Lukijoilta

Tasa-arvon ja sukupuolen moninaisuuden on toteuduttava kouluissa

Jane Iltanen
Kirjoittajien mielestä koulumaailmaan tarvitaan uusia näkökulmia moninaisuuteen.
Kirjoittajien mielestä koulumaailmaan tarvitaan uusia näkökulmia moninaisuuteen.

Turun seudun Seta ry peräänkuuluttaa tasa-arvoista, yhdenvertaista ja kannustavaa kouluilmapiiriä, jossa oppilaat ja henkilöstö saavat monimuotoisesti olla oma itsensä.

Yle nosti 12.1. jutussaan (”Koulun rakenteet ovat jämähtäneet” – nuoret opettajat arvostelevat ikuista tyttö–poika-jakoa, myös opetussuunnitelma vaatii muutosta) esille vastavalmistuneiden opettajien kokemuksia koulujen monissa paikoin normatiivisesta sukupuolijaottelusta ja -ajattelusta. Moni tuore opettaja myös kokee opinnot puutteellisiksi työarjessaan. Opettajankoulutus ei kattanut sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden opetuskeskusteluja eikä ratkaisuja haastaviin tilanteisiin, kuten luokassa leimahtavaan homotteluun.

Opettajienkenttäkokemukset ilmentävät opettajankoulutuksen rakenteellisia ongelmia: opetussuunnitelman ja koulun todellisuuden välillä on ristiriita.

Opetussuunnitelma on vuodesta 2014 vaatinut, että ”perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta”. Nykytilanteessa myös ulkopuolisten kouluttajien käyttöä pitäisi kouluissa harkita tai kansalaisjärjestöjen asiantuntijuutta hyödyntää opetuksessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun Seudun Seta ry on vuodesta 2019 tarjonnut maksutonta tietoiskua Turun ja lähialueiden yläkouluille seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Hyvä uutinen on, että opettaja voi vaikuttaa pienillä teoilla luokan tilanteeseen.

Koulutuksen ja luokkahuonearjen epäsuhdan korjaaminen vaatii rakenteisiin muutosta. Riittämättömyyden kanssa kipuilevat opettajat tarvitsevat lisää käytännönläheisyyttä opettajankoulutukseen ja pakollisen ammatillisen täydennyskoulutuksen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Olisi mahdollistettava koko ammattikunnan saavuttava koulutus. Yhdenvertaisuuden toteutumisen ei pidä jäädä opettajan oman kiinnostuksen ja perehtymisen varaan.

Myös tutkimusten mukaan koulumaailmaan tarvitaan uusia näkökulmia moninaisuuteen. Kouluterveyskyselyssä 2019 sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista yli neljännes ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista nuorista vajaa neljännes ei kokenut olevansa tärkeä osa koulu- eikä luokkayhteisöä. Vastaava kokemus muilla nuorilla oli noin joka kymmenennellä.

LGBTIAQ+ nuoret jämähtävät edelleen marginaaliin, eli eivät ole aidosti osa yhteisöä.

Opettajien hämmennys oman ammattitaidon rajoituksista luo mielikuvaa vaivalloisuudesta nuorille. Tuen, tiedon tai arkisten samastumiskohteiden löytyminen kouluyhteisöstä vaikeutuu tai estyy kokonaan.

Miten opettajia valmennetaan tarttumaan tilanteisiin, jotta koulusta tulee syrjimätön ja osallistava myös yhden tai useamman vähemmistöidentiteettitaustan omaaville ihmisille?

Ensinnäkin tulisi välttää sitä, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita käsiteltäisiin vain yksittäisten aineiden tunneilla. Sukupuolisensitiivisyys ja itsemäärittelyn korostaminen tulisi sisällyttää kaikkeen opetukseen.

On tärkeää ymmärtää, että ”pyrkimys neutraaliuteen” ja hiljaisuus moninaisuudesta tekee sateenkaarevia oppilaita näkymättömiksi. Siinä valta-asetelmassa nuorelle kerrotaan, ettei hänellä ole oikeutta olla olemassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toiseksi hyssyttelemällä ja antamalla ymmärtää, että tietyt asiat eivät sovi tietyn ikäisille, seksualisoidaan kaikki muut seksuaaliset suuntautumiset kuin heteroseksuaalisuus ja tehdään kaikki muut sukupuolet ja sukupuolen ilmaisut kuin normatiivisesti sukupuoltaan ilmaisevat cis-sukupuoliset näkymättömiksi.

Opettaja voi tietämättään antaa kiusaajille tilaa sukupuolivähemmistöön kuuluvan sateenkaarinuoren kustannuksella. Näin voi käydä, jos ei tunnisteta sukupuoleen suunnattua häirintää.

Jokaisella ihmisellä on oikeus fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen ja koulurauhaan.

Kolmanneksi enemmistö-vähemmistö-vastakkainasettelun ja sateenkaarinuoren tikunnokkaan nostamisesta opetustilanteissa tulisi luopua. Sateenkaarevat nuoret ovat ilmaisseet, että heille ei tule ulkoistaa vastuuta opettajan omasta tietämättömyydestä. On suositeltavaa toimia turvallisen aikuisen tavoin, eli myöntää, että opettajana tarvitsee lisää tietoa aiheesta.

Aidosti kaikki mukaan ottavat yhteisöt luovat tilaa erehtyä, mutta myös tilaa yhteisön sisällä tapahtuvalle oppimiselle, joka ei tapahdu kenenkään oikeuksien kustannuksella.

Jo pienten muutosten tekemisellä voi olla isot positiiviset vaikutukset erilaisten ihmisten huomioimisessa ja yhteisöön sisällyttämisessä. Jos jokapäiväisessä kanssakäymisessä ja opetustilanteissa käytetään inklusiivista ja sensitiivistä kieltä, se muuttuu tavalliseksi.

Setalla on vinkkejä eri oppiaineita varten, mistä aloittaa helposti ja miten ottaa moninaisuus sensitiivisesti opetukseen mukaan.

Toivommekin TuSetassa – varsinkin näin kunnallisvaalien alla – että kouluissa ja kunnassa otettaisiin käyttöön ratkaisuja, joilla kasvatettaisiin ihmisiä kohtaamaan eri taustoista tulevia ihmisiä laajemminkin ja oivaltamaan jokaisessa ihmisessä oleva moninaisuus. Kaikki nuoret tarvitsevat tilaa rakentaa terve omanarvontunto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuntapäättäjien etenkin kasvatus- ja opetuslautakunnassa tulee varmistaa, että kouluilla on resursseja sekä tietotaitoa toteuttaa opetus opetussuunnitelman hengessä ja täyttää opetuksen sisällölle asetut kriteerit riippumatta esimerkiksi oppilaiden vanhempien henkilökohtaisista uskomuksista tai mielipiteistä.

Turun seudun Seta ry

hallitus ja työntekijät

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ratamo
On vaikeaa olla yhtä aikaa samanlainen ja erilainen
Mielestäni Seta itse ylläpitää ”sateenkaarinuorten” marginalisoitumista heimottamalla näitä muista erillisiin luokkin ja propagoimalla ajatuksia, että näiden kanssa toimiminen vaatii jotain poikkeuksellista erityistietämystä ja jonkin Setan hyväksymän oikeinajattelukurssin läpikäymistä, jotta voi luovia aihetta ympäröivässä tabujen miinakentässä. Samaan aikaan on ihmisiä, joiden harrastuksena tai jopa työnä on tuottaa lisää ideologiaa ja kirjaimia LBQT-rimpsun jatkoksi niin, että sisäistettävän opin määrä jatkuvasti lisääntyy. Samaan aikaan ns. ”tavallisten ihmisten” kanssa toimeentuleminen ei vaadi muuta salatietoa kuin normaalit, arkielämässä opitut sosiaaliset vuorovaikutustaidot. Muuta vaatimalla ajaa itse itsensä marginaaliin.

Käytännössä kilpailu termien hallinnasta on kilpailua yhteiskunnallisesta vallasta, ja auktoriiteetin vahvistamat ”oikeat” termit toimivat šibboletina, joilla erotetaan termien käyttäjät oman heimon jäseniin ja liittolaisiin sekä epäluotettaviksi vihollisiksi ne, jotka eivät osaa tai halua niitä käyttää. Erityisesti englanninkielisessä somessa termien käyttöä tunnutaan valvovan hyvin aggressiivisesti, ja niitä koskevien normien rikkojia nöyryyttämään ja alistamaan kutsumalla näitä tietämättömiksi, kunnes nämä julkisesti tunnustautuvat sellaisiksi ja anelevat anteeksi. Suomessa tilanne ei ole näin volatiili, mutta samaa pyrkimystä on.

Kun viimeksi katsoin lukion seksuaalikasvatusmateriaaleja, aiheen käsittely aloitettiin puhumalla homoseksuaalisuudesta. Missä muussa asiassa aloitetaan poikkeuksista ennen yleisen käsittelyä? Aihe on poliittisesti hyvin latautunut, mutta uskoisin, että kaikkien etu olisi, jos tabut ja heimottuneisuus vähenisivät.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tasaarvo
Vast: On vaikeaa olla yhtä aikaa samanlainen ja erilainen
Naulankantaan, yksityisasioista ei aina sovi tehdä julkisia, se vasta erottaa enemmän kuin yhdistää. Yhdistys elää täysin omassa pikku kuplassaan mutta vapaassa maassa, suotakoon se heille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
StayTuned
Vast: On vaikeaa olla yhtä aikaa samanlainen ja erilainen
Ratamo; Eipä tuota taida paremmin sanoa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Koba
Vast: On vaikeaa olla yhtä aikaa samanlainen ja erilainen
Minusta tullaisiapoliittisia agendoja ajavia järjestöjä ei pitäisi päästää kouluihin.Tyttäreni terveystiedonkirjassa kehoitettiin hakemaan lisää tietoa SETA:n ja SEXPO:n sivuilta ja sinne oli painettu linkki.Kirja oli 7-9 luokkalaisille ja SEXPO:n sivuilla sarjakuvassa esitettiin kuinka oman alasonkuvan lataaminen nettiin on ok.SEXPO on myös esittänyt lasten suojaikäran laskemista.Suosittelen kaikkia vanhempia tutustumaan lastensa koulukirjoihin,siellä saattaa olla yllätyksiä vanhemmille.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: On vaikeaa olla yhtä aikaa samanlainen ja erilainen
Ratamo: "Mielestäni Seta itse ylläpitää ”sateenkaarinuorten” marginalisoitumista heimottamalla näitä muista erillisiin luokkin ja propagoimalla ajatuksia, että näiden kanssa toimiminen vaatii jotain poikkeuksellista erityistietämystä ja jonkin Setan hyväksymän oikeinajattelukurssin läpikäymistä, ..."

Kun nyt kerran Ratamo itse tuota termiä käytit niin kerro lisää jonkin Setan hyväksymän oikeinajattelukurssin läpikäymisestä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Enpä nyt tiedä
Minusta alkaa vakavasti tuntua, että on jopa hyväksytympää ja korrektimpaa tunnustautua vähemmistöön kuin ihan vaan tytöksi tai pojaksi. Varsinkin jos lapsen/nuoren (seksuaali)identiteetti on perinteinen, sitä ei ilmeisesti pidä ilmaista. Aika hankalaa, kun suurin osa skideistä on kuitenkin aika perinteisiä. Korostetusti pitää hyväksyä ja ymmärtää ja tukea vähemmistöihin kuuluvia, mutta entä norminuoret? Eikö heidän (seksuaali)identiteettinsä olekaan tärkeä ja arvokas?

Mainittu "ikuinen tyttö-poika-jako" on totta ja toimii ehkä 50-90 %:lle nuoria. Sen ei pidä olla kahlitseva, mutta se on useimmille olemassa.

Kun sanotaan, että "On tärkeää ymmärtää, että ”pyrkimys neutraaliuteen” ja hiljaisuus moninaisuudesta tekee sateenkaarevia oppilaita näkymättömiksi.", niin ihan yhtä totta se on enemmistöön kuuluville kuin vähemmistöön.

Varsinainen kukkanen on tämä: "seksualisoidaan kaikki muut seksuaaliset suuntautumiset kuin heteroseksuaalisuus", kielteisessä mielessä. Miten seksuaalisen suuntautumisen VOI seksualisoida? Sehän on jo seksuaalinen!

Loppuhuomautuksena, että suhtaudun neutraalisti homoseksualismiin ja muunsukupuolisiin. Eivät häiritse minua. Toivon myös kaikille sellaista tasa-arvoa, että sukupuolirooli ei kahlitse ja rajoita, vaan ehkä jopa vapauttaa ja antaa mahdollisuuksia - myös enemmistölle.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Eetu Nimi
Siitä vaan
Kunhan opetus on ideologisesti neutraalia ja tiedon määrä vastaa luonnosta todettuja osuuksia. Eli puhutaan ilmiöstä juuri niin paljon kuin sitä oikeasti on olemassa. Ei tuputeta, ei harrasteta sosiaalista engineerinkiä. Annetaan lasten kasvaa ja tehdä omat johtopäätöksensä, ja sitä johtopäätöstä on kunnioitettava, vaikka se ei olisikaan tiettyjen poliittisten aktivistien mieleen.

Lapsille pitää suoda rauha ideologeilta, joiden agendat eivät ole syntyneet hyvästä tahdosta, vaan usein pahasta olosta ja katkeruudesta. Ja liian usein näillä ihmisillä on halu pakottaa meidät kaikki muut tahtoonsa, ja koska se ei aikuisiin onnistu, niin yleensä otetaan kohteeksi haavoittuvat lapset.

Sukupuolia on kaksi. Identiteettejä on yhtä monta kuin on ihmisiä. Kukaan ei sovi täydellisesti muottiin. Ei yksikään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Esko
Vast: Siitä vaan
Samaa mieltä, että sukupuolia on tasan kaksi. Jotenkin kuvittelen, että ne eivät ole sata prosenttia jompaa kumpaa, vaan aina sekoitus molempia. Ihminen voi siis olla esim. 90 % mies ja 10% nainen. Silloin käyttäytyy miehille tyypillisesti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.