Lukijoilta

Työelämän palaute alkaa nyt vaikuttaa ammatillisen koulutuksen rahoitukseen

TS/RIITTA SALMI
Heinäkuussa otetaan käyttöön kansallinen työelämäpalautteen kerääminen koulutus- ja oppisopimukseen merkityiltä jaksoilta, kertoo kirjoittaja. Arkistokuvassa autonkorinkorjausta Taitaja-kisassa, joka on suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma.
Heinäkuussa otetaan käyttöön kansallinen työelämäpalautteen kerääminen koulutus- ja oppisopimukseen merkityiltä jaksoilta, kertoo kirjoittaja. Arkistokuvassa autonkorinkorjausta Taitaja-kisassa, joka on suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma.

Ammatillisen koulutuksen työelämäkumppanit saavat heinäkuussa sähköpostia Opetushallitukselta. Heinäkuussa otetaan nimittäin käyttöön kansallinen työelämäpalautteen kerääminen koulutus- ja oppisopimukseen merkityiltä jaksoilta.

Työelämäpalaute tulee täydentämään valtakunnallisen opiskelijapalautteen antamaa sisältöä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ammatillisen koulutuksen rahoituksen päättäjänä pääsee nyt seuraamaan hyvinkin tarkasti myös työelämäyhteistyön laadukkuutta.

Se on kaikkien etu.

Työelämälle lähetetään Opetushallituksen Arvo-tietokannasta automaattisesti työelämäpalautekysely oppilaitosyhteistyön toteutumisesta. Palautetta ei siis anneta opiskelijan onnistumisesta, vaan oppilaitoksen ja työelämän yhteistyöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäisenä palautetta pääsevät antamaan koulutus- ja oppisopimusten työpaikkaohjaajat. Palautelinkki digitaaliseen valtakunnalliseen kyselyyn lähetetään sopimukseen kirjatulle työpaikkaohjaajalle.

Automatiikka huolehtii myös muistutuksesta, jos kyselyyn ei ole vastannut viiteen päivään. Itse kyselyyn vastaaminen on nopeaa, sillä siihen menee OPH:n mukaan vain noin viisi minuuttia. Kyselyssä on 10 valtakunnallista kysymystä, joihin vastataan arviointiskaalalla 1–5. Palaute annetaan täysin anonyyminä.

Kyselyllä seurataan työelämän tyytyväisyyttä ammatillisen oppilaitoksen toimintaan järjestää koulutusta yhteistyössä työelämän kanssa. Kyselyssä ei arvioida opiskelijaa.

Heinä-elokuun vaihteessa vastauslinkin saavat myös koulutus- ja oppisopimuksia tehneet työnantajat, joiden yhteystiedot on merkitty sopimuksiin. Tämä työpaikkakysely sisältää myös 10 valtakunnallista kysymystä, joihin vastataan arviointiskaalalla 1–5. Palaute annetaan tässäkin täysin anonyyminä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ammatillisen koulutuksen rahoituksen päättäjänä pääsee nyt seuraamaan hyvinkin tarkasti myös työelämäyhteistyön laadukkuutta. Se on kaikkien etu.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen on osa laadukasta ammatillista koulutusta. Ammatillisiin tutkintoihin opitaan työelämässä hyvien kumppanuuksien ja molemminpuolisen yhteistyön avulla. Turun AKK:ssa työpaikalla tapahtuva oppiminen on monipuolista ja laajaa.

Reilusti jo yli puolet opiskelijoistamme oppii työpaikoilla ammatillisissa tutkinnoissa tarvittavaa osaamista. Näiden työelämäprosessien kehittäminen on ollut viime vuosien tärkeimpiä kehityskohteitamme, ja nyt sen tulokset näkyvät.

Ammattiopettajamme, tutkintokohtaiset tiimit ja koulutusalat ovat solmineet useita kumppanuuksia työelämän kanssa, ja niiden myötä opiskelijoiden oppiminen on taatusti työelämälähtöistä.

Työelämäpalautteilla on tärkeä rooli ammatillisen koulutuksen toteuttamisessa, sillä se vaikuttaa suoraan oppilaitosten saamaan valtionosuusrahoitukseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työelämäpalautteet ovat määrittelemässä vuosittaista koulutuksen järjestäjän saamaa vaikuttavuusrahoitusta, jonka osuus kokonaisuudesta on peräti 10 prosenttia. Työelämäpalautteen lisäksi siihen lasketaan opiskelijapalaute, työllistyminen ja jatko-opinnot.

70 prosenttia rahoituksesta taas tulee ministeriön vuosittain määrittelemän tavoitteellisten opiskelijavuosien perusteella ja 20 prosenttia suoritettujen tutkinnon osien perusteella.

Valtakunnallisen työelämäpalautejärjestelmän kehittäminen käynnistyi jo kesäkuussa 2019, ja sitä on tehty yhteistyössä koulutuksen järjestäjien sekä työelämän edustajien ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Valmistelun aikana on myös kuultu kaikkia koulutuksen järjestäjiä sekä palautekyselyiden kohderyhmään kuuluvia työelämän edustajia.

Työelämäpalautteen tekninen toteutus pohjautuu Arvo, eHOKS ja Koski -järjestelmien muodostamaan systeemikokonaisuuteen. Työelämäpalautteella halutaan kuulla työelämän kokemuksia koulutuksen järjestäjien tarjoamista palveluista liittyen koulutussopimukseen perustuvan koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen järjestämiseen.

Palautekysymysten teemat liittyvät asiakaslähtöisyyteen, sopimusprosessiin, ohjaukseen ja tukeen sekä vaikuttavuuteen ja laatuun.

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyöllä voidaan varmistaa, että Varsinais-Suomessa on aina riittävästi tulevaisuuden osaajia eri aloilla.

Osku Laukkanen

Pedagoginen rehtori, Turun AKK

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​