Työelämän palaute alkaa nyt vaikuttaa ammatillisen koulutuksen rahoitukseen
Ammatillisen koulutuksen työelämäkumppanit saavat heinäkuussa sähköpostia Opetushallitukselta. Heinäkuussa otetaan nimittäin käyttöön kansallinen työelämäpalautteen kerääminen koulutus- ja oppisopimukseen merkityiltä jaksoilta.
Työelämäpalaute tulee täydentämään valtakunnallisen opiskelijapalautteen antamaa sisältöä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ammatillisen koulutuksen rahoituksen päättäjänä pääsee nyt seuraamaan hyvinkin tarkasti myös työelämäyhteistyön laadukkuutta.
Se on kaikkien etu.
Työelämälle lähetetään Opetushallituksen Arvo-tietokannasta automaattisesti työelämäpalautekysely oppilaitosyhteistyön toteutumisesta. Palautetta ei siis anneta opiskelijan onnistumisesta, vaan oppilaitoksen ja työelämän yhteistyöstä.
Ensimmäisenä palautetta pääsevät antamaan koulutus- ja oppisopimusten työpaikkaohjaajat. Palautelinkki digitaaliseen valtakunnalliseen kyselyyn lähetetään sopimukseen kirjatulle työpaikkaohjaajalle.
Automatiikka huolehtii myös muistutuksesta, jos kyselyyn ei ole vastannut viiteen päivään. Itse kyselyyn vastaaminen on nopeaa, sillä siihen menee OPH:n mukaan vain noin viisi minuuttia. Kyselyssä on 10 valtakunnallista kysymystä, joihin vastataan arviointiskaalalla 1–5. Palaute annetaan täysin anonyyminä.
Kyselyllä seurataan työelämän tyytyväisyyttä ammatillisen oppilaitoksen toimintaan järjestää koulutusta yhteistyössä työelämän kanssa. Kyselyssä ei arvioida opiskelijaa.
Heinä-elokuun vaihteessa vastauslinkin saavat myös koulutus- ja oppisopimuksia tehneet työnantajat, joiden yhteystiedot on merkitty sopimuksiin. Tämä työpaikkakysely sisältää myös 10 valtakunnallista kysymystä, joihin vastataan arviointiskaalalla 1–5. Palaute annetaan tässäkin täysin anonyyminä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ammatillisen koulutuksen rahoituksen päättäjänä pääsee nyt seuraamaan hyvinkin tarkasti myös työelämäyhteistyön laadukkuutta. Se on kaikkien etu.
Työpaikalla tapahtuva oppiminen on osa laadukasta ammatillista koulutusta. Ammatillisiin tutkintoihin opitaan työelämässä hyvien kumppanuuksien ja molemminpuolisen yhteistyön avulla. Turun AKK:ssa työpaikalla tapahtuva oppiminen on monipuolista ja laajaa.
Reilusti jo yli puolet opiskelijoistamme oppii työpaikoilla ammatillisissa tutkinnoissa tarvittavaa osaamista. Näiden työelämäprosessien kehittäminen on ollut viime vuosien tärkeimpiä kehityskohteitamme, ja nyt sen tulokset näkyvät.
Ammattiopettajamme, tutkintokohtaiset tiimit ja koulutusalat ovat solmineet useita kumppanuuksia työelämän kanssa, ja niiden myötä opiskelijoiden oppiminen on taatusti työelämälähtöistä.
Työelämäpalautteilla on tärkeä rooli ammatillisen koulutuksen toteuttamisessa, sillä se vaikuttaa suoraan oppilaitosten saamaan valtionosuusrahoitukseen.
Työelämäpalautteet ovat määrittelemässä vuosittaista koulutuksen järjestäjän saamaa vaikuttavuusrahoitusta, jonka osuus kokonaisuudesta on peräti 10 prosenttia. Työelämäpalautteen lisäksi siihen lasketaan opiskelijapalaute, työllistyminen ja jatko-opinnot.
70 prosenttia rahoituksesta taas tulee ministeriön vuosittain määrittelemän tavoitteellisten opiskelijavuosien perusteella ja 20 prosenttia suoritettujen tutkinnon osien perusteella.
Valtakunnallisen työelämäpalautejärjestelmän kehittäminen käynnistyi jo kesäkuussa 2019, ja sitä on tehty yhteistyössä koulutuksen järjestäjien sekä työelämän edustajien ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Valmistelun aikana on myös kuultu kaikkia koulutuksen järjestäjiä sekä palautekyselyiden kohderyhmään kuuluvia työelämän edustajia.
Työelämäpalautteen tekninen toteutus pohjautuu Arvo, eHOKS ja Koski -järjestelmien muodostamaan systeemikokonaisuuteen. Työelämäpalautteella halutaan kuulla työelämän kokemuksia koulutuksen järjestäjien tarjoamista palveluista liittyen koulutussopimukseen perustuvan koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen järjestämiseen.
Palautekysymysten teemat liittyvät asiakaslähtöisyyteen, sopimusprosessiin, ohjaukseen ja tukeen sekä vaikuttavuuteen ja laatuun.
Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyöllä voidaan varmistaa, että Varsinais-Suomessa on aina riittävästi tulevaisuuden osaajia eri aloilla.
Osku Laukkanen
Pedagoginen rehtori, Turun AKK