Lukijoilta

Ravintola-ala nykyajan orjatyötä?

Turun Sanomat kirjoitti 29.7. ravintola-alasta: "Korona kärjisti jo valmiiksi hankalan työvoimatilanteen" / "Onko niin että tämä ei ole trendikäs ala?").

Vai ei ole työvoimaa? Työvoimaa on, mutta ihmisten kohtelu ravintola-alalla on sietämätöntä.

Yleisesti tehdään nollatuntisopimuksia. Ihminen joutuu koko ajan olemaan varuillaan, kutsutaanko työhön vai ei. Mitään suunnitelmia ei voi tehdä.

Ja jos sitten kutsutaan, työ on äärimmäisen hektistä, vessaan ei ehdi, ei ehdi syödä ruokaa, josta kuitenkin veloitetaan. Päivä voi venyä vaikka kuinka pitkäksi.

Ja sitten taas ei tarvitakaan. Palkka on aivan olematon. Useinkaan kaikista työtunneista ei makseta. Työntekijä ei aina uskalla huomauttaa asiasta.

Oma asiansa on nuorten ravintola-alan työntekijöiden käytös. Vanhempia "tilapäistyöntekijöitä" kohdellaan ala-arvoisesti. Ei puhuta mitään, supistaan keskenään ivallisesti, hyvä ettei päälle syljetä. Ei tulla ajatelleeksi, että kyseessä voi olla esimerkiksi äärimmäisen ammattitaitoinen kokki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miten ihmeessä Suomessa on kasvatettu niin huonokäytöksistä porukkaa, vai ryhtyykö tänä päivänä vain rupusakki kokiksi? Ennen kokki oli arvostettu ammatti. Tv-kokit eivät kuulu tähän.

Ravintoloitsijat suosivat nuoria. Tietävätkö he todella, miten nämä nuoret käyttäytyvät vai onko se heistäkin hienoa? Nuorten kokkien tekemä ruoka on sitä paitsi usein varsin avutonta.

Tässä on vain murto-osa ravintola-alaa koskevista epäkohdista, joita on paljon.

Toivoisin, että ne joilla on valta, vihdoin puuttuisivat asiaan ja tekisivät jotain!

Anneli M.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Tältpualtjokke
Arvostan
Hyvä kirjoitus!
Sama kulttuuri tuntuu levinneen muillekin aloille.
Oma juttunsa ovat vielä ulkomaiset kausityöntekijät. Ilmeisesti EU:kin on nyt kiinnittänyt epäkohtiin huomiota.
Ainakin sen voi todeta, että viranomaistarkastukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Työsuojelutarkastajien virat voi aivan hyvin lopettaa. On jatkuvasti kuultu, ettei ole keinoja, ei lakeja, ei resursseja, ei sitä eikä tätä, puuttua asioihin. Säästyisi pitkä penni näiden virkamiehien palkoista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Niinpä niin
Nuoruudessani olin jonkin vuoden ravintola-alalla. Se oli kenties juuri sellaista aikaa, jolloin Suomen ravintolakulttuuri romahti ja kaikesta ammattiylpeydestä luovuttiin. Opin klassikkoannokset ja -drinkit, hygienian ja järjestyksen, hyvän tarjoiluetiketin ja ravintolahenkilöstön yhteistyön perusteet.

Vaan vähänpä niillä opeilla tein. Tahti kiihtyi, "rentous" tuli kohteliaisuuden tilalle ja itsepalvelu yleistyi (älä odota että sinut huomataan ja sinua tervehditään, ohjaa itse itsesi pöytään, voit siirtää itse edellisen pöytäseurueen likaiset astiat naapuripöydälle odottamaan siivousta, ethän odota kankaisia pöytä- saati lautasliinoja, ota itse katteet ja servetit törpöstä keskellä pöytää, ruokalistat ovat pöydissä eli siitä vain katsomaan jne.). Ruoanlaitossa turvauduttiin yhä enemmän valmisteisiin ja puolivalmisteisiin, ruokien kypsyyttä ja kuumuutta ei enää hallittu, hygienia alkoi kärsiä jne. Mittani tuli täyteen eräässä paikassa, kun salihenkilöstön odotettiin hoitavan tiskauksen ja vihannesten esivalmistelun keittiön puolella tarjoilutyön ohessa. Sen jälkeen hain kesä- ja sivutyöni toiselta alalta.

Voin kuvitella, että sen jälkeen tilanne on tasaisesti vain huonontunut. Olen hyvin pahoillani ravintolahenkilöstön ja ravintolakulttuurin puolesta. Ehkä pientä valoa ovat tuoneet tv:n lukemattomat kokkikilpailut yms., ja kenties sekä ammattitaito että -ylpeys ovat hieman palaamassa ainakin parhaisiin paikkoihin. Sitä en tiedä, onko salipuolelle vastaavia kilpailuja - ehkä pitää toivoa että olisi, josko se palauttaisi alan kunniaa edes vähän.

Sitä odotellessa nautin, silloin harvoin kun matkailen, ulkomailla miellyttävästä ravintolakulttuurista, aivan usein jopa pienissä, halvoissa kuppiloissakin. Toki muutakin löytyy.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.