Lukijoilta

Varhaiskasvatuksen laatua on pysyvä, jaksava ja osaava henkilökunta

RIITTA SALMI
Työntekijän hyvinvointi ja oikea resursointi varhaiskasvatukseen on lapsen oikeus, muistuttaa kirjoittaja.
Työntekijän hyvinvointi ja oikea resursointi varhaiskasvatukseen on lapsen oikeus, muistuttaa kirjoittaja.

Päiväkodeissa voidaan huonosti, kertoi Turun Sanomat 24.1. Yli 300 varhaiskasvatuksen ammattilaista vastasi TS:n kyselyyn. Vastauksista paljastuu rajuja syytöksiä varhaiskasvatuksen laiminlyönneistä.

Ilta-Sanomat julkaisi 27.1. jutun ”sellaista, mitä varhaiskasvattaja haluaisi sanoa työstään, mutta ei uskalla”. Turun Sanomissa 31.1. 14 vuotta varhaiskasvattajana työskennellyt kuvasi tuntojaan (”Liian isot lapsiryhmät uuvuttavat päiväkodin henkilöstön”).

Yksityistenpäiväkotien johtajat tietävät, että varhaiskasvatuksen laatua on pysyvä, jaksava ja osaava henkilökunta. Turun Seudun yksityiset päiväkodit ry edustaa paikallisia toimijoita ja on perustettu vahvistamaan laadukasta työtä neuvottelemalla yhteisesti kaikkien yksityisten päiväkotien taloudellisista toimintaedellytyksistä kuntien kanssa.

Olemme ylpeitä työstämme ja työntekijöistämme. Työntekijän hyvinvointi ja oikea resursointi varhaiskasvatukseen on lapsen oikeus. Hyvinvoiva työyhteisö on luovan ja laadukkaan varhaispedagogiikan tae.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lapsen oppimisen edellytykset rakennetaan varhaiskasvatuksessa. Haluamme tehdä työmme hyvin lasten ja perheiden kanssa, he ovat valinneet meidät.

Kunnat ovat myös meidän kumppaneitamme. Kunnat valvovat toimintaamme kuukausittain ja raportoimme kaksi kertaa vuodessa näille selvityksen henkilöstön kelpoisuudesta, täydennyskoulutuksesta, työskentelyolosuhteista, lapsen varhaiskasvatussuunnitelman noudattamisesta, turvallisuudesta ja viranomaistarkastuksista.

Jotta voimme tarjota pysyvää ja luotettavaa kumppanuutta perheille, omille työntekijöillemme ja kunnille, meidän pitää saada ennakoitava ja turvallinen suhdetoiminta kunnan viranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin. Kunnan pitää voida luottaa, että teemme työmme niin kuin olemme sen kanssa sopineet ja varhaiskasvatuspalvelun tuottajan pitää voida luottaa taloudellisten toimintaedellytysten reiluun sopimiseen.

Yksityinen on lähes aina kunnan omaa tuotantoa edullisempaa veronmaksajille.

Usein kuulee sanottavan, että yksityisillä toimijoilla on valikoituneet perheet. Näin sanomalla tarkoitetaan ns. “helppoja perheitä”, joilla ei ole avun tai tuen tarvetta.

Tiedämme, että lapsen kasvussa ja kehityksessä voi olla haasteita riippumatta perheiden taloudellisesta tilanteesta tai kulttuuritaustasta. Tiedämme, että kuka tahansa vanhempi voi uupua ja perhe tarvitsee erityistä tukea jaksaakseen vaativaa pikkulapsiarkea. Parisuhde voi olla tiukoilla tai toisen aikuisen tuki puuttuu kokonaan.

Kohtaamme ja tuemme perheitä kaikissa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa päivittäin.

On totta, että yksityisillä on valikoituneita perheitä. He ovat tiedostaneet vaativan elämäntilanteen merkityksen ja sen vaikutukset lapsiin. He ovat kiinnostuneita lastensa kasvusta ja kehityksestä. He osaavat pyytää apua ja ottaa sitä vastaan. He tietävät, että yksityiset päiväkodit haluavat palvella asiakasta. Kasvatamme lapsia tulevaisuuden toimijoiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun lapsi tarvitsee erityistä tukea kasvuunsa, on inhimillistä ja kustannustehokasta antaa sitä varhaiskasvatuksessa heti, kun tuen tarve havaitaan. Näin vahvistetaan samalla perheiden hyvinvointia. Työ tarvitsee osaavat ja motivoituneet työntekijät.

