Vastuu Turun peruspalveluista on poliitikoilla
Muutosjohtaja Antti Parpo totesi (TS 21.3.) Varsinais-Suomen sote-keskustelun olevan laimeaa, koska valmistelussa ei jaeta valtaa. Uudistusta on vatvottu lähes 15 vuoden ajan ja tällä kertaa mennään palvelut edellä ja hallintohimmelit tulevat perässä.
Maakunnasta puuttuu erillinen sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksen valmisteluorganisaatio ja kuntien yhteistyötä tehdään verkostomaisesti. Varsinais-Suomen maakuntaliitto on syksyllä asettanut poliittisen sote-seurantaryhmän, joka nimensä mukaisesti ei valmistele eikä tee päätöksiä. Turulla ei ole omaa poliittista ohjaus- tai valmisteluryhmää.
Olen itse useampaan otteeseen peräänkuuluttanut Turun poliitikkojen osallistumista sote-uudistuksen valmisteluun. Eikö juuri palvelujen kehittäminen ole asia, johon poliittisten päättäjien tulisi osallistua, jota ohjata ja antaa panoksensa jo valmisteluvaiheessa? Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vielä tulevien vuosien aikana Turun kaupungin perustehtäviä, joista päätökset tehdään Turussa.
On todella huolestuttavaa, että uudistusta ei kuitenkaan valmistella millään poliittisella foorumilla. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kuntalaisille palveluja, jotka nostetaan tärkeimmiksi, jopa koulutuksen edelle. Nämä keskeiset osa-alueet eivät häviä, vaikka vastuu niistä joidenkin vuosien kuluttua hallinnollisesti siirtyy hyvinvointialueisiin.
Seuraavissa kuntavaaleissa valitut valtuutetut, poliitikot, päättävät siitä, miten Turussa peruspalvelut sosiaali- ja terveyspuolella hoidetaan, miten niitä kehitetään ja miten palvelut taataan turkulaisille. Vastuu siitä, että turkulaiset saavat jatkossakin hyvät palvelut, ei häviä.
Sairaanhoitopiirin intressissä on erityissairaanhoidosta huolehtiminen ja Tyksin osaamisen ja reviirin puolustaminen. Turun kaupungin intressissä on, miten perusterveydenhoidosta ja sosiaalihuollosta huolehditaan tulevaisuudessa ja miten erikoissairaanhoito kytketään niihin.
Peräänkuulutan huolestuneena sote-uudistuksen valmistelua Turussa poliittisella tasolla. Vastuullinen politiikka on osallistumista siihen, miten tulevat sosiaali- ja terveyskeskukset luodaan, päättämistä siitä, tuleeko Turun kaupunki itse tuottamaan palveluja, annetaanko ne yksityisen tai kolmannen sektorin tehtäväksi ja miten Turku haluaa osallistua uuden hyvinvointialueen kilpailutuksiin.
Virkamiespuolella tehty ansiokas valmistelu muun muassa tietojärjestelmien yhdistämiseksi ja muun muassa suunnitelmat siitä, miten digiklinikka toimii ovat asioita, joita tulee kehittää sote-uudistuksesta huolimatta. Paikallisten poliittisten päätösten ja ohjauksen kautta virkakoneisto toteuttaa uudistusta, ei päinvastoin.
Ulla Achrén
kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja (r)