Lukijoilta

Saamen kansalla on itsemääräämisoikeus

Otsikolla “Kuka on saamelainen” (TS puheenvuoro 26.10.) professori Lauri Hannikainen aiheettomasti kärjisti keskustelua saamelaiskäräjälain uudistamisesta syyttämällä saamelaiskäräjiä ja oikeusministeriön kansliapäällikön johdolla toiminutta toimikuntaa “puhdistuksesta”.

Kysymys on vaikeasta asetelmasta, joka on syntynyt vuoden 1995 saamelaiskäräjälakia sovellettaessa, kun korkein hallinto-oikeus on vuodesta 2011 lähtien vetänyt lakiin päätyneet mutkat yhä tiukempaan umpisolmuun.

Asiasta tehtyjen yksilövalitusten johdosta YK:n ihmisoikeuskomitea helmikuussa 2019 julkistetuissa ratkaisuissaan päätyi siihen, että kymmenet KHO:n päätökset loukkaavat saamelaisen alkuperäiskansan sisäistä itsemääräämisoikeutta, poliittisia osallistumisoikeuksia ja oikeutta ryhmänä nauttia omasta kulttuuristaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KHO on syrjäyttänyt lakiin kirjatut niin sanotut objektiiviset kriteerit ja niiden tulkinnasta vuoteen 2011 asti vallinneen yhteisymmärryksen valtion ja saamelaisten välillä.

Tuolloin KHO siirtyi hyväksymään hakijoita vaaliluetteloon oman "kokonaisharkintansa" perusteella, jos se piti yksilön omaa ilmoitusta saamelaisesta identiteetistä vahvana.

KHO:ssa ei ole yhtään saamelaista jäsentä tai asiantuntijaa, eikä se ole tukeutunut saamelaisen kulttuurin tai identiteetin asiantuntemukseen arvioidessaan hakijoiden vakuuttavuutta.

YK:n ihmisoikeuskomitea viittasi Suomea oikeudellisesti sitovan kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen ohella YK:n yleiskokouksen vuonna 2007 hyväksymään – ja Suomen aktiivisesti ajamaan – alkuperäiskansojen oikeuksien julistukseen, jossa nimenomaisesti lausutaan alkuperäiskansoilla olevan oikeus päättää jäsenyytensä ehdoista omien tapojensa ja perinteidensä mukaisesti.

KHO on syrjäyttänyt lakiin kirjatut niin sanotut objektiiviset kriteerit ja niiden tulkinnasta vuoteen 2011 asti vallinneen yhteisymmärryksen valtion ja saamelaisten välillä.

Kansliapäällikkö Pekka Timosen johtama toimikunta, jossa minulla oli kunnia toimia jäsenenä, teki hyvää työtä syntyneen umpisolmun avaamiseksi. Kaikki oikeudelliset ongelmat selvitettiin ja ratkaistiin, ja asia siirrettiin saamelaisten ja suomalaisten poliittisten edustuselinten päätettäväksi.

Lakiin ehdotetaan selkeät kriteerit saamelaiskäräjien vaaliluetteloon ottamiseksi, ja muutoksenhakujärjestelmä uudistettaisiin saamelaisen kulttuurin ja identiteetin asiantuntemusta vahvistaen.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin säilyisi laissa viimeisenä lukkona torjumassa mahdollista syrjintää tai mielivaltaa valituslupamenettelyn kautta. Kaikilla aiempien vuosien vaaliluettelossa olleilla olisi yhtäläinen mahdollisuus hakeutua uudistettujen kriteerien nojalla muodostettavaan vaaliluetteloon ja oikeus hakea muutosta.

Lakiin otettaisiin uudet nimenomaiset säännökset saamelaisen alkuperäiskansan itsemääräämisoikeudesta ja saamelaiskäräjien velvollisuudesta noudattaa jokaisen perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia ilman syrjintää tai mielivaltaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lapin yliopistossa 2.9. pidetyssä kansainvälisessä asiantuntijaseminaarissa toimikunnan ehdotukset saivat selkeän tuen. Ehdotuksia vastaan esitetyt väitteet koskien Kansainvälisen työjärjestön yleissopimusta nro 169, YK:n rotusyrjinnän vastaista yleissopimusta tai Suomen perustuslakia todettiin kaikki perusteettomiksi.

YK:n ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja selvitti seikkaperäisesti, miten komitea käsitteli KHO:n ratkaisuja koskevat valitukset päätyen toteamaan, että Suomen valtio loukkaa ihmisoikeuksia otettuaan itselleen vallan määrittää kuka on saamelainen.

Omassa alustuksessani käsittelin myös Hannikaisen mainitsemaa Euroopan neuvoston vähemmistöpuitesopimusta ja osoitin, kuinka Timosen toimikunnan ehdotus vastaa myös tämän sopimuksen asiantuntijakomitean ja Euroopan neuvoston ministerikomitean Suomelle antamia suosituksia.

Väärät väitteet eivät edistä ratkaisun syntymistä tässä saamelaisen alkuperäiskansan ihmisoikeuksia loukkaavassa asiassa. Jos suomalaisilla poliitikoilla on Timosen toimikuntaa parempia ehdotuksia todettujen ihmisoikeusloukkausten korjaamiseksi, niistä tulisi neuvotella saamelaisen alkuperäiskansan edustuselimen, saamelaiskäräjien kanssa.

Martin Scheinin

Tutkimusprofessori (Oxfordin yliopisto), Saamelaiskäräjälakitoimikunnan jäsen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​