Lukijoilta

Hallitus unohti sittenkin nuoret – miksi harrastusten jatkamista sisätiloissa ei mahdollisteta?

Monen muun urheilevan nuoren vanhemman tavoin me allekirjoittaneet ajattelemme, että hallitus on lupauksistaan huolimatta pettämässä yli 12-vuotiaat nuoret. Tavoitteena piti nimenomaan olla purkaa rajoituksia niin, että ensin aloitetaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rajoituksista.

Hienoa on se, että etäkoulusta palataan lähiopetukseen, mutta hallituksen exit-strategiasta on nyt kuitenkin kokonaan unohtunut yli 12-vuotiaiden sisällä tapahtuvien harrastusten jatkamisen mahdollistaminen. Esimerkiksi jääkiekkoilijoita, taitoluistelijoita, salibandyn pelaajia tai telinevoimistelijoita ei paljon lohduta se, että harrastustoiminta ulkona saa alkaa toukokuussa, kun tämänhetkisen suunnitelman mukaan sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta saisi jatkua vasta elokuussa.

Tuntuu ihan käsittämättömältä, että aikuisten oikeus mennä juomaan kuppiloihin ja ravintoloihin ajaa ohi lasten ja nuorten oikeuden harrastaa tavoitteellisesti!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yli 12-vuotiaiden sisällä tapahtuva harrastaminen on ollut tauolla alueesta riippuen jo ainakin maaliskuun alusta eikä loppua vieläkään näy. Samaan aikaan pienet lapset ovat saaneet jatkaa harrastuksiaan normaalisti. Kuitenkin pienet lapset liikkuvat ja ulkoilevat jo luonnostaan enemmän kuin teini-ikäiset, joiden liikuttajana ja aktivoijana ohjatulla harrastustoiminnalla ja lukemattomilla urheilu- ja liikuntaseuroilla on iso rooli.

Pelkäämme päättäjien kokonaan unohtaneen, miten iso suojaava merkitys harrastustoimintaan osallistumisella on nuoren elämässä.

Nuorten liikkumattomuudesta ja harrastusten puutteesta on oltu pitkään huolissaan, miksi siis nuorten harrastamismahdollisuudet edelleen evätään, vaikka tautitilanne on parantunut?

Juuri teini-iässä harrastusten päättymiseen on erityisen iso riski eivätkä tämänhetkiset päätökset ainakaan vähennä riskiä.

Pelkäämme päättäjien kokonaan unohtaneen, miten iso suojaava merkitys harrastustoimintaan osallistumisella on nuoren elämässä. Parhaimmillaan harrastukset suojaavat niin mielenterveyden ongelmilta kuin liian aikaisilta päihdekokeiluiltakin.

Nyt tehtävillä päätöksillä on siis hyvin kauaskantoisia vaikutuksia paitsi yksilöllisesti myös kansantaloudellisesti. Ihan ensimmäisenä on nyt pidettävä lupaukset nuorille, joihin rajoitustoimenpiteet ovat muutenkin iskeneet kaikkein kovimmin.

Arvoisa Sanna Marin ja muut päättäjät. Päästäkää nuoret takaisin harrastamaan!

nuorten kiekkoilijoiden äidit Turun alueen jääkiekkoseuroista (TPS, TuTo, Kisurit, RNK, VG-62)

Johanna Syrjänen, Ina Vahalahti, Leea-Johanna Lindström, Saiju Koskelo, Nina Mehtomaa, Elina Uotila, Johanna Jokiharju, Maiju Valli, Mia Pöyhönen