Sohvaperuna on oiva kasvualusta koronalle
LUKIJAN KOLUMNI
Koronan aika ei ole ehkä vielä ohi, vaikka nyt kesällä sairastumisia onkin aika vähän. Se saattaa aloittaa syksyllä jo taas uuden kierroksen.
Sanotaan myös, ettei koronaa voi pysäyttää muuten kuin rokotuksilla tai sen etenemistä hidastaa kuin vähentämällä ihmiskontakteja. Tämä on vain osatotuus.
Julkisella taholla ei ole riittävästi painotettu, että terveillä elämäntavoilla voi pienentää huomattavasti riskiä sairastua koronaan. Lisäähän esimerkiksi vastustuskykyä heikentävä tupakointi, runsas alkoholin ja huumeiden käyttö sekä liian vähäinen liikunta ja univaje huomattavasti koronaan sairastumisen riskiä.
Jos tartunnan kuitenkin hyväkuntoinen saa, hän saa koronan usein oireettomana tai lievänä.
Suomalaisista ainakin 13 prosenttia käyttää alkoholia niin paljon, että se lisää pitkäaikaisia terveyshaittoja. Runsas alkoholin käyttö yhdessä tupakoinnin ja ylipainon kanssa lisää erityisen paljon vakavan koronataudin riskiä.
90 prosenttia koronakuolemista onkin kansainvälisen tutkimuksen mukaan maissa, joissa on paljon ylipainoisia.
Kolme neljäsosaa meistä nukkuu vähintään tunnin vähemmän kuin ilmoittavat tarvitsevansa yössä. Univaje aiheuttaa väsymystä, mikä heikentää elimistöä ja lisää muun muassa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja verenkiertoelinten sairauksiin, jotka osaltaan lisäävät huomattavasti koronariskiä. Tupakointi lyhentää elinikää jopa 10 vuotta.
Päivittäin tupakoivat, joita on 14 prosenttia työikäisistä, luokitellaan koronan riskiryhmään. Työikäisistä lähes 30 prosenttia ei harrasta lainkaan liikuntaa vapaa-ajallaan.
80 prosenttia kasvuikäisistä liikkuu liian vähän. Askelmittaritutkimuksen mukaan vain viidesosa suomalaisista liikkuu riittävästi. Kyky lisätä lihasvoimaa säilyy koko eliniän, joten liikunnan aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.
Liian vähäinen liikunta aiheuttaa ylipainoa, sydänsairauksia, diabetesta ja verenpainetautia, jotka kaikki lisäävät koronariskiä. Yli 60 prosentilla suomalaisista on ylipainoa ja 46 prosentilla vyötärölihavuutta, niin sanottua omenavatsaa. Nämä ovat diabeteksen riskiryhmää ja diabetes lisää huomattavasti riskiä sairastua vakavaan koronaan.
Liian vähäinen liikunta lisää yleensäkin ennenaikaisen kuoleman riskiä. WHO:n mukaan ennenaikaista kuolemaa ennustavat parhaiten kohonnut verenpaine, tupakointi, liikkumattomuus, lihavuus ja kohonnut verensokeri.
90 prosenttia koronakuolemista onkin kansainvälisen tutkimuksen mukaan maissa, joissa on paljon ylipainoisia. Jos suomalaiset muuttaisivat elintapojaan nykyistä terveellisemmäksi, lisäisi se vastustuskykyä kaikkia tauteja vastaan.
Valitettava tosiasia on kuitenkin, että suuri osa menee mieluummin lääkärille hakemaan reseptiä johonkin itse aiheuttamaansa sairauteen kuin parantaa elintapojaan. Tämä ei usein ole riittävä perusta terveydelle.
Jokaisen meistä pitäisi itsekin tehdä jotain. Kaikki sohvaperunat ylös ulos ja lenkille!
Kirjoittaja on turkulainen valtiotieteen maisteri.