Suomi ei saa pudota edistyksellisestä EU:n metsästrategiasta
Kesän aikana olemme saaneet lukea helteiden aiheuttamista kuolemista ja tuhoisista metsäpaloista ympäri maailmaa. Vaikka laajoilta metsäpaloilta on vielä vältytty Suomessa, uhkaa lämpenevä ilmasto metsiämme muun muassa metsäpaloriskin ja lisääntyvien hyönteistuhojen kautta. Myös metsälajiston köyhtyminen Suomessa lisää metsätuhojen riskiä.
Hiljattain julkisuuteen vuoti luonnos EU:n tulevasta metsästrategiasta. Siinä painottuu ensimmäistä kertaa metsän taloudellisen arvon rinnalla luontonäkökulma: strategia muun muassa kehottaa jäsenmaita välttämään avohakkuita sekä minimoimaan lyhytikäisten puutuotteiden valmistuksen.
Metsästrategian ympäristölinjaukset ovat hyvin linjassa jo aikaisemmin hyväksytyn EU:n biodiversiteettistrategian kanssa.
Metsien rooli ilmastokriisin hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa on olennainen. Nykyisellään metsätalous on eniten lajikatoa aiheuttava tekijä Suomessa.
Kaikista uhanalaisista lajeista suurin osa, 31 prosenttia, elää metsissä. Lisäksi yli kolme neljäsosaa Suomen metsätyypeistä on uhanalaisia. Metsäpolitiikkaan tarvitaan muutosta, johon strategia pyrkii.
Kirjelmän allekirjoittaminen tehtiin ilman muiden ministerien kanssa neuvottelua, mikä on erittäin kyseenalaista demokraattisessa järjestelmässä.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) on kuitenkin allekirjoittanut kirjelmän edistyksellistä strategiaa vastaan. Kirjelmän allekirjoittaminen tehtiin ilman muiden ministerien kanssa neuvottelua, mikä on erittäin kyseenalaista demokraattisessa järjestelmässä.
Ilmastoa ja luontoa koskevat päätökset ovat ratkaisevia tulevaisuuden kannalta ja niiden valmistelun on syytä olla demokraattista sekä avointa.
Suunnan muuttamiseksi tarvitaan ekologisen kestävyyden painottamista ja kestäviä valintoja lyhytnäköisen voitontavoittelun tilalle sen sijaan, että allekirjoitamme yksipuolisia ja tieteen näkemyksen sivuuttavia kirjeitä.
Yksi tärkeimmistä keinoista lajikadon pysäyttämiseen on jäljellä olevien luonnontilaisten ekosysteemien suojelu. Tätä tavoitetta Suomen on ehdottomasti tuettava, jos kokonaiskestävyyttä halutaan tavoitella.
Kestävä metsäpolitiikka on kaikkien etu.
Sara Nyman
Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän varapuheenjohtaja
Pohjoismaisen nuorten biodiversiteettipaneelin jäsen
Turku