Lukijoilta

Seudullista yhteistyötä tarvitaan varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa

Turun seutu virittelee Tampereen viitoittamalla tiellä seutuyhteistyötä. Liikennepolitiikassa, maankäytössä ja erilaisten kärkihankkeiden edistämisessä on helppo kuvitella nykyistä tiiviimpää tekemistä. Myös muilla sektoreilla yhteistyölle on tarvetta.

Yksi ajankohtainen kysymys on vaikeavammaisten lasten peruskoulun tulevaisuus. Sote-uudistuksen myötä nykyinen erityishuoltopiiri lakkaa, eikä hyvinvointialue järjestä kehitysvammaisten opetusta.

Kuntien tulee ratkaista nykyisen Mylly-Antin koulun oppilaiden opetuksen järjestäminen uudella yhteistyöllä tai vaihtoehtoisesti järjestää opetusta omassa kunnassaan. Jälkimmäinen vaihtoehto ei ole lapsen tuen eikä resurssien näkökulmasta järkevin.

Turun kaupunki on jo aiemmin vetäytynyt vaikeavammaisten opetuksen yhteistyöstä ja järjestää opetusta itsenäisesti. Turun kumppanuus olisi kuitenkin luontevin tapa edetä yhteistyössä ja hyvä lähtölaukaus seudulliselle yhteistyölle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteistyötä tarvitaan enemmän myös varhaiskasvatuksessa. Turun seutu kasvaa ja kunnat painiskelevat hyvin samankaltaisten kysymysten parissa. Lasten määrä on kasvussa ja varhaiskasvatuksen piirissä olevia lapsia on alle kouluikäisten ikäluokista yhä enemmän.

Turun seudun kunnat voisivat Tampereen tapaan tehdä yhteistyötä varhaiskasvatukseen hakeutumisessa ja yksityisen varhaiskasvatuksen koordinoinnissa. Yhtenäinen varhaiskasvatuksen palveluseteli kannattaa ottaa käyttöön kaikissa kunnissa, sillä hoitopaikkojen tarve vaihtelee alueellisesti, eikä kuntaraja määritä perheiden liikkumista.

Turun seutu voisi aloittaa kaupunkiseudun kasvun tukemisen myös yhteisen sijaispoolin rakentamisella. Sijaisten rekrytointi työllistää päiväkoteja, eikä päteviä sijaisia ole usein saatavilla.

Seudun kuntien yhteistyö mahdollistaisi yksittäistä kuntaa vaikuttavamman ratkaisun kuntarajat ylittävään haasteeseen.

Sijaispooli kerää yhteen riittävän osaajien resurssin, ja samalla päiväkotien tekevät kädet vapautuvat aikaa vievästä sijaisrekrytoinnista lapselle.

Malla Rannikko-Laine

Kaarinan sivistyslautakunnan puheenjohtaja (kok)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​