Kevät paljastaa talven jäljet teillämme
Maamme vuosikausia jatkunut suotuisa liikenneturvallisuuden kehitys pakastui hetkessä, kun eduskunta lakkautti liikenneturvan lukon, liikkuvan poliisin (alkuaan liikkuvan komennuskunnan 1930-luvulta). Olemme jumiutuneet samalle tasolle kuin kymmenen vuotta sitten.
Samaan aikaan Norjan ja Ruotsin tuoreet luvut osoittavat, että naapuriemme liikennekuolemat suhteessa väestöön ja liikenteen volyymiin ovat lähes puolittuneet. Ajoneuvojen tekninen kehitys on lisännyt olennaisesti ajamisen turvallisuutta, minkä olisi pitänyt meilläkin kaunistaa tilastoja näkyvästi.
Talven tuhot teillä näkyvät lumen alkaessa sulaa. VTV:n toiminnassa paljastunut raporttien salaaminen ja oikeiden tietojen tuhoamispäätös (Lammi Iltalehdessä 8.4.) osoittavat poliittisen tahdon, jolla tositieto salataan. Asiantuntijat olivat jo tuolloin kymmenen vuotta sitten yksimielisiä siitä, että vain näkyvä valvonta takaa lainsäädännön tavoitteiden toteutumisen.
Pandemian poikkeusaika on selvästi osoittanut, että suurin osa väestöstä noudattaa tervejärkistä, vaikka rajoittavaakin lainsäädäntöä. Se on taannut maamme tämän hetken menestyksen taudin torjunnassa.
Sama pätee liikenteeseen. Jos lakia kovennetaan, rangaistuksia lisätään ja vaikka ajokoulutustakin suunnitellaan tehokkaammaksi asennemuokkauksen läpiviemiseksi, ei tällä ole vaikutusta kuin niihin, jotka muutenkin toimivat järkevästi ja sääntöjen mukaan.
Ongelma on niissä liikenteeseen extreme-lajina suhtautuvissa, jotka lähtevät sohjossa ja huonoissa näkyvyysolosuhteissa riskin ottaen ohittamaan pitkää ajoneuvojonoa. Riskinoton ihannoiminen johtaa joidenkin harkinnan pettämiseen kohtalokkaalla tavalla.
Viime aikoina on mediassa näkynyt tahto palauttaa liikkuva poliisi teillemme, mikä on utopistista, koska se paljastaa poliittisten päättäjien vahingolliset päätökset kymmenen vuoden takaa.
Tällaiseen voi jossain määrin, mutta valitettavasti ei sataprosenttisesti, vaikuttaa tietoisuudella valtakunnallisesta, tehokkaasta liikenteen näkyvästä valvonnasta. Sama pätee nuoreen, kokemattomaan, holtittomasti ajavaan, piittaamattomaan ja yllytysherkkään ajokortin haltijaan.
Huumekuskien osuus rattijuopumuksissa on kasvanut samassa suhteessa kuin huumeiden, kuten kannabiksen, käyttö on yleistynyt erityisesti nuorissa ikäryhmissä.
Propaganda kannabiksen käytön laillistamiseksi johtaa varmuudella liikennekuolemien määrän lisääntymiseen, puhumattakaan järjettömistä huumaantuneena tehdyistä henkirikoksista. Se altistaa myös vielä liikenneraittiit ja harkitsevat nuoret rikokselle.
Viime aikoina on mediassa näkynyt tahto palauttaa liikkuva poliisi teillemme, mikä on utopistista, koska se paljastaa poliittisten päättäjien vahingolliset päätökset kymmenen vuoden takaa.
On epävarmaa, saadaanko LP takaisin, mutta jo nyt pandemia on osoittanut poliisin valvonnan heikentyneen ja tarve muuhun valvontaan, esimerkiksi rajoituspäätösten valvontaan ja rikosseuraamusten vaatiminen parantamaan tilannetta merkitsevät entistä vaatimattomampaa panosta liikenteen valvontaan ja teidemme turvallisuuden heikkenemistä.
Tiedossa olevat uhkaavat trendit vaativat yleistä keskustelua ja toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Tässä yhteydessä ei ole tilaa kertoa niistä kansainvälisistä kokemuksista, joita on saatu kokeiluista eri puolilla maailmaa.
Toivon harkintaa tieliikenteeseen, vaikka lakeja ei muutettaisi, tai näkyvän valvonnan palauttamista nykytilanteen korjaamiseksi.
Antti Jääskeläinen
Liikkuvan poliisin perinneyhdistyksen perustaja-puheenjohtaja, dosentti, LKT