Lukijoilta

Maatalouden alasajon ei luulisi kuuluvan kenenkään agendaan

Sinä Turun ja lähikuntien/-kaupunkien päättäjä, elintarvikehankintarenkaiden vastuuhenkilö, joka verorahoillamme teet hankintoja kouluihin, sairaaloihin ynnä muihin julkisiin kohteisiin. Heristävä sormi mahdollisille samankaltaisille päätöksille, mitä Helsingin päättäjät taannoin julkaisivat.

Päätökset lihantarjonnan lopettamisesta voisivat olla tarkennettuna ja julkaistuna, ettette tarjoa ulkomaista lihaa eikä muitakaan ulkomaisia elintarvikkeita, joita kotimaamme tuottaa.

Älkää menkö ratkaisuissanne sieltä, mistä helpoimmalla pääsette, sen enempää asioita ajattelematta. Miksi ollenkaan hyväksymme tällaiset päätökset? Miksi kukaan ei uskalla olla asiasta eri mieltä?

Suomessa ovat vallalla voimat, jotka vastustavat talousmetsien käyttöä, eläinten käyttämistä tuotantoeläiminä, maankäyttöä ruoantuotannossa. Ne ujuttautuvat joka puolelle, muun muassa lastemme oppikirjoihin asti jakaen tarkoitushakuista informaatiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kukaan ei uskalla asettua poikkiteloin, kyseenalaistaa tätä suuntaa. Tämän voiman jos saisi käännettyä kotimaisuuden puolustamiseen, meillä ei olisi hätäpäivää.

Suomalainen maatalous ja ruoantuotanto tuntuu olevan jatkuvasti tikunnokassa. Maatalouden kuormittavuus vesistöihin ja ilmastoon on tiedostettu tosiasia täällä työn ääressäkin. Teemme ja toimimme vaadittujen ohjeiden mukaan ja osaamme kyllä käyttää omaakin järkeämme.

Suomalainen maatalous ja ruoantuotanto tuntuu olevan jatkuvasti tikunnokassa.

Huomaatteko siellä päätöstenteon äärellä muita, ihan akuuttejakin ongelmakohtia? Kiinasta lappaa maahamme tavaroita, joiden kuskaaminen ja tuottaminen on varmasti enemmän luonnonvaroja kuluttavaa – ja turhaa – kuin lihan tarjoaminen tilaisuuksissanne.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmitykseen, vedenpuhdistamojen ohijuoksutukset mereen, liikenne, rakentaminen, lentomatkustaminen lomailuun. Nämä eivät tietenkään ole niin mediaseksikkäitä ratkaisuja kuin lihansyönnin lopettaminen.

Suomalainen maatalous ruokkii meidät suomalaiset puhtailla, turvallisilla tuotteilla. Suomalainen sika saa pitää häntänsä, karsinassa on tilaa ja lääkkeitä käytetään, jos tarve vaatii.

Suomalainen kaikki liha on arvokasta, se sopii niin juhlapöytään kuin arkeenkin.

Maatalouden alasajon ei luulisi kenenkään asioista perillä olevan ihmisen agendaan kuuluvan. Vai ollaanko niin pihalla, että ei ymmärretä faktoja, mihin se johtaa? Poissa silmistä, poissa mielistäkö?

Kysymys sinulle, joka kartat lihaa ruokavaliossasi ja omistat lemmikkieläimen. Mitä sille tarjoilet?

Ei meidän Wiltsu-kissa ainakaan porkkanoita syö, vaikka niitäkin näkyy kissanruokaan jo tungetun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elina Heino

maatalousyrittäjä

Vehmaa

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (14)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Hessu
Juuri näin
Olen kirjoittajan kanssa täsmälleen samaa mieltä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Paavo Manninen
Vast: Juuri näin
Kuin myös. Arvostan maatalousyrittäjien työtä ja siksi ostan kotimaista ruokaa. Enkä edes hae mitään halvinta, maksan sen mitä kauppias pyytää. Jo kymmeniä vuosia olen päiväni aloittanut kaurapuurolla (Elovena) ja maidolla (Pirkka). No, joskus kananmunilla (Laitila).
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Konsta
Vast: Juuri näin
Toivottavasti maatalousyrittäjä Heinon pelko Suomen maatalouden alasajosta ei ikinä toteudu. Silloin, kun olin pikkupoika, Suomen väestöstä taisi noin 80 % elättää itsensä maataloudella. Nykyisin ehkä 20 % väestöstä saa elantonsa maataloudesta, mutta he kasvattavat noin 80 % meidän muiden ruuasta. Taitaisi puun tuottamat rahat käydä vähiin , jos niilla pitäisi energian lisäksi ostaa vielä ruokakin ulkomailta. Syöminen ja juominen on meidän ihmisten pääelinkeino, samaa mieltä lienevät muös villit- tai kotieläimet.
Minä ihmetellen paheksun hesalaisten päätöstä lihan suhteen ja aion jatkaa lihan syöntiä melkein päivittän jossakin muodossa. Maitoakin kuluu litra pari päivässä. Jokainen syö mitä on tottunut syömään tai evoluutio määrännyt. Ihminen on kaikkiruokainen eläin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
_J_
Vast: Juuri näin
Mutta miksi se, että tuetaan maanviljelijöitä ostamalla lähituotettua kasvisruokaa on paha asia? Ja miksi on paha asia, että tarjotaan vastuullisesti pyydettyä lähikalaa? En ymmärrä ollenkaan tätä somekohua, kun suomalaisten kalastajien ja maanviljelijöiden tuotteita halutaan ostaa edustustilaisuuksiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Ei nyt sentään
Kun kirjoittaja kyselee "Miksi kukaan ei uskalla olla asiasta eri mieltä?" ja väittää "Kukaan ei uskalla asettua poikkiteloin, kyseenalaistaa tätä suuntaa", niin sehän ei kylläkään pidä paikkansa. Suurin osa suomalaisista syö edelleen myös lihaa (melko suuri osa tosin ajattelee vähentävänsä jonkin verran), ja vain melko pieni osa tosissaan harjoittaa tai suunnittelee vegaaniutta. Osa suomalaisista ei aio edes vähentää lihan käyttöä eikä näe sitä tarpeelliseksi. Lisäksi ilmastomuutoksen kokonaisuudessaan kieltää pienehkö osa suomalaisista ja vähän suurempi osa ei katso sen johtuvan ihmisen toiminnasta.

