Afganistanin sodalla katkerat opetukset
Televisiossa haastateltu Ulkopoliittisen instituutin erikoisasiantuntija totesi, että Suomi tarvitsee ehdottomasti hävittäjänsä. Jos vihamielinen valtio tunkeutuu joukkoineen Suomen alueelle, niin hävittäjät käyvät ajamassa ne pois, kuului hänen perustelunsa.
Aikamme sotia kesästä 1967 lähtien jopa viran puolesta seuranneena en ole löytänyt esimerkkejä onnistuneista operaatioista, joissa hävittäjät olisivat peitonneet maavoimat. Tappioita niillä on toki saatu aikaiseksi. Tuhot ja kärsimykset ovat vain kohdistuneet yhtä paljon sivullisiin kuin vastustajiinkin.
Jenkit taistelivat Afganistanin kapinallisia vastaan 20 vuotta. He valitsivat toisenlaisen taktiikan kuin aikanaan Vietnamissa. Talibanit ja al-Qaida päätettiin nujertaa ilmavoimien kaukovaikutuksella.
Kahden vuosikymmenen aikana Afganistanin pommituksiin osallistui arviolta pari tuhatta lentokonetta. Niistä vain kymmenen tuhoutui sissien ilmatorjunnasta.
Se kertoo, että sotaa on todellakin käyty kaukaa laukaistavilla ilmasta maahan -ohjuksilla ja liitopommeilla. Sitä todistavat myös jenkkien tappiot, jotka Afganistanin sodassa jäivät noin 2 400 kaatuneeseen. Vietnamissa kuoli yli 50 000 amerikkalaissotilasta.
Yhdysvaltain sotavoima oli Afganistanissa varustettu huippunykyaikaisilla, raskailla ja hintavilla asejärjestelmillä. Niillä oli tarkoitus käydä ilmasotaa.
Antautuminen alkeellisesti aseistetuille, mutta maasotaa käyville sisseille kertoo jenkkien strategian täydellisestä epäonnistumisesta.
Myös meillä Suomessa pitäisi oivaltaa, että maan puolustaminen tulee suunnitella vallitsevan uhkakuvan mukaan eikä lähteä jäljittelemään nöyryytyksen kärsinyttä suurvaltaa.
Tuomo Hirvonen
tietokirjailija, everstiluutnantti evp