Ei kermankuorintaa, vaan yhteistyötä silmäterveydenhuollossa
Suomen lääkäriliiton silmälääkärit sekä Suomen silmälääkäriyhdistys nostivat kirjoituksessaan (TS 28.11.) esille mielipiteensä Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n tuottaman silmäterveyspalveluiden kustannusvertailun sekä optikkoliikkeiden osaamisen ja resursoinnin osalta.
Kirjoituksessaan silmälääkärijärjestöt kohdistavat kritiikkinsä kustannusvertailun todenmukaisuuteen sekä vetävät tästä virheellisen johtopäätöksen Näe ry:n tahdosta keskussairaaloiden silmäosastojen sulkemisista. Lisäksi järjestöt toteavat optikkoliikkeiltä puuttuvan kokonaan osaaminen ja resurssit potilaiden hoitoon sekä vihjaavat liikkeiden tavoitteeksi "kermankuorinnan".
Kustannuslaskelmaa ei ole esitelty ensisijaisesti "säästömallina", vaan varteenotettavana keinona varmistaa silmäterveyden palveluiden saatavuus ja laatu kustannustehokkaasti, samalla vastaten hoitotakuun ongelmiin alalla.
Laskelman aineistona on sairaanhoitopiirien ja yksityisten toimijoiden julkisten hinnastojen vertailu. Vertailu kohdistuu käypä hoito -suositusten mukaisiin tutkimus- ja vastaanottokäynteihin, joita molemmat sektorit tuottavat. Kustannuslaskelmaa on ollut valmistelemassa myös silmätautien erikoislääkäreitä. Vertailun aineisto, sairaanhoitopiirien ja yksityisten yritysten hinnastot, ovat internetissä vapaasti kaikkien saatavilla.
Optikkoliikkeiden osaamisen ja resursoinnin kyseenalaistaminen on erikoista. Optikkoliikkeissä toimii lähes 90 prosenttia kaikista Suomen silmälääkärivastaanotoista. Silmätautien erikoislääkärien lisäksi siellä toimivat laillistetut optikot, joista kahdella kolmasosalla on terveydenhuollon ammattihenkilölakiin perustuva rajattu lääkkeenmääräämisoikeus.
On merkillistä, että silmälääkärijärjestöt eivät usko osaamisen riittävän palveluissa, joita sen jäsenet ovat myös tuottamassa.
Kermankuorintaa ei ole ehdotus julkisen puolen niukkojen resurssien kohdistamisesta tarkemmin suoritteisiin, joita pystytään lähtökohtaisesti tekemään vain poliklinikkaolosuhteissa ja niiden toimenpiteiden hankinnasta yksityisillä toimijoilla, joissa niillä on kiistaton kustannusetu puolellaan.
Hyvä ja kustannusvaikuttava silmäterveydenhuolto syntyy julkisen ja yksityisen sektorin eri terveydenhuollon ammattiryhmien välisenä moniammatillisena yhteistyönä. Suomen Yrittäjien osana Näe haluaa tarjota ratkaisuja – niin Varsinais-Suomeen kuin muuallekin.
Panu Tast
toimitusjohtaja
Näkeminen ja silmäterveys Näe ry
Hanna Munter
toimitusjohtaja
Varsinais-Suomen Yrittäjät