Lukijoilta

Maakuntien sote-hallinnon tulee olla kuntia palveleva – ei kuntien käskyttäjä

Hallituksen puoliväliriihi on edessä. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen esitti perustellun näkemyksensä siitä, että on löydettävä pitemmän ajan ratkaisut, jotka turvaavat Suomen aseman velanmaksajana, johon voidaan luottaa ja joka pystyy säilyttämään nykyisen alhaisen velkakorkonsa. On kysymys isoista ratkaisuista työllisyydessä, investoinneista Suomeen ja elintärkeän vientiteollisuuden menestymisestä.

Sote-uudistus on tämän hallituksen aikana vihdoin saamassa ratkaisunsa. Kokoomukselle ja pääkaupunkiseudulle se on edelleen vaikea hyväksyä. Huolimatta siitä, että pääkaupungin metropolialue on saanut pitkälti muista maakunnista eroavan oman toteutuksensa. Muiden suurten kaupunkien maakunnat ovat hyväksymässä sote-uudistuksen pikaisen välttämättömyyden ja tosiasian, että uudistuksen kaataminen johtaisi suurempaan vahinkoon.

Tosiasia on myös se, että sote-valmistelu on edennyt niin pitkälle, että vielä kerran uudelleen aloittaminen olisi liki mahdotonta ja vailla realismia. Useissa maakunnissa sote-toiminta sujuu jo varsin hyvin uuden sote-integraation ja yhteistyön avulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eksote Etelä-Karjalassa ja Siun Sote Pohjois-Karjalassa sekä Päijät-Hämeen ja Kainuun sote-ratkaisut ovat toimineet hyvin ja näyttäneet toimintakykynsä myös koronatilanteiden hoitamisessa. Uudet toimintamallit ovat pitkälti jo käytössä useissa suuremmissa kaupungeissa. Sote-uudistus on hallinto- ja rahoitusraami, joka toteutuu vasta toiminnan tasoilla.

Valtion aluehallinnon uudistus vaatii mielestäni uutta ajattelua. Olisiko haettava ratkaisua, joka pelaa paremmin yhteen viiden erikoissairaanhoidon vastuualueen kanssa? Suurläänien ajan integraatiota ja jo hyvin alkanutta eri hallinnonalojen yhteistyötä pitäisi jatkaa ja edelleen kehittää. Valtionohjaus ja -budjetointi tulee uudessa sote-ratkaisussa vahvistumaan. Sen pitäisi edistää myös alueellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Uusi maakuntahallinto on tässä päätöksenteossa paljon vartijana.

Paikallinen taso ja kunnat ovat edelleenkin perusta ja kivijalka suomalaisessa hallinnossa. Sitä ei saa unohtaa tai sivuuttaa. Niin Helsinki, Turku tai Rauma tai vaikkapa Somero, Pihtipudas ja Siilinjärvi tarvitsevat edelleen oman itsenäisen hallintonsa ja päätöksensä.

Kunnan omien asukkaiden hyvinvointi ja heidän perusoikeutensa ja -palvelunsa ovat asia, joka ei saa vaarantua uusissa hallintoratkaisuissa. Maakuntien sote-hallinto ei voi eikä saa kaataa kuntien itsehallintoa. Maakuntien sote-hallinnon tulee olla kuntia palveleva – ei kuntien käskyttäjä.

Covid-19 eli suomalaisittain koronatauti ja -pandemia on muuttanut niin koko maailman kuin Suomenkin päätöksenteon ja talouden. Suomessa tilanne vielä tämän vuoden budjettia valmisteltaessa viime elokuussa näytti 20 miljardin lisävelan tarvetta. Onneksi nyt tuo alijäämä onkin enää 13 miljardin luokkaa.

Työllisyyttä ja investointeja maassamme edistävät päätökset ovat kuitenkin välttämättömiä. Hyvänä alkuna ovat Kemin miljardi-investoinnit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarvitsemme lisää työpaikkoja tuottavaan työhön. Se tulee tarkoittamaan myös työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Tälläkin hetkellä vierastyövoima on välttämätöntä muun muassa rakennus- ja telakkateollisuudessa.

Vanhustenhoito potee yhä pahenevaa henkilöstöpulaa. Esimerkiksi Turussa on hälyttävän vähän hakijoita kotihoidon tehtäviin. Julkisen ja yksityisen sektorin sekä järjestöjen kaikki voimavarat tulee tehokkaasti hyödyntää 2020- ja 2030-luvuilla.

Korona on tuonut mukanaan uudenlaista päätöksentekoa. Suomessa on jo kahteen kertaan siirrytty poikkeusoloihin. Viime keväänä päätös oli perusteltu ja ymmärrettävä. Oli pelko terveydenhuollon kantokyvyn romahtamisesta ja katastrofitilanteesta.

