Lukijoilta

Älähtäkää hyvät omaiset –
nyt on kalikka kalahtanut

Turun sosiaali- ja terveyshuolto yhdistyivät tämän vuoden alussa. Vain muutama kuukausi on kulunut; silti muutossuunta on pelottava.

Vanhushoito on muuttumassa Ympärivuorokautisen hoidon -nimikkeellä turvattomaksi ja epäeettiseksi – pieniä kodikkaita ja hyvin toimineita yksiköitä lopetetaan vauhdilla parin kuukauden varoitusajalla. Taustalla päättäjillä on ajatus ”luonnollisesta poistumasta”. Jäljellä olevat asukkaat sijoitetaan uusiin olosuhteisiin isompiin yksiköihin ja jopa useamman hengen huoneisiin.

Kyse on muistisairautta potevista henkilöistä, joille pienyksiköt ovat tarjonneet yksilöllistä huomiota, omaa rauhaa, ulkoilumahdollisuuden aidatulla pihalla oman halun mukaan ja mahdollisuuden oppia kotiutumaan. Hoitajat tuntevat asukkaat ja heidän omaisensa – yhteistyö on toiminut.

Suuressa hoitoyksikössä rauhoittavien lääkkeiden tarve tulee kasvamaan – rutiinit ovat pakollisia toiminnan sujumisen takia. Se myös lisää tarvetta geropsykiatriseen erikoishoitoon, sillä muistisairaan ihmisen elämänlaatu huononee ja käytösoireet pahenevat. Hoidon hinta kasvaa.

Pienkotien uusiokäyttö vaatii myös kalliita remontteja – tilat eivät sovellu muihin toimintoihin sellaisenaan. Miten tämäkin on säästöä?

Hyvät omaiset – haluatteko rakkaillenne isoja, levottomia osastoja, joissa hoitajamäärää aiotaan supistaa jatkossa vai turvallisia pienkoteja? Nyt jos koskaan hyvät omaiset, ottakaa kantaa päättäjien ratkaisuihin.