Lukijoilta

Ruotsin kielen vapaaehtoisuus parantaisi kielitaitoa sekä ruotsinkielisiä palveluja

Olen huomannut, että ruotsin kielen pakollisuutta kannattavat usein ne ihmiset, jotka eniten hyötyisivät sen vapaaehtoisuudesta.

Moni tuntuu pelkäävän, että pakollisuuden poistaminen heikentäisi suomenruotsalaisten asemaa ja ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta ja laatua. Mielestäni pelko on aiheeton. Uskallan väittää, että ruotsin kielen aseman suurin uhka on nimenomaan sen pakollisuus.

Kun opettajan aika menee ruotsintunnilla niiden opiskelijoiden patisteluun, jotka eivät halua oppia kieltä, on tämä aika suoraan pois niiltä opiskelijoilta, jotka haluaisivat edetä ruotsin opinnoissaan oikeasti.

Lopputuloksena kouluistamme valmistuu kahdenlaisia ihmisiä; niitä, jotka eivät osaa sanaakaan ruotsia, koska eivät halunneet oppia, ja niitä, jotka oppivat ruotsia paljon vähemmän kuin olisivat halunneet, koska opettajan aika ei riittänyt heidän ohjaamiseensa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On selvää, että kun ihmisellä on mahdollisuus valita opiskeltava kieli, hän valitsee sen, koska näkee siinä potentiaalisen hyödyn. Jos se on pakollinen, ihminen näkee siinä ainoastaan pakon.

Riittävän suuri osa suomenkielisistä valitsee joka tapauksessa ruotsin vapaaehtoisesti juuri siksi, että he kokevat sen hyödylliseksi. Ne, jotka eivät halua opiskella ruotsia, voisivat hyvin valita jonkin muun itseään kiinnostavan kielen. Tämä monipuolistaisi ja parantaisi suomalaisten kielitaitoa.

On kuitenkin selvää, että ruotsinkielisten palvelujen tuottamiseksi 5 prosentille väestöstä ei ole mitenkään välttämätöntä, että jokainen suomenkielinen opiskelee ruotsia. Sen sijaan välttämätöntä on, että halukkaille suomenkielisille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus edistyä ruotsin opinnoissaan tehokkaasti ja tämä onnistuu parhaiten ruotsin kielen pakollisuudesta luopumisella.

Pakollisuuden poistamisella mahdollistettaisiin se, että työmarkkinoille valmistuu ihmisiä, joiden valmiudet työskennellä molemmilla kotimaisilla kielillä vastaavat työelämän tarpeita. Tätä kautta parannettaisiin myös ruotsinkielisten palvelujen saatavuutta ja laatua.

Ruotsin pakollisuuden poistaminen ei siis olisi keneltäkään pois − päinvastoin siitä hyötyisivät tavalla tai toisella kaikki.

Alice Girs

Turun kaupunginvaltuutettu (ps)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​