Lukijoilta

Kansalaisaloite uudisti huumekeskustelun

ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Kansalaisaloite kannabiksen rangaistavuuden poistamiseksi aloitti aivan uudenlaisen kansallisen keskustelun huumepolitiikasta ja sen perusteista. TS:ssa 28.2. ja 7.3. julkaistuissa artikkeleissa, pääkirjoituksessa 2.3. sekä mielipidekirjoituksessa 4.3. käsiteltiin kansalaisaloitetta. Haluan antaa muutaman lisäkommentin aloitteen tekijöiden puolesta.

Eduskunnan lakivaliokunnan kuulemistilaisuudessa 17. helmikuuta alan huippuasiantuntijat yksimielisesti totesivat 50 vuotta sitten säädetyn käytön kriminalisoinnin olevan perustuslaillisten perusperiaatteiden vastainen: ainoastaan itseä vahingoittavasta teosta ei pidä rangaista eikä ihmisen rankaisemista pidä käyttää välineenä jonkin toisen rikoksen paljastamisessa. 2000-luvulla rankaiseminen pitää perustella tutkittuun tietoon perustuen ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Asiantuntijoiden arvion mukaan käytön kriminalisointi ei tänä päivänä läpäisisi perustuslakivaliokunnan käsittelyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka kiertää tämän oikeusvaltioperiaatteen vetoamalla Lapsen oikeuksien sopimukseen. Dekriminalisaatio ei ole mitenkään Lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen. Päinvastoin perusoikeuksiin puuttuminen pitää pystyä perustelemaan, ja huumepolitiikan tulee perustua tutkittuun tietoon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Yksityisestä inhon tunteesta ei voida johtaa yleistä moraalia.

Yleisesti ottaen nuoriso voi paremmin kuin aiemmat sukupolvet, eikä kannabiksen käytön yleisyydessä alaikäisten keskuudessa ole 2000-luvulla tapahtunut mitään nousua. Sen sijaan alaikäisten rankaiseminen huumerikoksista on moninkertaistunut 2000-luvulla.

Lapsen oikeuksien sopimus on sen 30 vuoden voimassaolon aikana ollut yksi huumedebatin keppihevosia, mikä näkyy resurssien jaossa, jossa kriminaalivalvonta on aina vetänyt pisimmän korren.

THL:n tutkijaprofessori Pekka Hakkarainen arvioi kuulemistilaisuudessa yhteiskunnan käyttävän resursseja huumeiden kriminaalivalvontaan viisi kertaa enemmän kuin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Koska emme tarkkaan tiedä kriminaalivalvonnan kustannuksia, emme pysty arvioimaan kriminaalivalvonnan kustannustehokkuutta ja tämä on luonut tilaa tyhjälle moraalipuheelle.

Raittiuden ystävien puheenjohtaja professori Martti Vastamäki esittää (TS mielipiteet 4.3.) jälleen hätkähdyttäviä lukuja Coloradossa toteutetun kannabiskaupan laillistamisen aiheuttamasta katastrofista.

Vastikään Virginian osavaltio laillisti kannabiskaupan 16. osavaltiona Yhdysvalloissa. Viime joulukuussa Yhdysvaltojen kongressin alahuone äänesti kannabiksesta ensimmäisen kerran 50 vuoteen. Tällä kertaa äänestystulos oli laillistamisen puolesta, ja seuraavaksi laillistaminen etenee senaattiin ja sitten presidentin allekirjoitettavaksi. Meksiko kerinnee laillistamaan ennen sitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä vallitsee selvä ristiriita Vastamäen esittämien lukujen ja Yhdysvaltojen todellisuuden välillä. Huumekeskustelua on vuosikymmenet vaivannut ns. ristiriitaisten tutkimustulosten ongelma.

Kieltolaki alkoi 50 vuotta sitten, ja vastakkainasettelu ei ole enää tätä päivää. Keskustelun osapuolet jakavat tällä hetkellä saman näkemyksen siitä, että kieltolaki ei ole estänyt nuorisoa kokeilemasta, käyttämästä ja kasvattamasta kannabista.