Erityinen tuki pitää resursoida yhtäläisenä kaikille kunnan lapsille. Sen ei kuulu olla muilta varhaiskasvatuksen lapsiryhmiltä pois, vaan tuen tarvitsijalle lisää. Nykyinen käytäntö ei palvele oikea-aikaisen avun saamista eikä lapsen etua.

Esimerkiksi Turku maksaa 90 % palvelusetelin täydestä arvosta, kun lapsi on hoidossa 35 h/vko, koska se katsoo, että tämä on lyhyt hoitoaika. Käytännössä se on lapsen täysi työpäivä ja edellyttää kokopäiväisen henkilökunnan. Näin palveluntuottaja joutuu toimimaan sovittua pienemmällä rahalla. Joskus tähän tulee lisätuen tarve, jota kunta ei myöskään huomioi kuluna.

Laki määrää neljää alle 3-vuotiasta lasta kohden yhden työntekijän. Palvelusetelillä kunnat “ostavat” kuitenkin vain 0,75 työntekijän työpanoksen näille lapsille, kun lain vaatima suhdeluku on 1,25.

Käytännössä lapsilla on aikuisten työpäiviä pidempiä hoitopäiviä, jolloin jokapäiväinen epävarmuus suhdeluvusta on suuri. Toivotaan, ettei muutoksia tule hoitoaikoihin, että pysytään laillisen rajoissa. Monesti joudutaan venymään. Päiväkodin työntekijä voi harvoin olla varma siitä, että pääsee lähtemään, kun työaika loppuu.

Arjessa on tilanteita, jolloin varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa kuvatut laajat oppimisen ja pedagogisen tuen tavoitteet eivät kaikilta osin ole saavutettavissa. Nykyinen henkilöstömitoitus ei aina yksinkertaisesti riitä ja tämän seuraukset heijastuvat kouluvuosiin asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silti kuulen useimmiten työntekijöiden iloitsevan työpäivästään, nauttivan lapsen oppimisesta yhdessä hänen kanssaan.

Educa-messuilla 29.-30.1. myönnettiin Vuoden opetusteko -palkinto hyvästä käytännön pedagogiikasta. Tänä vuonna palkinnon sai yksityisessä päiväkodissa työskentelevä varhaiskasvatuksen henkilökunta.

Teemme hyvää työtä tänään ja uskomme tulevaisuuteen.

Henna Junttila

puheenjohtaja

Turun Seudun yksityiset päiväkodit ry

toiminnanjohtaja

Sateenkaari Koto ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kummassakin puolensa
Yksityisissä on huimia eroja toisiinsa nähden. Toisissa henkilökunta valmistaa kasvatuksen sivutyönä aamupalan, pesee pyykit ja siivoaa. Lapsiltahan se aika on pois. Kunnallisissa on kasvatushenkilöstöllä vähemmän varsinaisen työnkuvan, lasten hoito ja kasvatus, oheisia toimintoja.
Väittäisin, että kunnallisissa kasvatuksen taso on keskimäärin tasaisempaa kuin yksityisissä. Varmaankin myös tasapäisempää sillä työnkuvat on tarkemmin määritelty. Yksityisellä kasvattajat pääsevät enemmän vaikuttamaan työhönsä ja se lisää työhyvinvointia ja tämä hyvä näkyy lapsissa. Jos taas yksityisen henkilökunta ei voi hyvin heijastuu se lapsiin ja perheisiin. Kunnallisen puolen henkilökunnan ei säännönmukaisesti tarvitse tehdä ylitöitä.
Kunnallinen ja yksityinen voisivat ottaa mallia toistensa hyvistä puolista. Kumpaakin sektoria varmasti tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
KäPy
Hienoja sanoja
Tuohan kuulostaa jo uskomattoman hyvältä. En voi silti olla sitä mieltä että kunnallisen päivähoidon henkilökunta ei voisi tarjota laadukasta hoitoa. Onko sitten niin että suomalaiset lapset ja perheet ovat todella noin eriarvoisessa asemassa sen vuoksi että osa lapsista joutuu kunnalliseen hoitoon ja osa pääsee yksityiseen? Se on väärin ja ehdottomasti lapsiasiainvaltuutetun heiniä. Omat lapseni olivat kunnallisella. Olin tyytyväinen ja kiitollinen vaikka toki heidän väsymys ja kyynisyys näkyi ajoittain. Erityistä tukea järjestettiin kyllä kun oli riittävät lausunnot. Ei kunnallisella kuitenkaan laiminlyödä lapsia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.