Lukijoilta

Työlainsäädäntö laahaa perässä etäomaishoidon suhteen

JARI LAURIKKO
Kaukaa tapahtuvaa omaisten auttamista ei tunnisteta Suomessa lainkaan, kritisoi kirjoittaja.
Kaukaa tapahtuvaa omaisten auttamista ei tunnisteta Suomessa lainkaan, kritisoi kirjoittaja.

Nyt valmistellaan työelämäjoustoja omaishoitajille, mutta joustot ovat jo syntyessään vanhanaikaisia.

Turun Sanomissa 3.4. julkaistun artikkelin "Omaisen saattohoito lakiin perusteeksi työpoissaololle" mukaan työstä on voinut olla poissa omaishoivan takia 1–2 päivää, ja tämän on voinut tehdä työehtosopimuksesta riippuen palkallisella tai palkattomalla vapaalla. Joidenkin sopimusten mukaan poissa on voinut olla viikonkin palkattomasti.

Nyt valmisteltava uusi oikeus omaishoitovapaaseen on työnantajaa velvoittava, ja tarkoittaa viittä palkatonta vapaapäivää vuodessa työehtosopimuksesta riippumatta. Vapaata saa käyttää omien vanhempien, lasten, puolison sekä samassa taloudessa asuvien läheisten, kuten puolison lasten auttamiseen. Uusi parannus katsotaan saavutukseksi saattohoitotilanteitakin helpottamaan.

Ymmärrän, että metsästäjä-keräilijänkin täytyi tappaa ja pitää suojansa lämpimänä perhetilanteesta riippumatta, mutta haluan kysyä, minkälaisessa maassa ja minkälaisin arvoin elämme tänään, kun perheet ovat levällään Itä- ja Pohjois-Suomen vinkkelistä katsoen?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riippuvuus palkkapussista on syrjäyttänyt arvona huolen pitämisen, ja kaukaa tapahtuvaa vierellä kulkemista ei tunnisteta lainkaan.

Matalapalkka-aloilla onkin syytä hoivata ja kuopata ketterästi perheenjäsenet, mikäli ei kykene saldovapaisiin, vuosilomapäiviin tai työajan lyhentämisen tuomiin upeisiin mahdollisuuksiin.

Ymmärretäänkö, että uusi lakiesitys noudattaa mediaanipalkkaa nauttivien asiantuntijoiden ajattelumiljöötä, ja että palkattoman vapaan mahdollisuus sisältää räikeää ammatillista eriarvoisuutta?

Moni tekee silpputyötä ja tiedättekö, mitä kahden päivän palkaton vapaa tarkoittaa matalapalkka-alalla, jossa kokoaikapalkka voi olla bruttona 1500 euroa? Se tarkoittaa katastrofaalista taloudellista tilannetta viikoiksi eteenpäin muutenkin vaikeassa ja yllättävässä elämäntilanteessa.

Etätietotyöläinen selviytyy paremmin etämoodissaan, mutta kuinka tulipalojen sammuttelu ja etäomaishoito onnistuu duunarilta? Tosi huonosti – olen kokeillut.

Mihin nämä tarjolla olevat kaksi tai viisi palkatonta päivää vuodessa riittävät? Haluan kysyä tätä erityisesti etäomaishoitajilta, joita tässä maassa arvioidaan olevan yli 100 000 henkilöä. Kaksi päivää voi kulua matkoihin.

Ehdotankin, että uutta lakia rukataan heti kohti palkallisia vapaapäiviä. Ja että työikäiset hoivaajat tulisivat nähdyksi samoin eettisin perustein kuin lapsiperheiden sairaustilanteet.

