Lukijoilta

Ohittiko hävittäjähanke demokraattisen päätöksenteon?

Kimmo Kiljusen toimittama kirja ”Raportti uusien hävittäjien hankinnasta” herättää varmasti ilmestyessään suomalaiset veronmaksajat pohtimaan, miten näin tärkeä ja kallis hanke on päässyt etenemään eduskunnassa ilman perusteellista keskustelua siitä, miten paljon nykyaikaisen sodan kuva on mahdollisesti muuttunut ja ovatko hankittavat hävittäjät yksinkertaisesti vain reliktejä.

Ongelmaksi on muodostunut se, että puolustusvoimiemme sisälle on muodostunut kaksi koulukuntaa: kriitikot ja hävittäjäkenraalien jees-miehet.

Everstijuntta Ahti Lappi, Tuomo Hirvonen ja Pentti Tervonen arvostelevat ja sivaltavat kovalla kädellä nyt hankittavia hävittäjiä ja sanovat niiden olevan vanhentuneita, kalliita ja epäkäytännöllisiä menneiden sotien muistoja.

Varsin vakuuttavasti he selittävätkin, että käsillä oleva HX-kauppaa ei ole hälyttävä vain mittaluokkansa – kolminkertainen Horneteihin verrattuna – takia vaan myös siksi, että sodankäynnin teknologia on 30 vuodessa kehittynyt ratkaisevasti toisenlaiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmasodankäynti on muuttunut siten, että miehitettyjä taistelukoneita korvataan nyt kauko-ohjattavilla droneilla.

Ilmapuolustuksessa korostuvat tällä hetkellä maasta laukaistavat torjuntaohjukset. Puolustuksen suorituskykyä voidaan tehostaa myös tehokkaalla ja monipuolisella ilmatorjunnalla.

Yhden hävittäjän hinnalla saa sata risteilyohjusta, lataa Ahti Lappi. Everstijuntta varoittaa myös siitä, että pelkän 10 miljardin euron hinnan päälle tulee hävittäjien elinkaareen vielä lisähintaa 30–40 miljardia käyttökustannuksia.

Hävittäjäkenraalit eli jees-miehet toimivat puolustusvoimien komentajan, entisen kenraalin Jarmo Lindbergin vetojuhtina, ja haluavat hävittäjät seuraavalla periaatteella: hinta ei saa olla määräävä tekijä, vaan uusien suorituskyky ja vanhojen Hornetien korvaaminen ja päivittäminen aina vuoteen 2060 asti.

F-35 on ehdottomasti maailman kehittynein häivehävittäjä ja veikkaukseni on, että siihen päädytään, elleivät kriittiset äänet pääse voitolle aivan loppumetreillä ja periaatepäätös Suomen hävittäjähankkeista jostain syystä sittenkin kaadu.

Kuitenkin tässä F-35 -hankinnassa olisi riskinsä. Kyetäänkö hävittäjän häiveominaisuus murtamaan, kestääkö F-35:n huipputeknologia esimerkiksi magneettisen pulssin, miten hyvin saadaan vastakauppoja vai saadaanko niitä, huoltovarmuus ja sadat muut pienet yksityiskohdat, jotka varmasti ovat olleet hankintaryhmän tiedossa puolustusministeriössä.

Viimeinen vanha ilmasotataistelu käytiin jo 1982 Falklandin sodassa ja siitä on aikaa vierähtänyt 40 vuotta. Siksi hävittäjähankintojen tarkastelun kohteena pitäisikin olla hinta-laatu, sopivuus Suomelle, suorituskyky ja ennen kaikkea se, mihin tarkoitukseen hävittäjät lopulta meille hankitaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koko HX-kaupan ongelmana on ollut se, että se on hivutettu päätökseen ilman median kriittisiä ääniä ja eduskunnassa käytävää laajaa ja kunnollista keskustelua.

Luin vasta tällä viikolla viime vuosien 1992–1994 Hornet-hankintoja kritisoivan Heikki Hiilamon ja Simo Sipolan dokumenttikirjan ”Aavelasku”.

Kirjan mukaan hallitus ja puolustushallinto junailivat ”vuosisadan suomalaisen asekaupan” ilman muodollista demokraattista käsittelyä salaten todellisia ja lopullisia kustannuksia.

Kysymykseni puolustushallinnolle kuuluukin: Onko nyt jo liian myöhäistä nostaa hävittäjähankeen tarkoituksenmukaisuus ja mielekkyys Suomelle vielä kerran keskiöön, jotta vastaavilta kiusallisilta jälkijorinoilta ja spekulaatiolta vältyttäisiin?

Juhani Melanen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
K.K.
Sodankäynti on muuttunut
Kirjoittaja väittää, että: "HX-hanke hivutettu päätökseen ilman median kriittisiä ääniä ja eduskunnassa käytävää laajaa ja kunnollista keskustelua".

Laaja keskustelu ja kaikkien puolueiden (pl. Vasemmistoliitto) sitoutuminen uuteen hakkeeseen ja sen 10Mrd raamiin oli täysin yksimielinen, joten Eduskuntaa ei ole ohitettu.

Ilmasodankuva ei ole enää vanhojen korkeajännityssarjojen kaarretaistelua, kaukana siitä, vaan se on yksi osa tilannetietoisuutta ja vaikuttamista kohteisiin, joihin muilla välineillä ei näy. Maalinosoitus ei todellakaan voi tapahtua maasta, koska silloin ollaan jo auttamatta myöhässä.

Digitaalinen taistelukenttä (EV Kosola) on kirjassaan sekä tutkielmissaan yhdessä muiden tämän päivän asiantuntijoiden kanssa hyvin asiaa kuvannut. Ilma-, maa- ja merivoimat eivät ole toisitaan erillisiä, vaan hyvin integroitunut puolustusjärjestelmä, joista yhden suorituskyvyn puuttuminen romahduttaa kaikki muutkin.

Meidän tulee luottaa asiassa ammattilaisten tekemään, erittäin komplisoiotuneeseen evaluointiin, jossa testataan näiden HX-hankkeen hävittäjien suorituskyky kaikkien puolustushaarojen tarpeiden mukaisesti, eikä arvioida asiaa lähinnä vain "Tuntematon Sotilas" kirjan tuomalla "kaikkivoipaisella tietämyksellä", koska sodankäynnin kuva on muuttunut hurjaa vauhtia. Jo kymmenen vuottakin sitten, asevelvollisena saatu oma mikrotason käsitys ei riitä tällaisten kokonaisuuksien arvioimiseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.