Länsirajan avaaminen lisäsi huumeiden käyttöä Suomessa
Elettiin vuoden 1994 syksyä, olimme Suomi: Ei EU ry:n kokouksessa Lahdessa. Mukana siellä oli muun muassa rajavartija Ilomantsista. Hän oli jäänyt eläkkeelle saman vuoden kesällä.
Itku silmissä hän kertoi, miten jo niinkin varhaisessa vaiheessa Suomen länsirajalta oli vähennetty rajavartijoita. Vielä ei oltu käyty edes neuvoa antaneessa kansanäänestyksessä siitä, liitymmekö Euroopan yhteisöön vai jäämmekö ulkopuolelle.
Rajavartija sanoi, että Suomi joutuu huumeongelmien takia suuriin vaikeuksiin, täällä länsirajoilla ei olla enää estämässä rajojen yli tuotavia huume-eriä. Hän sanoi myös, että lapsemme ja lastenlapsemme tulevat kärsimään huumeista, niitä kun voidaan tuoda matkalaukussa maahamme kenenkään estämättä.
Turussa tämä huoli näkyi heti seuraavan vuoden aikana, täällä kuoli huumeisiin lähes 20 nuorta henkilöä. Silloin annettiin ymmärtää huumeiden tulevan itärajan takaa, mutta se oli tarkoituksenmukaista harhautusta, sillä länsirajalta ei voinut tulla mitään pahaa. Syytä ei voitu laittaa avoimen länsirajan aiheuttamaksi, koska EU-alueelta ei voinut tulla mitään pahaa. Totuus on nyt kuitenkin toinen.
Meillä Suomessa oltiin eletty hyvinkin suojattua elämää. Tänne ei päässyt kuin lentäen tai meritse. Rajojen hallinta oli helppoa, kun rajavalvonta oli ulkorajoilla riittävän tehokasta. Itärajan ylittäminen on koko ajan ollut valvottua.
Nyt on jälleen kerran muistutettava, ettei EU ollut meille välttämättä kaikin puolin hyvä päätös.
Lieneekö parempaa tulossa vai onko tämä huumeongelma jatkuvaa, Hollanti on osoittanut paikkansa tässä negatiivisessa asiassa.
Toivottavasti asia tästä ei enää pahene, sillä sitten ollaan todella suuressa, kansakuntaa uhkaavassa vaarassa, esimerkkejä on maailmassa paljon.
"Jottai tarttis tehrä", kuten Koivistolla oli tapana sanoa, kun asioissa oli korjattavaa.
Jouko Laakso
(ps)