Moniammatillisuus keskiöön kouluarjen haasteiden ratkomisessa
Viime syksynä keskustelu peruskoulun arjen haasteista pyöri pitkälti psykologipulan ympärillä. Tällöin muun muassa Heljä Misukka totesi Turun Sanomissa 3.11. julkaistussa kirjoituksessaan opiskeluhuollon keskittyvän edelleen tulipalojen sammuttamiseen ja korjaaviin toimenpiteisiin ennaltaehkäisyn sijaan.
Ongelma ei kuitenkaan ratkea yksin koulupsykologien määrää lisäämällä. Moniammatillinen yhteistyö on vaikuttavampaa, kun se huomioi kaikki kouluarjen tukemisen ammattilaiset.
Koulutoimintaterapeuteilla on osaamista ja työkaluja lapsen, nuoren ja kouluyhteisön arjen toiminnan ja osallistumisen tukemiseen. Toimintaterapia on myös varhaisen tuen ennaltaehkäisevää palvelua. Oikea-aikainen apu ja tuki yksilöllisiin osallistumisen haasteisiin maksaa itsensä takaisin vältyttäessä kiusaamiselta, syrjäytymiseltä ja vakavilta mielenterveyden ongelmilta.
Koulussa ilmenevät oppilaiden yksilölliset haasteet liittyvät usein lapsen tai nuoren oman toiminnan ohjailuun tai aistikuormitukseen. Kaikki oppimisympäristön tekijät tulee ottaa huomioon, jotta koulu olisi kaikille lapsille ja aikuisille saavutettava ja esteetön ympäristö niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin.
Kouluyhteisön jäsenenä ollessaan toimintaterapeutti tuntee niin koululaisen kuin opettajan koulutyön arjen, jolloin ohjaus ja neuvonta ei jää arjesta irralliseksi.
Toimintaterapeutin asiantuntijuuden ydintä on muokata toimintaa ja toimintaympäristöä niin, että kaikkien osallisuus ja osallistuminen on mahdollista.
Raskailta interventioilta voidaan säästyä, kun monialaisesti yhdessä toimien opiskeluympäristöjä ja toimintakäytäntöjä muokkaamalla poistetaan koulunkäynnin haasteita. Kun opiskeluhuoltoon lisättäisiin mukaan sieltä tällä hetkellä puuttuvia kuntoutusalan ammattilaisia, voitaisiin resursseja kohdentaa tehokkaammin oikeille ammattiryhmille.
Parhaillaan käynnissä olevissa aluevaaleissa päätetään myös hyvinvointialueemme opiskeluhuollon tulevaisuudesta.
Espoo ja Rauma hyödyntävät tuloksekkaasti koulutoimintaterapeutteja opiskeluhuollon tiimeissä. Mikään ei estä lisäämästä kuntoutusalan ammattilaisia myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuoltoon, mikäli halutaan tehdä pitkänäköisiä ratkaisuja ennaltaehkäisevään suuntaan.
Mette Kitti
toimintaterapeutti (AMK)