Lukijoilta

Jatkoväylät ammattikoulusta ammattikorkeakouluun ovat kunnossa

SHOJA LAK
Turun ammattikorkeakoulun ja Turun ammatti-instituutin yhteistyö monellakin eri opintoalalla on maassa hyvin tunnettua ja sitä edelleen kehitetään koko ajan.  Esimerkiksi hoitoalan samoja sisältöjä lähihoitajan ja sairaanhoitajan opinnoista opiskellaan ja harjoitellaan sekaryhmissä, mikä lisää perustutkinnon suorittajien tietämystä korkeakouluopinnoista vertaisoppimisen kautta ja karsii turhaa päällekkäisyyttä.
Turun ammattikorkeakoulun ja Turun ammatti-instituutin yhteistyö monellakin eri opintoalalla on maassa hyvin tunnettua ja sitä edelleen kehitetään koko ajan. Esimerkiksi hoitoalan samoja sisältöjä lähihoitajan ja sairaanhoitajan opinnoista opiskellaan ja harjoitellaan sekaryhmissä, mikä lisää perustutkinnon suorittajien tietämystä korkeakouluopinnoista vertaisoppimisen kautta ja karsii turhaa päällekkäisyyttä.

Jukka Söderdahl kirjoitti (TS 20.8.) kriittiseen sävyyn ammattikoulujen kyvystä antaa opiskelijoilleen jatko-opiskeluvalmiuksia ammatilliseen perustutkintoon kuuluvina. Suomen valtion tason tavoite vähintään puolelle korkeakoulututkinto on kunnianhimoinen ja haastaa toimiin koko korkeakoulua edeltävän koulutusputken Suomessa. Tasavertaisia ja keskenään yhtä tarpeellisia korkeakouluja Suomessa ovat yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

Söderdahlin kirjoituksesta saattoi saada kuvan, että valtion asettama tavoite on kaukainen ja asialle ei ole tehty mitään. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkansa.

Jatko-opintoväylä ammatillisesta koulutuksesta korkea-asteelle muodostuu luontevimmin ammattikorkeakouluun suuntaavaksi. Jatko-opintoihin tiedekorkeakoulussa vaadittu korkea yleissivistys 35 osaamispisteen laajuisena 180 pisteen perustutkinnoissa ei voi ikinä nousta niin korkeaksi kuin lukiopohjalta.

Ammattikorkeakoulujen opettajat ja työelämä kiittelevät järjestelmällisesti ammatillista väylää edenneiden tietotaitoa alan ammateista. Tästä taustasta on suurta hyötyä jatko-opiskelussa. Ammattikorkeakoulututkintoon käytettävää opintoaikaa voidaan tällöin lyhentää oleellisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskeinen tehtävä ammattikoulutuksella on kertoa mahdollisuuksista, ohjata ja innostaa riittävästi halukkaita jatkamaan. Ammattikorkeakoulujen kanssa on kaikkialla Suomessa myös rakennettu valmiita väyläopintoja. Niissä ammatillisen perustutkinnon aikana avoimen ammattikorkeakoulun kanavia hyödyntämällä voi suorittaa ja tutkintoon mukaan laskea valinnaisten tutkinnon osien verran ammattikorkeakouluopintoja.

Opetusta kehitetään myös yhdessä korkeakoulujen kanssa. Esimerkiksi hoitoalan samoja sisältöjä lähihoitajan ja sairaanhoitajan opinnoista opiskellaan ja harjoitellaan sekaryhmissä, mikä lisää perustutkinnon suorittajien tietämystä korkeakouluopinnoista vertaisoppimisen kautta ja karsii turhaa päällekkäisyyttä. Turun ammattikorkeakoulun ja Turun ammatti-instituutin yhteistyö monellakin eri opintoalalla on maassa hyvin tunnettua ja sitä edelleen kehitetään koko ajan.

Turun pormestariohjelmassakin mainittu Tiedepuistoon sijoittuva TAITO-kampus antaa oikeastaan rajattomat mahdollisuudet yhteistyölle. Samalla alueella toimii myös Koneteknologiakeskus tarjoten monialaiselle kehittämiselle ainutlaatuisia tilaisuuksia.

Nyt ollaan jatko-opintojen lukumäärätavoitteessa 25 prosentin tasolla eli noin puolivälissä. En pidä tilannetta lainkaan huonona, ja luku tulee tästä lähivuosina nousemaan määrätietoisen kehitystyön tuloksena.

Tiedekorkeakouluihin jatkamisen pieni prosenttiosuus on lohduttoman kuuloinen, mutta sille ei ole asetettu mitään erillistavoitetta. Verkostomainen yhteistyö on ainoa avain asetettujen tavoitteiden saavuttamisen ja nimenomaan siinä olemme Turun seudulla hyviä.

Kalle Ojanen

Koulutuspäällikkö

Turun ammatti-instituutti

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​