Lukijoilta

Ovi vihdoin avoinna jätehuollon kokonaisvaltaiselle kehittämiselle?

Siirtyminen kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen on ollut lounaisessa Suomessa viranomaiskäsittelyssä viisi kertaa. Viisi kertaa päätös on kuitenkin ollut asiantuntijaselvityksiin pohjautuvan esityksen vastainen. Yhtä monta kertaa päätös on testattu oikeusasteissa ja palautettu bumerangina takaisin.

Onko Lounais-Suomessa keksitty ikiliikkuja, vai päättyykö jätehuollon kehittämistä jarruttava pallottelu vihdoin? Asia on 18.2 Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan käsittelyssä jälleen kerran.

Selvityksissä on todettu, että pirstaleinen jätehuoltomalli on asukkaille kallis ja epätasa-arvoinen, eikä mahdollista kiertotalouden suunnitelmallista kehittämistä ja kierrätystavoitteiden saavuttamista.

Olemassaolomme perusteita ravisuttavat ilmastonmuutos ja lajikato vaativat rivakoita muutoksia toimintatapoihin yhteiskunnan eri aloilla. Suomi on sitoutunut EU:n yhdyskuntajätehuoltosektorille asettamiin, asteittain kiristyviin kierrätysastetavoitteisiin (65 % vuonna 2035). Jos tavoitteita ei saavuteta, uhkaavat suomalaisia miljoonasakot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirittävää riittää: tilastojen mukaan yhdyskuntajätteestä materiaalikierrätykseen päätyy edelleen reilusti alle puolet.

Toivottua positiivista kehitystä ei näy myöskään Innolinkin seudulla vastikään toteuttamassa tutkimuksessa: asukkaiden ilmoittama jätteiden lajitteluaktiivisuus junnaa paikoillaan.

Ratkaisua odotettiin pitkään valmistelussa olleesta jätelakiuudistuksesta, jossa jätehuollon suunnittelu haluttiin mahdollistaa kokonaisuutena. Lähtökohtana oli kunnan järjestämä jätteenkuljetus.

Tuloksia on odotettavissa, kun pakkausten tuottajat ja kunnat velvoitetaan tiiviiseen yhteistyöhön pakkauskierrätyksen tehostamiseksi. Lajittelu helpottuu, kun palvelut tuodaan lähemmäs asukasta.

Lakiesityksen mukaan kaksoisjärjestelmä lakkaa erilliskerättävien jätteiden osalta, ja jatkossa pakkausjätteiden ja biojätteiden kuljetukset kilpailuttaa kuntien jäteyhtiö. Lisääntyvä jätteiden keräys tarkoittaa samalla kuljetusyrittäjille lisää työtä ja liiketoimintaa.

Lakiesityksen mukaan kaksoisjärjestelmä on kuitenkin säilymässä sekalaisten yhdyskuntajätteiden osalta. Tämä tarkoittaa, että polttokelpoinen jäte olisi edelleen alueellisella päätöksellä mahdollista jättää kiinteistönhaltijan järjestämäksi, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Ja jo viidesti päätös on palautettu oikeuskäsittelyistä riittämättömien perustelujen vuoksi. Jos sama päätös tehdään seudulla kuudennen kerran, on linjaus asukkaille epäreilu ja sekava.

Mitä vaikutuksia kiinteistön omistajalle olisi siitä, että yhden jäteastian tyhjennyksistä sovitaan eri toimijan kanssa kuin muiden pihan jäteastioiden? Kuinka paljon kaksi rinnakkaista järjestelmää nostaisi jätehuollon hintaa asukkaalle?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seudun asukkaista 90 % pitää jätehuoltoa kunnan peruspalveluna, joka tulee suunnitella ja järjestää kokonaisuutena (Innolink 2021). Asukkaiden kanta tukee Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan käsiteltävänä olevaa esitystä, jonka mukaan koko seudulla siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Käsillä on tilaisuus avata ovi jätehuollon kokonaisvaltaiselle kehittämiselle.

Miia Jylhä

tutkimus- ja kehitysvastaava

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​