Etusivu uusiksi
LUKIJAN KOLUMNI
Noin 90 vuotta sitten ilmestyi otsikon mukainen elokuva. Se tuli taas kerran mieleen kun tutkailin niin Aamulehden kuin Turun Sanomien koko etusivujen mainosta keskiviikkona 13.10. Lapsuudessani ja nuoruudessani lehden etusivulta saattoi lukea ajankohtaisimmat uutiset.
Nyt mainos kertoo paljon. Otsikkona kun on ”Ansaitset enemmän”. Siis ”tienaat enemmän” on luonnollinen assosiaatio. Tällä kertaa – miten sattuikaan – ansaitseminen koskee yrittäjiä, eikä ilmeisesti ihan pienyrittäjiä tekstistä ja euroluvuista päätellen.
Mainoksen mukaan ”Yrittäjänä ansaitset parhaat mahdolliset työkalut ja osaajat avuksesi”.
Yrittäjänä olet subjekti ja enemmän ansaitseminen on itseisarvo. Kannattaa siis ruveta yrittäjäksi. Välinearvon ansaitsevat osaavat työntekijät. Mahtavatko he yrittää?
Epäilemättä, mutta heitä ei yleisen kielenkäytön ja maan tavan mukaan kutsuta yrittäjiksi. Yrittäjä on tässäkin mainoksessa omistaja.
Välineet ja osaajat voivat toki tarkoittaa digitalisoituja robottejakin.
Yrittäjä on tässäkin mainoksessa omistaja.
Toisen kokosivun mainoksen välineen muodostavat maksukykyiset ostajat ja asiakkaat. Heidän rahojensa käyttöä ja yrittäjän enemmän ansaitsemista varten on rakennettu ties minkälaisia tunnuslukuja maksuvalmius ja -viiveet mukaan lukien.
Kysymykseni kuuluu, miksi yrittäjänä ansaitset parhaat työkalut ja osaajat. Meidän isänmaamme Suomi on osa Euroopan unionia ja koko maailmaa. Kaikilla tasoilla riittää ongelmia – köyhyyttä, eriarvoisuutta, sotia ja väkivaltaa, pandemiaa, ilmastokriisiä, valeuutisia...
Ehkä lehtien etusivut ovatkin nykyään valeuutisia varten, sillä mikään ei tämänkään mainoksen lupauksessa pidä välttämättä paikkansa.
Suomi on ja taistelee pysyäkseen hyvinvointi- ja oikeusvaltiona. Suomessa kuten yleensäkin Pohjoismaissa valtio ja kunnat – julkinen sektori – vastaavat perusasioista: terveydenhuollosta, päivähoidosta, koulutuksesta, turvallisuudesta, ympäristöstä ja luonnonvaroista.
Entäpä, jos mainitun etusivun mainoksen levittäjät ovatkin pohjoismaisen hyvinvointi- ja oikeusvaltion kasvattamia, sellaisen hyvinvointivaltion, jota puutteistaan huolimatta pidetään yleisesti ja vertailevien tutkimusten mukaankin monessa suhteessa maailman kärkimaana. Ehkä tuolla isänmaallamme ja äidinkielellämme on ollut parhaat mahdolliset välineet ja osaajat käytettävissä?
Miksi etusivun mainos väittää, että sellaiset kuuluvatkin yrittäjille ja omistajille, usein kasvottomille finanssitalouden toimijoille, jotta nämä ansaitsisivat enemmän?
En tietenkään halua viedä yrityksiltä laadukkaita välineitä ja ahkeria osaajia.
Yrittäjien pitäisi kuitenkin muistaa, minkälaisen yhteiskunnan ja keiden – siis veronmaksajien – rahoilla niin yrittäjät itse kuin nuo osaajat ovat kasvaneet sekä yhteiskunnalliset ja tekniset taitonsa oppineet.
Kirjoittaja kannattaa hyvinvointi- ja oikeusvaltiota.