Läheisyydentarve koitoksella
Pikkulapset nauttivat täpötäysillä rannoilla, nuoriso festareilla ja keski-ikäiset terasseilla. Samaan aikaan Turun ympärivuorokautisen hoivayksiköiden kaksi kertaa rokotetut vanhukset istuvat lukkojen takana.
Yhdessäoloa läheisten kanssa on monin tavoin rajoitettu. Onneksi vanhukset eivät enää ole suljettuja omiin huoneisiinsa, mutta ovet omasta tuvasta ja yksiköstä yleistiloihin on lukittu toisin kuin ennen koronaa.
Kohtaaminen ja läheisyys on ihmisen perustarve. Minkälaiseen riskianalyysiin tai lainsäädäntöön vanhusten perusoikeuksien rajoittaminen perustuu? Vanhusten lähiomaiset, puolisot ja lapset ovat keskimäärin 60–90-vuotiaita. Jo ennen rokotuksia koronatartuntojen määrä oli moninkertainen nuoremmilla aikuisilla.
Mikäli valitettava tapahtuu ja koronavirus kulkeutuu ja leviää ympärivuorokautisen hoivan yksikössä, tapahtuu se todennäköisimmin pääosin nuorehkojen ”aktiiviväestöön” kuuluvien hoitajien kautta, jotka hoitajaresurssin vuoksi esimerkiksi yöaikaan tekevät töitä eri tuvissa.
Vanhusten rajoituksia tulee päivittää samassa tahdissa ja perustelut antaen kuin muidenkin väestöryhmien.
"Varmuuden vuoksi" tai "katsotaan nyt" -perustelut eivät oikeuta vanhusten perusoikeuksien rajoittamiseen. Mikäli deltavariantti aiheuttaa neljännen aallon, niin rajoituksia voidaan kyllä nopeasti kiristää. Vanhusten rajoituksia tulee päivittää samassa tahdissa ja perustelut antaen kuin muidenkin väestöryhmien.
Turun kaupungin sivuilla viimeinen ohjeistus vanhusten ja omaisten tapaamisesta asumispalvelujen tiloissa on päivätty 26.4. Tämän jälkeen Varsinais-Suomi on koronan suhteen siirtynyt perustasolle.
Ammattitaitoisten ja alati ystävällisten hoitajien työpanos tulisi käyttää perustyöhön eikä lukittujen ovien aukomiseen ja sulkemiseen ja rajoitusten selittämiseen hämmentyneille läheisille, koska rationaalisia perusteita ei ole antaa.
Omainen