Lukijoilta

Turun kaupungin perusterveydenhuoltoon on saatava lisää syömishäiriöosaamista

TONI KOSKINEN
Aikuisikäisten syömishäiriöiden hoitokokonaisuudessa on kirjoittajan mielestä huomattavia puutteita sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.
Aikuisikäisten syömishäiriöiden hoitokokonaisuudessa on kirjoittajan mielestä huomattavia puutteita sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.

Olen työskennellyt Turun alueella 25 vuoden ajan aikuisten syömishäiriöitä sairastavien kanssa opiskeluterveydenhuollossa, vapaaehtoisena kolmannella sektorilla, yksityispuolella sekä vuodet 2015–2019 Turun kaupungin palveluksessa.

Kokemuksesta tiedän, että aikuisikäisten syömishäiriöiden hoitokokonaisuudessa on kaikki nämä vuodet ollut huomattavia puutteita niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa. Näistä puutteista olen ilmaissut huoleni TS:n julkaisemissa mielipidekirjoituksissa (vuonna 2018 "Hätähuuto aikuisikäisten syömishäiriöitä sairastavien puolesta" ja vuonna 2019 "Turku voisi olla aikuisten syömishäiriöhoidon edelläkävijä").

Hoitokokonaisuuden kehittämistä ei surukseni ole toistaiseksi tapahtunut.

Syömishäiriöt ovat yleisiä mielenterveyden häiriöitä, joihin liittyy poikkeavan syömiskäyttäytymisen lisäksi psyykkisen, fyysisen tai sosiaalisen toimintakyvyn häiriintyminen. Syömishäiriöiden määrät ovat maailmanlaajuisesti huolestuttavasti lisääntyneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan (Silen ym. 2020) joka kuudes suomalaisnainen (17,9 %) ja joka neljäskymmenes mies (2,4 %) on kärsinyt syömishäiriöstä varhaisaikuisuuteen mennessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syömishäiriöt jäävät valitettavan usein kuitenkin tunnistamatta, koska sairastavien enemmistö on aikuisikäisiä, normaali- tai ylipainoisia, joilla vakava aliravitsemustila ei näy päällepäin. Hoitamattomina tai riittämättömällä hoidolla syömishäiriöillä on ikävä taipumus muuttaa muotoaan ja komplisoitua.

Pitkänkin sairastamisen jälkeen syömishäiriöstä voi kuitenkin toipua. Muutosta parempaan ei saada muutamissa kuukausissa, vaan toipuminen on hidas prosessi, joka kestää vuosia.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin tartutaan, sitä parempi on toipumisennuste. Sairaus kuormittaa aina myös läheisiä, joiden tuki on kaikenikäisille sairastaville tärkeää.

Eduskunnan syömishäiriöyhteistyöryhmän 10.11.2020 järjestämän "Tunnistamisen haasteet" -webinaarin pohjalta esitettiin Suomessa tarvittavan:

1. Panostusta ennaltaehkäisevään työhön äitiys- ja lastenneuvoloissa, sosiaalitoimessa sekä nuorisotyössä.

2. Riittävää resursointia ja hyvin toimivia peruspalveluja.

3. Nykyistä nopeampaa hoidon aloitusta perusterveydenhuollossa.

4. Psykososiaalisten hoitojen parantamista perusterveydenhuollossa matalan kynnyksen lähetteettömiä yksikköjä perustamalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.2.2021 tekemän päätöksen mukaan Turussa aloittaa vuoden 2021 aikana toimintansa aikuisten mielenterveys- ja päihdeyksikkö, jonka "toiminnan tavoitteena on parantaa turkulaisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta ja laatua sekä kehittää organisaatioiden välisiä hoitoprosesseja ja yhteistyötä. Keskeistä on puuttua nopeasti tilanteisiin, jotka pitkittyessään voivat merkittävästi vaikeutua ja aiheuttaa laaja-alaista ja pitkäkestoista haittaa".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onhan kyseisen yksikön toiminnan suunnittelun ja organisoinnin yhteydessä huomioitu, että sekä perusterveydenhuollossa että uudessa yksikössä tulee olla tarjolla osaamista kaikenlaisten syömishäiriöiden tunnistamiseen, kykyä ottaa syömisongelmat puheeksi sekä valmiuksia toteuttaa syömishäiriöhoitoa?

Kokemuksesta tiedän, että moni sairastava on nykytilanteessa vasta vuosien epämääräisen oireilun jälkeen ja todella huonokuntoisena sekä masentuneena saanut tk-lääkäriltä lähetteen aikuispsykiatrian mielialahäiriölinjalle, jossa sielläkään ei ole syömishäiriötä tunnistettu eikä potilas ole tullut autetuksi.

Ollaanko Turussa vihdoin pääsemässä tilanteeseen, jossa syömishäiriöt ovat automaattisesti osa mielenterveysongelmien kokonaisuutta, hoitoon pääsy on helppoa, nopeaa ja syömisellä oireileville on keskitetysti tarjolla laadukasta, asiantuntevaa palvelutarpeen arviointia, jatkohoidon suunnittelua ja hoitoa?

Syömisen ongelmat varhain tunnistamalla ja niihin puuttumalla ehkäistään sairauden yksilölle aiheuttamaa kärsimystä. Lisäksi vähennetään erikoissairaanhoidon kustannuksia, joita nykyisellä Turku-strategiallakin tavoitellaan.

Uusia resursseja ei tarvita, sillä osaajat ovat jo kaupungin palveluksessa, heidät tulee vain koota osaksi uutta yksikköä.

Mikäli syömishäiriöiden hoitokokonaisuuden kehittämiseen kaivataan yhteistyökumppaneita, edustamani kolmannen sektorin toimija, vuonna 1993 perustettu Lounais-Suomen Syli ry lähtee mielellään pitkällisen kokemuksensa pohjalta mukaan.

Sirkku Mikkola

TtM (hoitotyön asiantuntija), psykofyysinen fysioterapeutti

Lounais-Suomen Syli ry:n puheenjohtaja

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syömishäiriöliitto Syli ry:n hallituksen jäsen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​