Lukijoilta

Turvataan järjestöjen toiminta Varsinais-Suomen sotessa

Äskettäin hyväksytyn sote-uudistuksen seurauksena Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, jotka vastaavat tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Yksi uusista hyvinvointialueista on Varsinais-Suomi. Hyvinvointialueiden valmistelijat, viranhaltijat sekä ensi tammikuussa aluevaaleilla valittavat päättäjät ovat jatkossa paljon vartijoina.

On heidän vastuullaan uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelut ihmislähtöisiksi ja hoitoketjut nykyistä toimivammiksi.

Heidän ei kuitenkaan tarvitse uudistaa palveluita yksin: esimerkiksi Varsinais-Suomessa toimii lähes 9000 järjestöä. Tämän ison järjestöjoukon osaamista, tukea ja palveluita on viisasta hyödyntää Varsinais-Suomen uudistuvissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, jotta ihminen saa tulevaisuudessa itselleen sopivimman avun.

Järjestöt tarjoavat esimerkiksi neuvontaa ja vertaistukea vakavasti sairastuneelle, kriisiapua läheisensä menettäneelle tai ystävän yksinäiselle. Lisäksi järjestöt kanavoivat kuuluviin niiden ihmisten ääntä, joiden ääni ei muutoin kuulu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikea aika kuunnella sosiaali- ja terveysjärjestöjä on nyt, kun sote-uudistus etenee toimeenpanovaiheeseen myös Varsinais-Suomessa. Uudistuksen pitää tuottaa kansalaisille terveys- ja hyvinvointihyötyjä ja nykyistä parempia palvelukokemuksia.

Järjestöjen toiminta auttaa kehittämään palvelujärjestelmän sellaiseksi, että ihminen kohdataan ihmisenä eikä vain asiakkaana tai potilaana.

Järjestöjen toiminta auttaa kehittämään palvelujärjestelmän sellaiseksi, että ihminen kohdataan ihmisenä eikä vain asiakkaana tai potilaana.

Hyvinvointialueen hallintoa ja yhteistyörakenteita parhaillaan valmistelevien viranhaltijoiden on otettava järjestöt työssään huomioon alusta asti.

Sote-järjestöjen toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi tulisi järjestöjen avustukset siirtää toistaiseksi hyvinvointialueelle.

Järjestöjen osaamista ei ole nyt varaa hukata.

Anita Hahl-Weckström
hankepäällikkö, SOSTE (Suomen sosiaali ja terveys ry)

Reeta Valta, järjestöasiantuntija Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa

Järjestöjen sote-muutostuki -yhteistyökokonaisuus

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​