Vehmaan valkoisista mustikoista on tietoja jo ainakin 70 vuodelta
Keskiviikon 28.7. lehdessä kerrottiin Vehmaan valkoisista mustikoista. Piti ruveta muistelemaan omia kokemuksia tuollaisista Vehmaan marjoista.
1930-luvun lopulla syntyneenä entisenä vehmaalaisena muistan, kuinka joskus 1950-luvulla löysimme Vehmaalta värittömiä mustikoita, joista perheen äiti jopa keitti väritöntä mustikkakeittoa. Ilmoitin vuonna 1965 esiintymästä Helsingin yliopiston kasvitieteen laitokselle, josta pyydettiin näytteitä. Ne toimitin seuraavana vuonna.
Vastauksessa kasvimuseo mainitsi, että valkoisten mustikoiden solun tumista puuttuvat ne geenit, jotka aiheuttavat tavalliselle mustikalle sen sinisen värin. Tai sitten geeni on jostakin syystä toimimaton. Valkeita yksilöitä tunnetaan vähän jokaisesta marjasta.
Seuraavan kerran kävin paikalla vuonna 1984, jolloin mustikoita oli noin 10 x 5 metrin alueella. Vuonna 1992 valkoisten mustikoitten määrä oli vähentynyt huomattavasti. Vuonna 2005 löytyi muutamia varpuja. Nyt paikan koordinaatit merkittiin muistiin.
Värittömän mustikan esiintymä oli säilynyt ainakin noin 50 vuotta. Helsingin yliopiston kasvimuseo piti tietoa mielenkiintoisena, sillä monivuotisista esiintymistä museolla oli niukasti ikätietoja. Museon mukaan jokin silloisista valkoisista mustikoista saattoi olla itänyt ja kasvanut sukulaisena uudeksi varvikoksi.
Joskus 1950-luvulla löysimme Vehmaalta värittömiä mustikoita, joista perheen äiti jopa keitti väritöntä mustikkakeittoa.
Koordinaattien mukaisella mustikkapaikalla kävimme viimeksi vuonna 2016, mutta mustikoita ei enää avohakkuun jäljiltä löytynyt.
Kotipitäjäni Vehmaa -facebooksivustolla on joskus myös käyty keskustelua värittömistä mustikoista. Vehmaalla tuntuu niitä olleen useassakin paikassa. Onkohan Vehmaan maaperässä sittenkin jotakin erikoista, kuten mustikoita nyt löytänytkin sanoi.
Julkisuudessa Metsäntutkimuslaitos on joskus kertonut, että Suomessa tiedetään reilu parikymmentä valkoisen mustikan esiintymää. Niistä pohjoisin sijaitsee Suomussalmella. Laitos on kuitenkin arvioinut, ettei värittömällä mustikalla ole samoja terveysvaikutuksia kuin oikealla mustikalla.
Matti Jalava
Uusikaupunki