Tämän vuoden ratkaisut herättävät monia kysymyksiä. Ravintoloiden sulkeminen ja rajaturvallisuuden kuntoon hoitaminen olisivat olleet tehtävissä ilman poikkeusolojakin. Liikkumisrajoitusten kiireinen valmistelu ja yritys saada ne voimaan väärillä laskelmilla oli tämän hallituksen suurin epäonnistuminen. Perustuslakivaliokunnan yksimielinen lausunto kertoo sen koruttomasti.

Suomi on jälleen kerran koko maailman kärkimaita koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Ei pilata hyvää tulosta poliittisella riitelyllä. Hallituksen ja opposition yhteinen asia on kaikkien kansalaisten hyvinvointi ja Suomen selviytyminen koronasta uuteen normaaliin elämään. Rokotukset ovat jo tuomassa helpotusta pahimpaan.

Talouden kestokyky ja työllisyys sekä heikkenevä huoltosuhde tulevat vaatimaan vaikeita päätöksiä. Itsenäinen Suomi on satavuotisen historiansa aikana selviytynyt paljon pahemmastakin. Yhteisin voimin tästäkin kriisistä selvitään. Se on meidän jokaisen asia.

Risto Kapari

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turku

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kalevi Salonen
Hallituksen sote-uudistus ei toteuttaisi ainuttakaan asetettua tavoitetta
"Muiden suurten kaupunkien maakunnat ovat hyväksymässä sote-uudistuksen pikaisen välttämättömyyden ja tosiasian, että uudistuksen kaataminen johtaisi suurempaan vahinkoon." "Tosiasialla" ei vain ole minkäänlaisia perusteluja. Pelkät hyvät toiveet eivät ole tosiasioita. Tosiasiassa sote-uudistuksen olennaisimmalle tavoitteelle - jonojen poistamiselle - ei ole mitään mahdollisuuksia ja sisällöllinen uudistaminen on poliitikkojen ymmärryksen puutteessa ulkoistettu miljoonia maksaville hajanaisille kehityshankkeille. Todellisia linjanvetoja terveydenhuoltoon hallituksen esitys ei sisällä, eli pelataan tuntemattomilla korteilla.

Vahinkoa hallituksen esityksestä tulisi varsinkin kahta tietä. Hallintouudistus kasvattaisi kustannuksia selvästi ja se lisäisi (nähty sote-uudistuksen edistymisessä) politiikan kangistavaa roolia terveydenhuollossa. Paljon toimintakykyisempi olisi keskitetty maan parhaiden asiantuntijoidenjohtama Terveyshallitus, joka kykenisi hyödyntämään mittakaava- ja synergiaedut ylivertaisesti maakuntasarjatasoa paremmin. Toiseksi, sote-uudistus on niin sanottu pirullinen ongelma, jolla on sekin ikävä piirre, että väärät ratkaisut tekevät siitä entistäkin pirullisemman. Näin kävisi vuosikymmeniksi, jos hallituksen esitys nyt päästetään läpi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Risto Kapari
Ihminen ja potilas on aina se tärkein asia
Pragmatix, esitit merkillisen kommentin. Ei maakunta palvele tai hoida potilaita. Siitä vastaavat terveyskeskukset, sairaanhoitopiirit ja sosiaalikeskukset kaikkine ammattiosaajineen. Maakuntahallinto päättää ja vastaa sotehallinnon ja rahoituksen toteutuksesta alueellaan. Tärkein asia on alueen kaikkien kuntien asukkaiden hyvän palvelun ja hoidon yhdenvertainen toteutuminen. Se käy ilmi myös kirjoituksestani, kuten aina aikaisemminkin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Ihminen ja potilas on aina se tärkein asia
Periaatteessa kunnalla ei kai ole juuri merkitystä sotessa. Maakuntahallinto ei palvele sen enempää potilaita kuin kuntiakaan, vaan terveydenhoitoa. Ja kansalaisia, siinä mielessä kuin hallinto yleensäkin on kansalaisia varten.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pragmatix
Merkillinen artikkeli
Mihin unohtui potilaat, joiden kai uudistuksen nimissä pitäisi saada lopulta laadukkaampaa ja sujuvampaa hoitoa? Pelkkä ajatuskin siitä että hallinnot käskyttävät toisiaan kuvastaa tilannetta, joka saa aikaan kansalaisessa puistatusta. Maakunta ei todellakaan palvele kuntia, vaan potilaita - näin olen asian ymmärtänyt. Kunnat ovat ajaneet terveydenhuollon siihen pisteeseen, että ei paljon kannata pullistella. Uudet "hyvin toimivat" eksotet ovat lehtitietojen mukaan pankrotin partaalla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.