Mitä eri puolueet lupasivat kunnallisvaaleissa kouluille?
LUKIJAN KOLUMNI
Tutkin eri puolueiden kuntavaaliohjelmia näin opettajan silmin. Kaikki puolueet muistivat mainita koulukiusaamisen ja terveellisen koulun. Sdp mainitsi kirosanan ”lähikoulu” ja vaati sen olevan turvallinen ja toimiva.
Kirosana se on siksi, että lähikoulu harvoin on turvallinen ja toimiva, paitsi paremmilla alueilla, ja siellä halutaan pitää oma lähikoulu. Siksi hokevat sen tarpeellisuutta. Positiivista oli puolueen vaatima panostus henkilöstön osaamiseen.
Kokoomus ja kristilliset jaksoivat vielä surra kadotettua PISA-kärkeä ja vaatia lisää koulua kouluihin ja oppivampia oppilaita (kokoomus) sekä ryhtiliikettä perusopetukseen (kristillisdemokraatit).
Perussuomalaiset eivät näe järkeä siinä, että kouluruokailun perunat tulevat Puolasta, ja vaativat rikosilmoitusten tekemistä koulukiusaamistapauksista ja ottamaan kovat toimet käyttöön.
Suvivirren ja joulujuhlan mainitsivat kristilliset ja perussuomalaiset.
Kristillisdemokraatit muistuttivat myös kotikoulun olevan mahdollista.
Keskusta ei erottunut mitenkään vaan vaati turvallista ja tervettä koulua.
Jopa painotetut luokat mainittiin ja pelättiin niiden olevan kouluvalikointia.
Rkp vaati, ettei ketään kiusata.
Trendikkäintä olivat vihreiden lupaukset: on ymmärrettävä erilaisia oppijoita ja kehitettävä hyväksi koettua etäopetusta.
Voiton vei Vasemmistoliiton kuntavaaliohjelma, josta näki, että tietoa oli ja paljon ja muista poiketen ratkaisumalleja tarjottiin moniin kohtiin. Opetusministerin pesti saattaa toki vaikuttaa tähän, mutta on niitä opetusministereitä ollut muissakin puolueissa.
Ohjelmassa mainittiin opettajien jaksamisesta huolehtiminen sekä täydennyskoulutus ja terveiden koulujen edellyttämät omat kiinteistönhoitajat. Lähikoulua ylistettiin, mutta tiedettiin myös, että jos lähiön eriytyminen on edennyt liian pitkälle, on jo hyviä kokemuksia oppilaaksiottoalueen muokkaamisesta.
Jopa painotetut luokat mainittiin ja pelättiin niiden olevan kouluvalikointia. Muistutettiin, että painotettuja luokkia pitää olla kohtuullisesti ja niitä tulee tarjota eri puolilla kuntaa.
Vasemmistoliiton kuntaohjelma koulun osalta oli erinomainen. Siinä mainittiin kaikki kipukohdat, mutta muista puolueista poiketen esitettiin myös ratkaisuja ongelmiin.
Ihmettelen, eivätkö äänestäjät ole väsyneitä höpöhöpö-lupauksiin? Voisivatko seuraavat vaaliohjelmat olla lupausten sijaan ratkaisuja?
Ihmettelen, että vain yksi puolue oli miettinyt asioita vähän pidemmälle.
Olen itse aloittanut koulutien 1967 ja jo silloin osa ongelmista oli samoja. Olemme siis kuunnelleet ja äänestäneet sulosointuja ja petettyjä lupauksia aika kauan.
Ottamatta kantaa puoluepolitiikkaan soisin, että päättäjät voisivat myöntää yhden puolueen esittäneen hyviä ratkaisumalleja ongelmiin ja yhdessä lähtisivät toteuttamaan suunnitelmaa: kiinteistöhoitajat kouluihin, oppilaaksiottoalueet uusiksi, kiusaamisen vastaisen toimintasuunnitelman tekeminen, henkilöstön jaksamisesta ja täydennyskoulutuksesta huolehtiminen.
Eihän tässä nyt vaan vajota niin alas, että hyviä ratkaisumalleja ei oteta harkintaan, koska puolue on väärä?
Kirjoittaja on luokanopettaja.