Lukijoilta

Selvitys julkisten hankintojen kokonaisarvosta ja datan hyödyntämisestä

Jorma Saariketo kommentoi (TS 7.4.) ministeri Sirpa Paateron mielipidekirjoitusta (TS 31.3.) julkisten hankintojen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Tutkijaryhmämme on parhaillaan viimeistelemässä tutkimushanketta julkisten hankintojen kokonaisarvosta ja datan hyödyntämisestä. Tutkimus on tehty valtiovarainministeriön aloitteesta ministeri Paateron asettaman Hankinta-Suomi -ohjelman puitteissa.

Vielä julkaisemattoman tutkimusraportin mukaan keskeistä hankintojen kokonaisarvon tarkastelussa on, mitä julkisen hankinnan määritelmään sisällytetään. Määritelmä ei ole yksiselitteinen. Keskeinen rajanveto liittyy siihen, sisällytetäänkö mukaan hankintalainsäädännön mukaisia kynnysarvon alittavia pienhankintoja sekä julkisen sektorin sisäisiä hankintoja.

Alustavien tulostemme mukaan paikallishallinnon julkisten hankintojen arvo oli kokonaisuudessaan noin 28 miljardia euroa vuonna 2018. Kaikkien julkisten hankintojen kokonaisarvo pienhankinnat ja julkisyhteisöjen sisäiset hankinnat mukaan lukien oli noin 47 miljardia euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkisen sektorin sisäisten ostojen arvo oli noin 16 miljardia euroa eli julkisten hankintojen kokonaisarvo kilpailuilta markkinoilta oli noin 31 miljardia euroa. Näistä hankinnoista vajaa neljä miljardia euroa kohdistui julkisille yrityksille; yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä tehtiin hankintoja noin 26 miljardin euron arvosta. Tästä kuntien osuus oli alustavan arvion mukaan noin 14 miljardia euroa.

Hyödynsimme tutkimuksessamme valtion- ja paikallishallinnon avointa ostolaskudataa. Valtakunnallisella tasolla julkisten hankintojen kokonaisarvon voi laskea kansantalouden tilinpidon perusteella, mutta tätä tarkemmat laskelmat ja analyysit vaativat ostolaskudatan hyödyntämistä.

Valtionhallinnon osalta ostolaskudata on avattu, mutta vain osa kunnista on tähän mennessä julkaissut ostolaskudatansa avoimena datana. Hankintoja koskevan datan avaamista tuleekin jatkaa paitsi tarkempien kokonaisarvoa koskevien arvioiden tekemisen myös läpinäkyvyyden kasvun ja datasta jalostettavan tiedon hyödyntämisen mahdollistamiseksi kansallisella tasolla ja hankintayksiköissä. Tämä edellyttää kehittämistyötä ja päätöksiä sekä kansallisella tasolla että hankintayksiköissä.

Selvitys julkaistaan valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa kesäkuun alkupuolella.

Mika Naumanen, erikoistutkija VTT; Janne Huovari, ennustepäällikkö PTT, Maria Merisalo, erikoistutkija VTT

Kirjoittajat ovat ”Julkiset hankinnat – kokonaisvolyymi ja datan hyödyntäminen” tutkimusryhmän jäseniä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​