Olen toiminut skitsofreniaa sairastavan läheiseni etäomaishoitajana viimeiset kaksikymmentä vuotta, ja katson nykyisen ehdotuksen palkattomuudesta itsessään loukkaavana ja arvoiltaan ukinaikaisena, sillä minulle hyvä elämä on paljon muutakin kuin työelämäorjuutta ja taloudellisia arvoja. En voi mitenkään sitoutua kokoaikatyöhön näin armottomilla ehdoilla ja perheeni kustannuksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kysymys kuuluukin, halutaanko etäomaishoitajat ja omaishoitajat ylipäätään mukaan työelämään? Omaishoito ei tarkoita vain puolisoa kotona hoivaavaa vanhusta, vaan hoivaaja on useinkin työikäinen tai opiskelemaan lähtenyt nuori aikuinen.

Entä ymmärretäänkö tämän päivän Suomessa, miten vahvasti hoivatodellisuudesta jälkeenjäänyt politiikka kytkeytyy muihin aikamme ilmiöihin? Voiko työuupumus olla kytköksissä perheen suunnassa joustamattomaan työelämään?

Entä kuinka moni tyytyy materialistisesti vähempään ja on vapaaehtoisesti osa-aikatyötön selvitäkseen etäomaishoitajuuden haasteista?

Saammeko tulevaisuuden työlliset jättämään kotimaakunnan edelleen vihellellen, ja hoitamaan vanhukset sitten lomilla?

Samassa Turun Sanomassa on juttu vanhusten kotihoidosta, joka on kriisiytynyt henkilöstövajeen ja vaihtuvuuden takia.

Mitäpä jos pidettäisiin valtion kanssa yhdessä huolta omistamme ja siihen saisi vielä tukea?

Toki kaltaiseni työnvieroksuja saadaan kokoaikatyöhön romauttamalla sosiaaliturva, mutta sitten savupirtin muijaa on turha pyytää jäämään tänne etelään toteuttamaan omaishoitoa tärkeämmäksi katsottuja elämäntehtäviä.

Tanja Litmanen

akateeminen etäomaishoitaja, osa-aikatyötön

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Angus
No enpä tiedä
Vaikka tuki on niukkaa, niin Suomessahan on mahdollista ryhtyä omaishoitajaksi kokopäiväisestikin. Jos omainen tarvitsee omaistukea päivittäin ja paljon, se lienee järkevin ratkaisu. Etäomaishoito on minulle uusi käsite ja mielestäni melkoinen kummajainen. Voiko sellaista olla niin paljon, että normaali ansiotyö ei onnistu?

Systeemi, jossa suunnilleen omalla ilmoituksella voisi olla palkallisella vapaalla vähintään viikon vuodessa, olisi varmasti hyvin altis väärinkäytöksille, olipa vapaan syy mikä tahansa. Kyllä ainakin pitäisi olla selkeä ja melko yksityiskohtainen lääkärintodistus omaisen lääkäriltä, että miksi omainen tarvitsee väliaikaisesti näin paljon tukea.

Jos taas on kyseessä satunnainen asioiden hoito tai vierailut ja auttelut, niin ne kyllä minusta kuuluvat ihan vain normaalin ihmiselon kirjoon. Jos jokainen voisi hakea melko kevyin perustein (omainen on jotenkin sairas, vammainen tai ihan vain vanha) palkallista vapaata, niin epäilen, kestäisikö Suomen ja yritysten talous sitä.

Tilanteita, joissa palkallinen vapaa olisi hyvin toivottavaa, on muitakin, kuten vaikkapa avioero tai muutto. On toivottavaa, että työnantajan kanssa voi sopia vapaajärjestelyistä stressaavissa ja esim. paljon asiointia vaativissa tilanteissa, mutta homma menee aika mahdottomaksi, jos kaikenlaiset stressit tunnistetaan palkallista vapaata vaativiksi.

Huomautan vielä, että olen itsekin huolehtinut omaisesta melko paljon aikaa vievällä tavalla useita vuosia. En väitä, että se oli aina kivaa tai palkitsevaa, mutta useimmat ihmiset kestävät sellaista ilman palkallista lomaa. Varsinaiset kriisitilanteet ovat sitten eri asia, ja niissä käsittääkseni yleensä saakin sairauslomaa tms. jo nyt.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.