissa tehtävissä ei ole vastuuta toisen ihmisen hengestä tai terveydestä, joskin työpaikka voi helposti mennä, jos myyntiluvut eivät tyydytä ylempää johtoa.
Jatkuvat vaatimukset suuremmista suoritemääristä ja ainainen resurssipula lisäävät hoitotyön raskautta. Taitamaton henkilöstöjohtaminen kuormittaa monin tavoin hoitoalan työpaikkoja muun muassa lisäämällä sairauspoissaoloja. Hoitoalan alipalkkaus on kuitenkin tärkein syy yhä pahenevaan työntekijäpulaan.
Uutisista olemme saaneet lukea, että useat kymmenet hoitoalan työntekijät ovat pyytäneet Valviralta ammattioikeuksiensa poistamista. Jos tämän työtaistelun avulla hoitoalan palkkauksen vääristymiä ei saada oikaistua, on vaarana yhä laajempi poistuma alalta. Hoitoalan työvoiman tuonti ulkomailta ei ole kestävä eikä oikea ratkaisu.
Turun Sanomien mielipiteet-osastolla oli 12.4. Osmo Lavikaisen erittäin hyvä ja oivaltava kirjoitus "Sairaanhoitajat, älkää antako periksi". Kirjoittaja pohtii muiden tärkeiden seikkojen lisäksi uusien sote-alueiden määrää ja valtavia hallintokuluja, päälliköiden jopa 18 000 euron kuukausipalkkoja ja 400 euron kokouspalkkioita. Nämäkin kulut maksetaan terveys- ja sosiaalitoimen budjetista.
Työtaistelu vaatii uhrauksia, joihin kuuluu myös hoidon saatavuuden vaarantuminen. Se on ymmärrettävää. Hoitoala on ajautunut sellaiseen ahdinkoon, että paluuta "vanhaan menoon" ei mielestäni enää ole.
Erkki Perämäki
eläkeläinen
Kaarina