Ehkäisemällä päihde- ja mielenterveysongelmia torjumme väkivaltaa
Kun turvallisuuden tunne särkyy, on sen palauttaminen pitkä tie. Rikotuista palasista ehjäksi saattaminen on matka, johon tulee olla saatavilla kaikki tuki.
Väkivalta on aihe, josta ei haluaisi puhua – mutta jolta emme voi ummistaa silmiämme. Yksikin väkivallanteko on liikaa.
Mielenterveys- ja päihdepalveluista puhuttaessa meidän tulee puhua siis myös väkivaltatyöstä. Siitä miten ehkäisemme yhteiskunnassamme kaiken muotoista väkivaltaa, miten tuemme väkivallan uhreja osana mielenterveyspalveluita tai autamme väkivallan tekijöitä irti väkivallan kierteistä.
Tiedämme, miten vakavasti väkivalta traumatisoi, vammauttaa ja pahimmillaan johtaa kuolemaan. Väkivalta aiheuttaa sekä inhimillistä kärsimystä että mittavia taloudellisia kustannuksia. Suuri osa väkivallasta jää piilorikollisuudeksi ja väkivaltaa kokenut vaille tukea.
Tarvitsemme riittäviä resursseja koko väkivallan ehkäisyn ja torjunnan ketjuun. Tarvitsemme keinoja, osaamista ja aikaa väkivallan tunnistamiseen, siihen puuttumiseen ja sitä kokeneiden auttamiseen.
Tarvitsemme moniammattillisuutta, tutkimusta, järjestöjen panoksen hyödyntämistä ja selkeitä rakenteita väkivallan vastaiselle työlle aina raskausajasta ikäihmisten palveluihin saakka.
Soteuudistus on parhaimmillaan mahdollisuus turvata väkivaltatyön resurssit. Väkivaltatyön tulee olla osana mielenterveys- ja päihdepalveluita mutta siihen tulee olla riittävästi erityisosaamista kaikilla sosiaali- ja terveyspalveluiden sektoreilla, jotta yksikään väkivallanteko ei jäisi huomaamatta eikä yksikään pieni mieli särkyisi.
Sofia Virta
kansanedustaja (vihr)
mielenterveystyön ammattilainen