Lukijoilta

Puhutaan hyvää lastensuojelusta

MARTTIINA SAIRANEN
Kirjoittaja toivoo, että lastensuojelun kokemuskumppanit ovat tulevaisuudessa tavattavissa neuvolassa, päiväkodissa ja koulussa osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.
Kirjoittaja toivoo, että lastensuojelun kokemuskumppanit ovat tulevaisuudessa tavattavissa neuvolassa, päiväkodissa ja koulussa osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.

Koulutettuna lastensuojelun kokemuskumppanina olen seurannut uutisointia ja yleistä keskustelua lastensuojelusta. Lastensuojelusta nostetaan usein esiin niin työntekijöiden kuin vanhempien ja lasten silmin näyttäytyviä epäkohtia.

Vanhemmat ovat huolissaan vaihtuvista sosiaalityöntekijöistä sekä sosiaalityöntekijöiden ajanpuutteesta perehtyä lasten ja perheen asioihin. Samankaltaisista asioista ovat huolissaan myös sosiaalityöntekijät.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijät kuormittuvat työtaakkansa alle, eivätkä koe voivansa tehdä työtään eettisesti kestävällä tavalla ja arvojensa mukaisesti. Lastensuojelun asiakasperheet taas puolestaan kokevat, etteivät tule nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi.

Lastensuojelun epäkohdat, resurssien puute ja rakenteelliset ongelmat koskettavat niin työntekijöitä kuin asiakasperheitäkin, ilman että kummallakaan on välittömiä ratkaisuja asioiden muuttamiseksi. Silti epäluottamus on näkyvintä juuri asiakkaiden ja lastensuojelun työntekijöiden välillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Me lastensuojelun läpikäyneet vanhemmat voimme nostaa keskusteluun sen, mitä on tehty hyvin ja mistä on ollut apua ja siten myös madaltaa perheiden kynnystä hakea ja/tai vastaanottaa apua ennen tilanteiden kärjistymistä.

Mitä sitten voisi tehdä?

Ainakin asenteita ja suhtautumistapoja muuttamalla voisimme vaikuttaa lastensuojelun maineeseen. Me lastensuojelun läpikäyneet vanhemmat voimme nostaa keskusteluun sen, mitä on tehty hyvin ja mistä on ollut apua ja siten myös madaltaa perheiden kynnystä hakea ja/tai vastaanottaa apua ennen tilanteiden kärjistymistä.

Miksi emme siis etsisi ratkaisuja entistä tehokkaammin yhdessä? Painopisteen siirtäminen asioihin, joille voimme tehdä jotain, sen sijaan että keskitymme niihin, joihin emme voi vaikuttaa tai joita emme voi muuttaa, avaa käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Mitä kaikkea lastensuojelun koulutetut kokemuskumppanit ja lastensuojelussa työskentelevät voisivat saada yhdessä aikaan perheiden hyväksi?

Entä jos kokemuskumppanuus olisikin ratkaisu, jonka positiiviset seuraukset ulottuisivat laajalle lastensuojelun monitoimijaisiin ympäristöihin? Vastauksen selvittämistä voisi helpottaa madaltamalla kokemuskumppanien käyttöönoton kynnystä vaikkapa harjoittelujaksoja hyödyntämällä.

Toivon, että tulevaisuudessa kokemuskumppanit ovat tavattavissa neuvolassa, päiväkodissa ja koulussa osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Palvelujärjestelmää, jossa lastensuojeluun ei liity häpeää tai pelkoa.

Vaikka palvelujärjestelmät eivät ole sellaisinaan vertailukelpoisia, ovat vanhempien osallistumisesta ja toiminnasta muodostuvien mallien vaikuttavuudet olleet merkittäviä muualla maailmassa. Miksei siis meilläkin?

Parhaillaan suunnitellaan unelmien perhekeskusta – jään pohtimaan, millainen olisi unelmien lastensuojelu.

Pia Köpsi

koulutettu kokemusasiantuntija ja lastensuojelun kokemuskumppani

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​