Lukijoilta

Turku–Helsinki-moottoritiellä hidastellaan

Nimimerkki Nopeusrajoituksia noudattava valitti, että Turku–Helsinki-moottoritiellä ajetaan liian lujaa. Mikäli itse ajaa todellista nopeutta, eli 120 km tunnissa, niin huomaa, että on paljon autoilijoita, joiden todellinen nopeus on 100–105 km tunnissa. Tyypillistä näille liian hiljaa ajaville autoilijoille on tukevasti päässä istuva lippalakki. He pitävät ohjauspyörästä valkoisin rystysin kiinni ja kasvoilla on pakotettu hymy, jossa ylätekohampaat tärisevät alahuulen väpätyksen tahdissa.

Jokaisen auton oma nopeusmittari näyttää väärin. Renkaiden vaihtaminen, niiden kuluminen ja muut seikat vaikuttavat auton oman nopeusmittarin näyttämään nopeuteen.

Ei auta vaikka nopeuden olisi joskus tarkastanut teiden varsilla olevista nopeusnäytöistä, varsinkin kun niiden näyttölukema päättyy 80 km tunnissa. Tätä suuremmilla nopeuksilla vielä auton oman nopeusmittarin näytön virhe kasvaa. Ihmisen oma jalka on huono painamaan kaasupoljinta tasaisesti, saatikka ihmisen silmä lukemaan oikein auton nopeusmittaria, joka usein vielä jää osittain ohjauspyörän taakse. Jos ei ole vakionopeuden säädintä käytössä, on auton nopeuden pitäminen tasaisella vaikeaa ja vielä vaikeampaa noustessa mäkiä ylös. Myös vakionopeussäädin pyrkii alentamaan nopeutta nousuissa 2–4 km tunnissa.

Kuinka sitten auton nopeus pidetään poliisin tutkan osoittamana todellisena 120km tunnissa moottoritienopeutena? Autoilijoita on kahden sorttisia: Toisille ei tarvitse selittää, ja toisille ei kannata selittää.