Joululla on rajut ympäristövaikutukset
Joulu on ympäristövaikutuksiltaan ehkä rajuin juhla maailmassa. Montako miljoonaa tonnia kierrätykseen kelpaamatonta lahjapaperia tarvitaan lahjojen käärimiseen? Montako miljoonaa tonnia turhia tuotteita ostetaan lahjaksi joillekin, jotka eivät niitä tarvitse tai halua?
Paljonko käytetään ruoka-aineita ja energiaa sellaisiin ruoka-aineisiin, joita kuvitellaan jouluun kuuluviksi? Ja paljonko terveydenhuollon resursseja tarvitaan ylensyönnin ja runsaan juomisen aiheuttamien vaivojen hoitoon?
Joulu aiheuttaa myös matkustamista. Se on myönteinen asia siksi, että kaukana toisistaan asuvat perheenjäsenet kokoontuvat ehkä yhteen.
Erityisen tärkeää se on mielestäni ikäihmisille, joilla on enää vähän aikaa tavata jälkikasvuaan, tai jotka ehkä elävät eristyksissä muusta maailmasta kotinsa sijainnin tai muun syyn takia.
Eli vietetään vain joulua. Mutta olisiko niin mahdollista ajatella, että se muovinen joulurihkama saisi jäädä laivoihin kenellekään kelpaamattomana, eikä ensi jouluksi voitaisi tuoda uusia tuotteita, koska kontit olisivat täynnä vanhoja? Ei olisi, sillä kaupan toimintakyvyn kannalta on välttämätöntä, että tulevaisuudessakin tarvitaan joulukamaa.
Mahtaisiko olla mahdollista ostaa muualta kuin Kiinasta tulleita lahjoja? Ei kai se ihan utopiaa olisi.
Joku kauppaketju voisi aloittaa uudistumisen käyttämällä vain kierrätyskelpoista lahjapaperia. Siihen voitaisiin kääriä ne lahjat, joita erityisesti joulupukkiin uskovat lapset odottavat, koska ovat hönölle kirjoittaneet ja olleet kilttejä.
Mahtaisiko olla mahdollista ostaa muualta kuin Kiinasta tulleita lahjoja? Ei kai se ihan utopiaa olisi.
Salosem Paavo
nykynen tupafundeeraaja