Kansalaisaloitteemme sai liki 60 000 allekirjoittajaa, 300 000 suomalaista käyttää kannabista vuosittain ja miljoona on ainakin kerran eläissään kokeillut sitä.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli liki 36 000 huumausainerikosta eli 20 prosentin kasvu edellisvuodesta, ja suurin osa on kannabikseen liittyviä vähäisiä tekoja. Kuinka paljon on tarpeeksi? 300 000 ? Miljoona?

Vuosikymmeniä kriminaalivalvonnan roolia on yliarvostettu ja sosiaalipsykologisia keinoja aliarvioitu huumeongelman hoidossa. Jälkipolvet kantavat tätä historiallista painolastia eurooppalaisittain korkeana huumekuolleisuutena.

Alan asiantuntijoiden lisäksi mm. YAD, EHYT, Asianajajaliitto ja Terveydenhoitajaliitto ovat julkistaneet kannanottonsa vaatien rankaisemisen lopettamista ja resurssien suuntaamista tehokkaiksi todettuihin politiikan muotoihin.

Aloitteen tarkoituksena on ollut kaikista eniten käytetyn kannabiksen erottaminen muista huumeista, koska tämä vähentäisi oikeuslaitoksen työtaakkaa ja suuntaisi sen resursseja yhteiskunnan kannalta tehokkaammin. Mutta tämä ei tietenkään sulje pois mahdollisuutta dekriminalisoida kaikkien huumeiden käyttö. Eikä tämä ole este laittaa lasten ja nuorten asema ja hoitosektori kuntoon nyt kun tilanne on akuutti. Tämä olisi pitänyt tehdä jo 50 vuotta sitten rankaisevan politiikan vastapainoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koronapandemia on opettanut, että tarpeellisia uudistuksia voidaan toteuttaa nopeastikin, jos siihen löytyy poliittista tahtoa. Nyt sitä näyttää löytyvän.

Luotamme THL:n tarjoamaan tutkimustietoon koronan torjunnassa, joten miksi emme luota siihen huumeongelman hoitamisessa?

Risto Mikkonen

VTK, Turun seudun kannabisyhdistyksen puheenjohtaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (25)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Leevi
"Kalteva pinta"
Huumeiden käytön aloitus johtaa aina siihen, että siitä seuraa himo käyttää yhä uudelleen.
Monien kirjoituksista päätellen saa sen käsityksen, että kannabis olisi turvallinen, jonka käytöstä ei olisi ongelmia. Turha on itseään pettää, sillä käyttö johtaa väkevämpiin aineisiin, jonka seurauksena tie johtaa hautausmaalle. Miksi tästä asiasta joudutaan yhä uudelleen puhumaan?? Ei kannata pettää itseään ja vähätellä kannabiksen turvallisesta käytöstä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Alf
Paradoksi
Todella mielenkiintoinen ristiriita tässä yhteiskunnassa on siinä, että viinaa kaksin käsin kiskova alkoholiongelmainen ihminen luokitellaan sairaaksi...mutta satunnainen kannabiksenkäyttäjä oikopäätä rikolliseksi. Alkoholikin on nimittäin huumausaine, vieläpä vahva sellainen. Sen laillisuus ei valitettavasti muuta tätä tosiasiaa miksikään.

Vai onko ns. "huumeidenkäyttäjien" yhteiskunnallinen rooli vain toimia eräänlaisina sylkykuppeina, jotta me "laillisen nautintoaineen" (lue: alkoholin) käyttäjät voisimme paukuttaa heitä lakikirjalla päähän ja pitää valheellisen illuusion omasta paremmuudestamme?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ari Hyvönen
Vast: Paradoksi
Alkoholilla ja huumausaineilla ei ole mitään tekemistä keskenään vaikka vaikutus ja käyttötarkoitus on hieman saman suuntainen. Alkoholistille riittää alkoholin käyttö ja loppuvaiheessa hyvinkin pienet prosentit vaikuttaa. Huumeissa asia menee päinvastoin, on saatava enemmän ja vahvempaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Paradoksi
Alkoholi on päihde siinä kuin muutkin huumeet. Se, ettei sitä nimitetä huumeeksi, on lähinnä makuasia.

