Maapallo on
keidas auringon alla
Oletteko ajatelleet, mitä jättimäinen komeetta tai asteroidi tekisi maapallollemme? Se saattaisi tuhota lajimme. Haluamme kiihkeästi jättää jälkeemme jotain. Monenlaiset televisio-, radio- ja tiedonsiirtosignaalit valuvat avaruuteen.
Valitettavasti pitkäikäisyys on harvinaista Maan olosuhteissa. Sadassa miljoonassa vuodessa Himalajakin kuluu pois.
Meillä on todisteita miljardeista sammuneista tähdistä. Se saattaa merkitä myös lukemattomia kuolleita sivilisaatioita. Kun maa oli vielä elinkelvoton, Mars-planeetalla on saattanut olla kehittynyttä elämää. Puheet marsilaisista eivät ehkä ole aivan turhia. Ratkaiseva seikka, kun arvioidaan älykkään elämän määrää maailmankaikkeudessa, on aurinkoaan kiertävien maankaltaisten planeettojen määrä. Sadoilla miljoonilla galaksimme planeetoilla saattaa olla korkeampaa elämää.
Maa on ihanteellisella etäisyydellä auringosta, mikä on sisäplaneettojenkin kohdalla harvinaista. Kaikki naapurimme ovat esimerkkejä elämänvyöhykkeen ulkopuolisista planeetoista, kuolleista kappaleista, jotka eivät milloinkaan näe pinnallaan niin harvinaista ilmiötä kuin elämää. Omalle planeetallemme ominaisia ovat sen ihanteellinen etäisyys auringosta, vesi ja planeettamme suuri metalliydin. Maan kaltaisia planeettoja on harvinaisina galaksien uloimmissa osissa.
Armas aurinkomme tulee aikanaan roihahtamaan valtavaan paloon, joka tuhoaa kaikki sitä kiertävät planeetat. Tähtiin emme voi paeta. Olemme pysyvästi kiinni Maassa. Kokemuksemme maapallolla toistuvat luultavasti loputtomasti maailmankaikkeudessa. Maa on meidän keitaamme avaruudessa. Nauttikaamme siitä ainutlaatuisen aurinkomme alla.
FM