Meneillään on ilmastonmuutoshuolien aiheuttama vegeinnostus, mutta ensinnäkin se vaimentunee aikanaan kuten innostukset useimmiten, ja toisekseen se näkyy tietääkseni enemmän mediassa kuin suomalaisten arkipäivässä.

Maailmanlaajuisesti on syytä vähentää lihan käyttöä ja korvata sitä kasviksilla. Kirjoittaja ymmärrettävästi omassa asemassaan ei halua sitä nähdä, mutta se on silti totta. Suomessakin voi olla syytä siirtää tuotannon painopistettä enemmän kasvintuotantoon. Sitä ei mielestäni kuitenkaan tarvitse tehdä heti ja hetkessä. Sitäkin vaihtoehtoa toki voi miettiä, että Suomesta tulisi (Euroopan) liha-aitta, koska tuotanto jo on korkealaatuista ja esim. luomua voisi lisätä.

Omastakin mielestäni Helsingin päätös on yliampuva ja mediahakuinen, vaikka en sitä vastustakaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Ei nyt sentään
Itse en usko vegeinnostuksen olevan pelkästään ilmastonmuutoshuolista johtuvaa, enkä edes laantuvan. Ei ainakaan omassa vegetuttavapiirissäni, mutta toki se on antanut yhden tukijalan kysymykseen: Miksi vege? Toisaalta vanhempi polvi ei viitsi enää edes selittää, ”puolustella”.

Mutta itseäni hämmästyttää mediasta lukemani kommentointi. Kuinka niin monet haukkuvat Hgin tulevan linjauksen, vaikka se koskee vain häviävän pientä osaa kansasta jotka koskaan edes pääsevät nauttimaan kaupungin tarjoiluista. Aivan kuin kaupunki veisi ja kieltäisi lihan heidän syömisistään. Edelleenhän jokainen voi kotonaan syödä vaikka naudan päivässä, jos niin haluaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Ei nyt sentään
Lisäys edelliseen: Yle kysyi helsinkiläisiltä lihakauppiailta heidän mielipidettään asiaan ja he totesivat että: ”Ei ihmisen tarvitse joka päivä lihaa syödäkään”.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Ei nyt sentään
Ilmaisin itseäni epätarkasti. En minäkään usko vegeinnostuksen kokonaan loppuvan tai häviävän, uskon että esim. 10 vuoden päästä suomalaisista isompi osa on vegaaneja kuin 10 vuotta sitten. Onhan erilaisia syitä ollut jo ennen ilmastotuskaa, ja nyt kun vegaanisuus on laajemmin ymmärrettyä ja hyväksyttyä, vegeruokaa on paremmin tarjolla jne., niin ei vegaanien osuus varmaankaan pienenemässäkään ole.

Sen sijaan arvelen, että varsinkin nuorison innostus haipuu, kuten nuorison joukossa trendit yleensäkin. Uskon, että vegeideologian suoranainen pakkosyöttö nykyään kaikissa medioissa runsaalla tarjonnalla tulee taas vähenemään jossain vaiheessa. Luulen, että vegeruoan painottaminen ilmastonmuutoksen torjuntakeinona vähenee hieman. Luulen, että ylipäätään ilmastonmuutoksen torjunnassa aletaan pikku hiljaa löytää järkeviä ja maltillisia ratkaisuja, hahmotetaan paremmin mikä johtuu mistä ja aiheuttaa mitä, mitä mittaluokkaa mikäkin asia kokonaisuudessa on, päästään ylilyönneistä ja tempoilusta. Kuten aiemmin kommentoin, lihan tuotantoa ja käyttämistä täytynee vähentää maailmanmitassa (ja myös Suomessa), mutta en näe sitä autuaaksi tekevänä kokonaisratkaisuna.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Mutta kun on
Vihreä siirtymä edellyttää tiukimmillan, että Suomesta lopetetaan maatalous, tellisuus, autoilu, saunominen jne. Suomalainen demokratia on sitä, että pieni äänekkäästi mekkaloiva vähemmistö päättää asioista ja suuri enemmistö ei voi mitään muuta kuin totella.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: Mutta kun on
Kyllä asuminenkin tulisi Suomessa kieltää. Maa, jossa taloja pitää lämmittää suurimman osan vuotta, on energian tuhlausta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pyöräilijä
Vai oikein alasajo
Eli suomalainen maanviljelijä ei olekaan maanviljelijä vaan karjankasvattaja.

Maata kun viljellään niin kasvatetaan kasveja. Kasvisruokaan siirtyminen siis tukee maanviljelyä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
Vast: Vai oikein alasajo
No mistä sitten tulee mm minulle lähes välttämättömän makkaran raaka-aineet?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää