Lukijoilta

Kevät paljastaa talven jäljet teillämme

Maamme vuosikausia jatkunut suotuisa liikenneturvallisuuden kehitys pakastui hetkessä, kun eduskunta lakkautti liikenneturvan lukon, liikkuvan poliisin (alkuaan liikkuvan komennuskunnan 1930-luvulta). Olemme jumiutuneet samalle tasolle kuin kymmenen vuotta sitten.

Samaan aikaan Norjan ja Ruotsin tuoreet luvut osoittavat, että naapuriemme liikennekuolemat suhteessa väestöön ja liikenteen volyymiin ovat lähes puolittuneet. Ajoneuvojen tekninen kehitys on lisännyt olennaisesti ajamisen turvallisuutta, minkä olisi pitänyt meilläkin kaunistaa tilastoja näkyvästi.

Talven tuhot teillä näkyvät lumen alkaessa sulaa. VTV:n toiminnassa paljastunut raporttien salaaminen ja oikeiden tietojen tuhoamispäätös (Lammi Iltalehdessä 8.4.) osoittavat poliittisen tahdon, jolla tositieto salataan. Asiantuntijat olivat jo tuolloin kymmenen vuotta sitten yksimielisiä siitä, että vain näkyvä valvonta takaa lainsäädännön tavoitteiden toteutumisen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pandemian poikkeusaika on selvästi osoittanut, että suurin osa väestöstä noudattaa tervejärkistä, vaikka rajoittavaakin lainsäädäntöä. Se on taannut maamme tämän hetken menestyksen taudin torjunnassa.

Sama pätee liikenteeseen. Jos lakia kovennetaan, rangaistuksia lisätään ja vaikka ajokoulutustakin suunnitellaan tehokkaammaksi asennemuokkauksen läpiviemiseksi, ei tällä ole vaikutusta kuin niihin, jotka muutenkin toimivat järkevästi ja sääntöjen mukaan.

Ongelma on niissä liikenteeseen extreme-lajina suhtautuvissa, jotka lähtevät sohjossa ja huonoissa näkyvyysolosuhteissa riskin ottaen ohittamaan pitkää ajoneuvojonoa. Riskinoton ihannoiminen johtaa joidenkin harkinnan pettämiseen kohtalokkaalla tavalla.

Viime aikoina on mediassa näkynyt tahto palauttaa liikkuva poliisi teillemme, mikä on utopistista, koska se paljastaa poliittisten päättäjien vahingolliset päätökset kymmenen vuoden takaa.

Tällaiseen voi jossain määrin, mutta valitettavasti ei sataprosenttisesti, vaikuttaa tietoisuudella valtakunnallisesta, tehokkaasta liikenteen näkyvästä valvonnasta. Sama pätee nuoreen, kokemattomaan, holtittomasti ajavaan, piittaamattomaan ja yllytysherkkään ajokortin haltijaan.

Huumekuskien osuus rattijuopumuksissa on kasvanut samassa suhteessa kuin huumeiden, kuten kannabiksen, käyttö on yleistynyt erityisesti nuorissa ikäryhmissä.

Propaganda kannabiksen käytön laillistamiseksi johtaa varmuudella liikennekuolemien määrän lisääntymiseen, puhumattakaan järjettömistä huumaantuneena tehdyistä henkirikoksista. Se altistaa myös vielä liikenneraittiit ja harkitsevat nuoret rikokselle.

Viime aikoina on mediassa näkynyt tahto palauttaa liikkuva poliisi teillemme, mikä on utopistista, koska se paljastaa poliittisten päättäjien vahingolliset päätökset kymmenen vuoden takaa.

On epävarmaa, saadaanko LP takaisin, mutta jo nyt pandemia on osoittanut poliisin valvonnan heikentyneen ja tarve muuhun valvontaan, esimerkiksi rajoituspäätösten valvontaan ja rikosseuraamusten vaatiminen parantamaan tilannetta merkitsevät entistä vaatimattomampaa panosta liikenteen valvontaan ja teidemme turvallisuuden heikkenemistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiedossa olevat uhkaavat trendit vaativat yleistä keskustelua ja toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Tässä yhteydessä ei ole tilaa kertoa niistä kansainvälisistä kokemuksista, joita on saatu kokeiluista eri puolilla maailmaa.

Toivon harkintaa tieliikenteeseen, vaikka lakeja ei muutettaisi, tai näkyvän valvonnan palauttamista nykytilanteen korjaamiseksi.

Antti Jääskeläinen

Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen perustaja-puheenjohtaja, dosentti, LKT

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​