Lukijoilta

Nuoret tarvitsevat läsnä olevaa aikuista myös virka-aikojen ulkopuolella

VEERA KORHONEN
Nuoren tarve apuun ei rajoitu kello 8–16 väliselle ajalle, muistuttavat kirjoittajat.
Nuoren tarve apuun ei rajoitu kello 8–16 väliselle ajalle, muistuttavat kirjoittajat.

Keväällä 2020 korona sulki nuorilta monet palvelut ja paikat, joissa nuorilla on ollut mahdollisuus kasvuun ja toimintaan turvallisen aikuisen läsnä ollessa. Tilanteen ja siihen liittyvän epävarmuuden jatkuessa perheet ovat ilmaisseet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, miten haastavaa arjesta on tullut ja miten yksin osa perheistä on jäänyt eristäytymisen ja epävarmuuden jatkuessa.

Lapset ja nuoret ovat tämänhetkisen tiedon mukaan yksi niistä ryhmistä, joita korona eniten koettelee. Niin viranomaisten kuin kansalaistoimijoidenkin tulisi erityisesti ottaa toiminnassaan huomioon tämän ryhmän haavoittuvuus ja oikeus erityiseen tukeen ja suojeluun.

Kaikkien nuorten parissa työskentelevien tulisi pohtia, miten olisi mahdollista järjestää toiminnot niin, että jokaiselle nuorelle turvataan oikeus läsnä olevaan ja välittävään aikuiseen myös virka-aikojen ulkopuolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nuoren tarve apuun ei rajoitu kello 8–16 väliselle ajalle. Erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin voi tulla tilanteita, joista nuori ei selviä omin voimin. Tämän olemme saaneet todeta useaan otteeseen Punaisen Ristin Nuorten turvatalolla sen kolmekymmentävuotisen historian aikana.

Erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin voi tulla tilanteita, joista nuori ei selviä omin voimin.

Turvatalon työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kulkeneet useamman tuhannen nuoren kanssa hetken matkaa, tukien ja auttaen sekä nuoria että heidän perheitään ja lähiyhteisöjään myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Tilapäinen majoitus, keskusteluapu sekä muihin tuen tarpeisiin räätälöidyt työmuodot ovat vuosien varrella kehittyneet ja muotoutuneet tilanteen mukaan, joustavasti ja ajan henkeä seuraten.

Päätimme heti viime keväänä koronarajoitusten alettua laajentaa Nuorten turvatalon aukioloaikoja niin, että saatoimme tukea ja neuvoa nuoria ja perheitä vuorokauden ympäri.

Palvelemme Turussa toistaiseksi 24/7, mikä toivoaksemme sekä lisää nuorten mahdollisuuksia että madaltaa kynnystä yhteydenottoon. Meidät löytää verkosta sekä sen lisäksi meillä on ovi auki ja tarjolla kuppi kuumaa nuorille ja heidän perheilleen silloin, kun arkeen tarvitaan kanssakulkijaa.

Mikään taho ei kuitenkaan yksin pysty vastaamaan nuorten tuen tarpeeseen. Julkisen sektorin ja kansalaisjärjestöjen pitkäjänteinen yhteistyö on edellytys sille, että voimme auttaa nuoria ja perheitä silloin kun he apua eniten tarvitsevat. Jokaisella nuorella ja hänen läheisellään on oikeus turvallisiin ihmisiin ja yhteisöihin!

Marina Stubb

johtaja

Susanne Etholen-Rättö

koordinaattori

Punainen Risti Nuorten turvatalo Turku

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​