Alkoholistiksi kehitytään käyttämällä alkoholia yhä useammin ja yhä suurempia määriä. Osalle alkoholisteja ei riitä alkoholin käyttö, vaan alkoholi on se kuuluisa "portti" muihin päihteisiin ainakin yhtä lailla kuin kannabis. Kuinka moni on aloittanut huumeiden käytön ja jatkanut sitä käyttämättä koskaan alkoholia? Eiköhän tavallinen kehityskulku ole alkoholista eteen päin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Ristiriitaa?
"Huumekeskustelua on vuosikymmenet vaivannut ns. ristiriitaisten tutkimustulosten ongelma." Niin on, mutta tässä kirjoituksessa toteamus on epäloogisessa yhteydessä.

Coloradosta on saatavilla tutkimustuloksia (nekin muuten hieman ristiriitaisia, jos tarkoitus on todistaa, että huumeiden dekriminalisointi on pahaksi). Sen sijaan muut Mikkosen mainitsemat asiat USA:sta eivät ole tutkimustuloksia vaan ihan vaan uutisia. Siis että Virginia dekriminalisoi ja että kongressissa äänestettiin (en kylläkään ole tarkistanut näitä faktoja). On aika epäjohdonmukaista todeta, että "Tässä vallitsee selvä ristiriita Vastamäen esittämien lukujen ja Yhdysvaltojen todellisuuden välillä.", siinä rinnastetaan aivan erilaisia asioita. Vastamäen esittämät luvut ovat tutkimuksien mukaan totta, samoin on totta, että Virginia dekriminalisoi ja kongressissa äänestettiin; ei siinä mitään ristiriitaa ole. Sikäli kuin on, niin ehkä USA:n huumepolitiikassa, kun yhtäältä julkaistaan hyvin negatiivisia tutkimustuloksia dekriminalisoinnista ja toisaalta viedään dekriminalisointia eteen päin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Ristiriitaa?
Yksi asia ainakin vaivaa huumekeskustelua. Eli olkiukkojen pieksentä. Kansalaisaloitteessa kyse on käytön rangaistavuuden poistamisesta. Tätä vastustavat puhuvat propagandassaan kuitenkin myynnin sallimisesta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Miksi?
Miksi meillä tällaisia "kannabisyhdistyksiä" edes sallitaan? Tuossa edellä olevassa jutussa Mikkonen kääntää kaikki esittämänsä asiat todellisuuden vastaisiksi. Huumeiden käytön lisääminen ei ole koskaan saanut mitään hyvää aikaan. Se on aina johtanut rikollisuuden kasvuun ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että sallitun miedon aineen jälkee siirrytään vahvempiin ja niiden käyttö edellyttää rikollisuutta. Vaikka maassamme kannabis sallittaisiin ja sitä jaettaisiin kaikissa kaupoissa se ei osalle käyttäjiä riittäisi. Iso, merkittävän iso osa siirtyisi vahvempiin aineisiin ja taas oltaisiin tilanteessa, että joku vahvempi aine pitäisi vapauttaa. Kaikkein vaarallisin väite tuossa Mikkosen sepustuksessa on, että alaikäisten rangaistusten määrä olisi kasvanut jostain muusta syystä kuin käytön lisääntymisestä, käytön kasvu ja rangaistusten määrän kasvu kulkevat ns käsi kädessä. On myös hyvä huomata, että viime aikoina julkisuutta saaneet ikävät tapaukset liittyvät eneimmiltään huumeisiin. Huumeiden käytön vähentämiseen tehokkain keino on huumekaupan lopettaminen. Tähän tarvitaan lainsäädäntöä mikä estää rikollisten luikertelun vapaaksi. Huumekaupan lopettamiseen mm Indonesia on näyttänyt hyvän tepsivän keinon.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Miksi?
Muuta "huumeiden käytön lisääminen" lauseeksi "Huumeidenkäyttäjien jahtaaminen". Ja kalteva pintakin on että "Koska mitä enemmän huumeita käyttäviä jahdataan, sitä syvemmälle koloihinsa he piiloutuvat ja sitä vähemmän he pyrkivät hoitoon".
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.