Lukijoilta

Vesi ja viina eivät yhteen sovi

Ts/Mikael Rydenfelt
Kirjoittaja muistuttaa, että humaltunut uimari hukkuu helposti jopa matalaan veteen. Kuvituskuva.
Kirjoittaja muistuttaa, että humaltunut uimari hukkuu helposti jopa matalaan veteen. Kuvituskuva.

Uutiset kertovat ikävästä hukkumiskuolemien ennätyksestä hellekesän seurauksena. Olemme tottuneet kylmiin kesiin ja hyisiin vesiin keskikesälläkin.

Tämä vuosi poikkeaa normaalista, mistä voimme iloita. Kuitenkin silläkin on ikävät seurauksensa.

1960-luvun lopulla Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että hukkuneista suurin osa oli miehiä, kuten nytkin. Aineiston nuorilla miehillä todettiin humalatilan olleen merkittävä taustatekijä.

Siitä eivät uutiset kerro, mutta oletusarvoista on, että tilanne on vieläkin ongelmallisempi kuin 50 vuotta sitten. Tutkimusaineistossa oli mieleenpainuva tapaus, jossa keski-ikäinen mies oli hukkunut 1,5 metrin syvyiseen veteen kotirannassa tasapainon menetyksen ja hätääntymisen seurauksena.

On valitettavaa, että pääuutisissa tuodaan vain helle ja huono uimataito tapaturman syynä esiin, vaikka nekin ovat toki tärkeitä tekijöitä. Unohdetaan yleisin riski ja tärkein taustatekijä: alkoholin nauttiminen. Erityisesti tämä korostui nuorten miesten ryhmässä, jossa todettiin humalatilaan viittaavia veren alkoholiarvoja 95 prosentilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On selvää , että hellekesään ja saunomiseen liittyvä jano-juoma yksin tai porukassa nautittuna säilyy kansankulttuurissa, eikä raittiuden edistäminen ole ainoa tie vähentää ikävää tilastoa.

Olisi syytä korostaa sitä, että hyväkin uimari voi tukevassa humalassa horjahtaa kotirannassa yksin 1,5 metrin syvyisessä vedessä kahlatessaan ja hukkua esimerkiksi hätääntyessään. Riskinä on myös korvaan tunkeutuneen kylmän veden aiheuttama voimakas kalorinen huimausreaktio, eli ero sisäkorvan tasapainoelimen ärsytyksessä vasemman ja oikean puolen välillä.

On valitettavaa, että pääuutisissa tuodaan vain helle ja huono uimataito tapaturman syynä esiin, vaikka nekin ovat toki tärkeitä tekijöitä. Unohdetaan yleisin riski ja tärkein taustatekijä: alkoholin nauttiminen.

Toinen tutkimuksessa ilmennyt seikka on, että esimerkiksi mietoja alkoholijuomia, kuten oluet ja miedot viinit, ei haastatteluissa pidetty alkoholijuomana. Poliisi kuulee vieläkin vastauksena, ettei alkoholia ole nautittu, mutta myönnetään oluen nautiskelu.

Mietoja juomia ei yleensä nautita humaltumistarkoituksessa. Silti varsinkin hellejanoon voidaan nauttia alkoholimäärä, joka nostaa helposti promillet yli kahden, kohtalokkain seurauksin.

Edellä mainitunyliopiston tutkimuksen perusteella voidaan ikävät vesillä tapahtuvat onnettomuudet välttää suhteellisen yksinkertaisin keinoin: Aina uidaan porukalla, varsinkin, jos janojuomaa on helteellä kulunut tavallista runsaammin.

Hukkumisen perussyy eli yllättävä pinnan alle joutuminen, humalasta johtuva sekavuus tai humalikon herkkyys kaloriselle ärsytykselle voivat hetkessä viedä hengen, kun pinnalle ei osata suunnistaa tai räpistellä. Ystävä paikalla voi pelastaa tilanteen.

Vanha slogan ”selvänä vesille” on näinä päivinä utopistinen haave, mutta tiedostettu vaara on voitettu vaara.

Antti Jääskeläinen

Oikeuslääketieteen dosentti

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.